Τέταρτο

Πάτρα: Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού & Φεστιβάλ Θεάτρου 21 – 27 Σεπτεμβρίου | Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Με επίκεντρο τα Πρώην Παλαιά Σφαγεία θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού & Φεστιβάλ Θεάτρου. Εκτός από τους χώρους των Πρώην Παλαιών Σφαγείων (Ακτή Δυμαίων), εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αγορά Αργύρη, στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο (Κορύλλων 2), στην Αchaia Clauss, στο Πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων Δήμου Πατρέων στην Πλαζ αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Εκτός από το κυρίως πρόγραμμα εκδηλώεσων που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις, συναυλίες κ.α. στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθούν: Συγγραφή και εκτύπωση παραμυθιού με θέμα το Καρναβάλι της Πάτρας, Δημιουργία ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον αείμνηστο Πατρινό καρναβαλιστή Σωτήρη Μιχαλόπουλο, Διαγωνισμός emoticon με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι.

Ωράριο λειτουργίας Αγορά Αργύρη 09:00 -14:00 & 16:00 – 20:00. Ωράριο λειτουργίας πρώην Παλαιών Σφαγείων 19:00 – 24:00.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Κράτηση θέσεων, για όσες εκδηλώσεις είναι απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε στο summerfestival.gr

——-

Δευτέρα 21/9

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 «Εκ-μαγεία». Εικαστική εγκατάσταση στα πρώην Παλαιά Σφαγεία. Εγκατάσταση με τα πρωτογενή υλικά στοιχεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου που εδώ και χρόνια μετουσιώνουν το πνεύμα του Καρναβαλιού σε μήτρα μεταμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Τα εκμαγεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου μεταφέρονται ως στοιχεία της συλλογικής και δημιουργικής μνήμης του θεσμού. Ανοίγοντας ένα πρώτο διάλογο  ανάμεσα στο κοινό και στη δημιουργική δυναμική του Καρναβαλιού Καλλιτεχνική επιμέλεια: Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργίας πρώην Παλαιών Σφαγείων. Σε συνεργασία με το Καρναβαλικό Συνεργείο και τον Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων. [Περισσότερες πληροφορίες]

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 Έκθεση καρναβαλικού άρματος με αφορμή τον κορωνοϊό και επίκεντρο τον άνθρωπο και το Καρναβάλι της Πάτρας. Πρώην Παλαιά Σφαγεία

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 Έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών στο κέντρο της πόλης. Από τα αρχεία της ΚΕΔΗΠ και του Ν. Ε. Πολίτη.

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 Έκθεση αντικειμένων από τα θεματικά εργαστήρια του έργου. Αγορά Αργύρη. [Περισσότερες πληροφορίες]

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 Δημιουργία τοιχογραφίας με θεματική εμπνευσμένη από τον Καραγκιόζη. Η τοιχογραφία θα πραγματοποιηθεί από την Art in Progress και τον Πατρινό Street Artist KLE.

Δευτέρα 21/9 – Κυριακή 27/9 Ομαδική έκθεσης Πατρινών καλλιτεχνών «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις». Πρώην Παλαιά Σφαγεία. Επιμέλεια: Silvia Grandi. Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 21/9, 20:00 [Περισσότερες πληροφορίες]

21.30 Συναυλία «Disco Flavor» της Σχολής Σύγχρονου Τραγουδιού ”Ωδείου Πολυφωνικής”- τάξη: Χρύσας Πανταζοπούλου στα πρώην Παλαιά Σφαγεία.


Τρίτη 22/9

16.00 – 19.00 και 19.00 – 22.00 «Ντύσου σκηνοθέτης»: Σεμινάρια Κινηματογράφου στην Αγορά Αργύρη. Σεμινάρια Κινηματογράφου με σκοπό την εκπαίδευση καρναβαλιστών για τη δημιουργία ταινιών με χρήση κινητού ή dslr με τίτλο “Το δικό μου Καρναβάλι” στο Καρναβάλι του 2021. Διδάσκουν: Χρήστος Πολυχρονόπουλος, Βασίλης Κοσμόπουλος, Παναγιώτης Φαφούτης.

20.00 Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Aναπαράσταση αποκριάτικων δρώμενων με τίτλο «Μπούλες» και συναυλία μπάντας «Χάλκινα Ηχοχρώματα»  Χώρος: Αchaia Clauss. [Περισσότερες πληροφορίες]

21.30 «Πραξαγόρα ή το κάλεσμα στη μεταμφίεση». Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Λαϊκό μιούζικαλ βασισμένο στις «Εκκλησιάζουσες» με στοιχεία θεάτρου, χορού, καμπαρέ και τραγουδιού Σύλληψη-μουσική-επιλογή κειμένου: Γιώργος Δίπλας, σκηνοθεσία: Περικλής Βασιλόπουλος. Η παράσταση αποτελεί τμήμα του Φεστιβάλ Θεάτρου του έργου. [Περισσότερες πληροφορίες]


Τετάρτη 23/9

16.00 – 19.00 και 19.00 – 22.00 «Ντύσου σκηνοθέτης»: Σεμινάρια Κινηματογράφου στην Αγορά Αργύρη

20.00 Συναυλία του «Ευήκοον Μέλος» «Ηχοχρώματα του περασμένου αιώνα στο Καρναβάλι της Πάτρας» με παλαιά καρναβαλικά τραγούδια. Χώρος: πρώην Παλαιά Σφαγεία.

