Τέταρτο

86 Προβολές

Πάτρα: Κάλεσμα περιβαλλοντικής επαγρύπνησης! Συγκέντρωση – πορεία την Παρασκευή 5 ΙουνίουΚοινή ανακοίνωση κινήσεων Αριστερή Παρέμβαση Δυτικής Ελλάδας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα για την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/6 και στην Πάτρα, ώρα 7 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος:

Η φετινή παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον γίνεται στον απόηχο μια πανδημίας που δεν έχει τελειώσει και σαν γεγονός έχει σημαδέψει την περίοδο που ζούμε. Το ξέσπασμα αυτή της πανδημίας είναι μια βροντερή υπενθύμιση της μεγάλης ανισορροπίας που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα της άκρατης εκμετάλλευσης και των ασθενειών που γεννάει. Βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες της  μαζικής βιομηχανικής κτηνοτροφίας, στην οποία διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη τέτοιων ιών,  του συνωστισμού τεράστιων μαζών ανθρώπινου πληθυσμού σε ένα κομμάτι γης που δημιουργεί υγειονομικές βόμβες και της διαμόρφωσης τεράστιων τσιμεντουπόλεων με παντελή έλλειψη πράσινου και δημόσιων χώρων που υπερσυσσωρεύονται ρύποι, λύματα και απορρίμματα που ένα κομμάτι γης δεν μπορεί να τα αντέξει.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έρχεται να σημαδέψει το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ένταση των φυσικών καταστροφών, η ανυπολόγιστη ρύπανση των θαλασσών και η καταστροφή της βιοποικιλότητας έχουν ένα και μοναδικό υπαίτιο: την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που ακόμα και όταν της φοράνε τον μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», το κάνουν για να βρουν νέο πεδία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης της φύσης και όχι για να την προστατέψουν. Η αφήγηση για την, ολοκληρωτική πλέον, εκμετάλλευση του περιβάλλοντος έχει αναπτυχθεί από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, την αστική τάξη και το σύστημα, σε μια βίαιη ένταση της εκμετάλλευσης της φύσης οριζόντια και καθολικά, και δεν περιορίζεται μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή η  ένταση της εκμετάλλευσης της φύσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βίαιη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Φαίνεται ξεκάθαρα εξάλλου από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, εξαγγελίες που συμβαδίζουν με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη συνολική πολιτική αφήγηση της ΕΕ. Ταυτόχρονα με την αντεργατική εκστρατεία που κηρύσσει η κυβέρνηση με το πρόσχημα των επιπτώσεων του κορονοϊού, υλοποιείται άλλοτε σιωπηλά και άλλοτε με τυμπανοκρουσίες μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος αντι-περιβαλλοντικός νόμος πέρασε «νύχτα» μέσα στην περίοδο της καραντίνας και κάνει βορά στην ασυδοσία του κεφαλαίου μέχρι και προστατευόμενες περιοχές Natura. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τη προσπάθεια διαμόρφωσης της κορυφογραμμής της Ελλάδας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που θα καταστρέψουν σε ανυπολόγιστο βαθμό το φυσικό πλούτο, την «αξιοποίηση» ολόκληρων δασών και παραλιών δείχνουν πως η κυβέρνηση, με την στήριξη της «πράσινης» ΕΕ έρχονται να αλλάζουν ριζικά το περιβαλλοντικό τοπίο της Ελλάδας… προς το πολύ χειρότερο.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από το ριζοσπαστικό περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα. Ήδη σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι νέοι και νέες, όσοι και όσες αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, δείχνουν σπουδαία αντανακλαστικά περιφρούρησης και ανάπτυξης των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων, σε μια περίοδο που ο αγώνας για το αυτονόητο δεν φαντάζει δεδομένος. Στηρίζουμε κάθε κίνηση που αντιστέκεται σε αυτή την περιβαλλοντική δυστοπία που ετοιμάζουν. Αγωνιζόμαστε στο δρόμο, στις παραλίες, στα βουνά, στα δάση και όπου γεννιέται η αναγκαιότητα για μαχητική αμφισβήτηση και αντίσταση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι να μείνουν στα χαρτιά

Τα σχέδια τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων να ανατραπούν

Δεν θα επιτρέψουμε να εντείνουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας

Με αγώνες να προστατέψουμε το περιβάλλον, για μία αξιοβίωτη ζωή!

Όλοι στην συγκέντρωση – πορεία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5/6 και ώρα 7 μ.μ. από την πλατεία Γεωργίου!


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5372 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top