tetartopress

Πάτρα: «Η Πρόταση Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» συμμετέχει δυναμικά στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης


Η Κίνηση «Πρόταση» ως γεννήτωρ του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συμμετέχει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια με εκπροσώπους εθελοντές και στελέχη πρόληψης συμβάλλοντας με πολλούς τρόπους στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση τόσο στην καθημερινή ζωή του Δικτύου και τις ολομέλειες ,όσο και στις Πανελλήνιες Συναντήσεις.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την 13η Πανελλήνια Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα η Κίνηση «Πρόταση»έχει συμβάλλει ενεργά στην Επιστημονική  Επιτροπή μέσω του Επιστημονικά Υπεύθυνου Δρ. Βασίλη Πασσά, ο οποίος θα παρουσιάσει και εισήγηση με θέμα«Εκτιμήσεις από τη λειτουργία 10 κοινωνικών δικτύων της Κίνηση «Πρόταση». Συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση με τη διεθνή εμπειρία». Παράλληλα μία πολυμελής ομάδα από στελέχη εθελοντές των ομάδων της «Πρότασης» θα συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες και τα δρώμενα της συνάντησης.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «Ν.ΜΩΡΟΣ» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνουν στη Κέρκυρα, από 28 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου 2022, την 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Αξιο-Ποιεί, όσα φέρνει η Ζωή» – γιατί πρόληψη είναι η ίδια η ζωή.

Η διοργάνωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και με  την υποστήριξη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης Φορέων που αναπτύσσουν Προγράμματα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια- το 1993- στην Πάτρα με πρωτοβουλία της «Πρότασης» και του Δήμου Πατρέων και τη συμμετοχή 25 φορέων και Δήμων από όλη την Ελλάδα. Το έναυσμα για την συνάντηση αυτή  ήταν η ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξης ανθρώπων και Φορέων που πίστευαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Πρόληψης στη χώρα μας. Το 1995 και πάλι στην Πάτρα με πρωτοβουλία  και πάλι της «Πρότασης» και του Δήμου Πατρέων αλλά με την στήριξη πλέον του Πανεπιστημίου Πατρών , του ΤΕΙ Πατρών και 50  φορέων πρόληψης και Δήμων, εδραιώθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο επιτυγχάνοντας μέσα σε αυτά τα χρόνια  να γίνει  ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης. Η πορεία του Δικτύου είναι παράλληλη με την ιστορική διαδρομή της Πρόληψης στην Ελλάδα συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της. Αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει. Το 2013 η Πάτρα φιλοξένησε και πάλι την 9η πλέον Πανελλήνια Συνάντηση που οργάνωσαν από κοινού το ΠανελλήνιοΔίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης η «Πρόταση» και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας (Καλλίπολις). Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου τα τελευταία χρόνια έχει ως Υπεύθυνη την Γιάννα Ζορμπά, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΠ- Καλλίπολις.

Το ΠΔΦΠ Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει μια τετραήμερη Πανελλήνια Συνάντηση, προκειμένου φορείς, επαγγελματίες και εθελοντές να βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο και αναστοχασμό αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων στην κοινότητα εμβέλειας τους.

Η πανδημία ανέδειξε με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ τις ρωγμές της κοινωνίας μας και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, προ(σ)καλώντας μας σε έναν αναστοχασμό για την κατανόηση και νοηματοδότηση της νέας πραγματικότητας. Οι συνθήκες μας προ(σ)καλούν να επανατοποθετηθούμε, να ξανασυστηθούμε ως πρόσωπα, ομάδες και κοινότητες και να προσδιορίσουμε το νέο βηματισμό της πρόληψης στη μετά- covid εποχή.

Στην πόλη της Κέρκυρας μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εργασιών περισσότεροι από 200 επαγγελματίες και εθελοντές από φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο θα συνομιλήσουν, θα αξιοποιήσουν σε αυτή τη δημιουργική αναζήτηση την τέχνη, τον πολιτισμό και την οικολογία, θα αλληλεπιδράσουν με την τοπική κοινότητα και θα εμπνευστούν δίνοντας μία νέα προοπτική και προωθητική δύναμη στην  πρόληψη.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των εργασιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία - Ανοιχτή Πρόσκληση  σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Ελλήνων φωτογράφων

Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία – Ανοιχτή Πρόσκληση σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Ελλήνων φωτογράφων

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό EU Japan Fest, απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση ...
Ο θάνατος του ποδηλάτη - Διαδικτυακή προβολή

Ο θάνατος του ποδηλάτη – Διαδικτυακή προβολή

Το Ινστιτούτο Θερβάντες γιορτάζει την Ημέρα του Ισπανικού Κινηματογράφου (6 Οκτωβρίου) με την προβολή της εξαιρετικής ταινίας του σκηνοθέτη απ’ ...
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: δυναμική επιστροφή με Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε ιστορική πρώτη προβολή

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: δυναμική επιστροφή με Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε ιστορική πρώτη προβολή

Η  Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά και εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις της για τη φετινή σεζόν με μια ιστορική πρεμιέρα. Η τηλεταινία ...
«Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» έρχεται ξανά στο Θέατρο Κάμιρος

«Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» έρχεται ξανά στο Θέατρο Κάμιρος

Η παράσταση του Παντελή Φλατσούση «Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» θα επαναληφθεί από τις 5 έως ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10962 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top