 

Πέμπτη 24/9

16.00 – 19.00 και 19.00 – 22.00 «Ντύσου σκηνοθέτης»: Σεμινάρια Κινηματογράφου στην Αγορά Αργύρη.

21.00 Εξ αμάξης: «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ». Σατυρική βραδιά στο Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

«Ζητείται γελωτοποιός» Θέατρο δρόμου από το Θέατρο Επίκεντρο Διασκευή του έργου του David Gurzon “A fool΄s audition” σε μετάφραση από τα αγγλικά και δραματουργική επεξεργασία και προσαρμογή σε καρναβαλικό ύφος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας, επιμέλεια κίνησης: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου.

– «Συνομήλικοι» Παράσταση – σατυρικό δρώμενο από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» με επιλογές παρμένες από το ομώνυμο λεύκωμα «Συνομήλικοι» του Αρκά. Σκηνοθεσία – μάσκες: Γιάννης Γεωργακάκης. Γιατί η τρίτη ηλικία εσχάτως, περνάει δύσκολες μέρες  αλλά μάχεται και τα καταφέρνει ενάντια στο ζόφο που μας περιβάλει.

21.30 Απονομή Βραβείων 55ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού Διοργάνωση: πλήρωμα 222 πρώην Παλαιά Σφαγεία.

 

Παρασκευή 25/9

16.00 – 19.00 και 19.00 – 22.00 «Ντύσου σκηνοθέτης»: Σεμινάρια Κινηματογράφου στην Αγορά Αργύρη.

21.30 «Ως Πότε»: Παράσταση από τον Σπινθήρα  πρώην Παλαιά Σφαγεία. Θεατρική σύνθεση σατιρικών ποιημάτων του Γιώργου Σουρή. Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας. Η παράσταση είναι ένα καυστικό πολιτικό σχόλιο πάνω στην ιστορία του τόπου μας. Μέσα από τους στίχους του ο μεγαλύτερος σατιρικός ποιητής της νεότερης Ελλάδας Γιώργος Σουρής, 140 χρόνια μετά, γίνεται ξανά με όπλο το γέλιο η φωνή διαμαρτυρίας ενός ολόκληρου λαού που ακόμα παλεύει να επιβιώσει.

 

Σάββατο 26/9

11.00 – 14.00 «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία». Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου πρώην Παλαιά Σφαγεία.

17.00 – 20.00 Ευρωπαϊκές Ημέρες  Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 πρώην Παλαιά Σφαγεία. Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών-το ΤΜΣ «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος » του ΕΑΠ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Sparc  συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020.

– «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία»: Βιωματικό εργαστήρι. Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου

– «Αρχαία θεατρική μάσκα και ήχος» Ομιλίες τoυ καθηγητή ΕΑΠ Γιάννη Μουρτζόπουλου και του σκηνογράφου-σχεδιαστή θεατρικών προσωπείων Θάνου Βόβολη. Έκθεση θεατρικών προσωπείων

21.30 «Σαρανταπέντε Κορωνοϊωάννηδες» από την «Κάνθαρος-Θέατρο act». Πρώην Παλαιά Σφαγεία. Κωμική επιθεώρηση για την τρελή ελληνική πραγματικότητα γεμάτη με μικρότερες και μεγαλύτερες καθημερινές μεταμορφώσεις, με ή χωρίς ιό. Κείμενα και στίχοι παράστασης: Κωνσταντίνος Μάγνης, σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας. Η παράσταση αποτελεί τμήμα του Φεστιβάλ Θεάτρου του έργου.

 

Κυριακή 27/9

11.00 Πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων Δήμου Πατρέων – Πλαζ (αντί για το Σάββατο 26-9 που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός).

– «Ζητείται κλόουν» από τους X-Saltibagos. Θέατρο δρόμου (παράσταση βασισμένη στις τεχνικές του τσίρκο, την κλοουνερί και το κουκλοθέατρο). Η παράσταση αποτελεί τμήμα του Φεστιβάλ Θεάτρου του έργου.

– Παιδικός Κρυμμένος Θησαυρός. Με την επιμέλεια του πληρώματος 159. [Περισσότερες πληροφορίες]

22.00 Συναυλία των Encardia πρώην Παλαιά Σφαγεία. Ένα ιδανικό φινάλε με το συγκρότημα του οποίου η μουσική εμπνέεται από το μουσικό και εν γένει πολιτισμικό τοπίο των ελληνοφώνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8270 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top