tetartopress

Πάτρα: Μειώσεις σε κοινωνικά ευπαθείς στα τιμολόγια ΔΕΥΑΠ

ΔΕΥΑΠ

ΔΕΥΑΠ


Μειώσεις σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ.

Όπως αναλυτικά ανακοινώνεται από τη ΔΕΥΑΠ:

Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ για το 2023, διατηρώντας σταθερές τις τιμές με τα προηγούμενα χρόνια, μη μετακυλώντας τα βάρη απ’ την αύξηση του ενεργειακού, και όχι μόνο κόστους, στο λαό, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ στη συνεδρίασή του σήμερα Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του προέδρου, Ανδρέα Παπανικήτα, με βάση και τη διαχρονική πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αποφασίστηκε:  α) η διατήρηση των χρεώσεων στα τέλη και τις υπηρεσίες  της ΔΕΥΑΠ παρά την πολύ μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια της ΔΕΗ, (υπολογίζεται διπλασιασμός του κόστους του ρεύματος για το 2023 σε σχέση με το 2022, από 4,6 εκ σε 8,5 εκ ευρώ). β) Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ.

 

Εισηγητικά, ο πρόεδρος, μεταξύ άλλων τόνισε:

 

«Οι ΔΕΥΑ, από τη φύση τους αλλά και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που γίνεται ολοένα και πιο αντιλαϊκή, όπου νομοθετούνται και επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης νερού, μετατρέπονται σε πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις ενώ σχεδιάζεται και η εκχώρηση τους σε ιδιώτες. Δηλαδή δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης – εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης τα σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Επιβάλλεται η ανάκτηση του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου και η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους.

Η κατεύθυνση των “πράσινων επενδύσεων” σε ολόκληρο τον κόσμο, το GreenNewDeal, η “Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία”, όχι απλά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα τα επιδεινώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως – με πρόσχημα και τον δήθεν “περιορισμό της σπατάλης” – η Οδηγία – Πλαίσιο της ΕΕ του 2000 “για το νερό” και οι μετέπειτα Οδηγίες που την εξειδικεύουν, εμπορευματοποιεί περαιτέρω το νερό, αυξάνει το κόστος του για το λαό και προωθεί καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο.

Αυτήν την πολιτική ακολουθεί σήμερα η ΝΔ όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά και οι δυνάμεις τους σε δήμους και περιφέρειες παρά τις όποιες φραστικές αντεγκλήσεις ή και διαφορετικούς τρόπους εμπορευματοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενιαία τιμολόγηση των υδάτων που αποφάσισε ήδη απ’ το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή της οποίας οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις νερού για τους λαϊκούς καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής μας που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί δεν παράγουν έσοδα, δηλαδή κέρδος.

Η ΔΕΥΑΠ, από το 2014 που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή, προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες και κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσει την υδροδότηση της πόλης μας από εναλλακτικές πηγές (πείρος – παραπείρος, Γλαύκος, γεωτρήσεις), την διαχείριση της αποχέτευσης, το σύνολο των αναγκαίων έργων. Ακολουθεί οικονομική πολιτική ώστε από τη μια να εξασφαλίζει τα παραπάνω και από την άλλη να μην χαρατσώνει το λαό, να ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα του δήμου της Πάτρας, μέσα σε ένα ασφυκτικό – αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και τους δήμους.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, στην ανταποδοτικότητα από δημοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν και αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Λέμε όχι στην επιβάρυνση του λαού που καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά. Συνεχίζουμε να εξαντλούμε ό,τι περιθώρια υπάρχουν, προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις με μείωση της τιμής του νερού. Ενισχύουμε την πολιτική του διακανονισμού και διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν κυρίως τους άνεργους, φτωχούς συνδημότες μας που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα νοικοκυριά και οι αγρότες της περιοχής μας είναι η θέση της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Διεκδικούμε τη διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου από κρατικό φορέα, όχι από διαδημοτικές κλπ επιχειρήσεις που και αυτές λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το νερό να φτάνει στην Πάτρα και στους υπόλοιπους δήμους της Αχαΐας χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση, χωρίς επιπλέον χαράτσωμα, πράγμα που μέχρι στιγμής το έχουμε αποτρέψει. Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου πρέπει να λειτουργεί από δημόσιο φορέα, και όχι από εργολάβους, με μόνιμούς εργαζόμενους και να έχει στην ευθύνη του την ποιοτική διασφάλιση νερού από το σχέδιο υδατικής περιοχής».

Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα που έχουμε με την ενέργεια

Η ΔΕΗ συνεχίζει να τιμολογεί τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο και επιπλέον ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μην είναι διαχειρίσιμες,  με δεδομένο ότι για τη ΔΕΥΑΠ το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει το 20% του συνολικού λειτουργικού κόστους. Δεν θα μετακυλήσουμε τις αυξήσεις αυτές στους λογαριασμούς του νερού και θα διεκδικήσουμε να αναλάβει το κράτος να καλύψει τις αυξήσεις αυτές. Υπολογίζεται ότι για φέτος η αύξηση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑΠ είναι περίπου 4.000.000.

 

Πώς έχουμε κινηθεί σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική

 

Από το 2014 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μειώσεις του τιμολογούμενου νερού και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ σε ποσοστό 35 – 50 %. Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ εξακολουθούν να είναι φθηνότερα σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ, όπως για παράδειγμα τη ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΥΑΘ.

Έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες αυτών που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ). Τα οφελούμενα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου ξεπέρασαν τις 6.500 με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ. Είμαστε αντίθετοι με την επιβολή ΦΠΑ 13% στην τιμή του νερού.

Αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ του Πατραϊκού λαού. Υλοποιούνται όλα τα έργα που για δεκαετίες διεκδικούσε η Πάτρα και  ιδιαίτερα έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύουν το περιβάλλον.

Με την υλοποίηση των έργων που κατασκευάζονται από τη ΔΕΥΑΠ ή έχουν μελετηθεί και δρομολογηθεί αντιμετωπίζονται για 50 χρόνια οι ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι από το 2014, έχουν υλοποιηθεί από την επιχείρηση, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, συνολικού κόστους πάνω από 50 εκ. ευρώ. Όλα αυτά εκτελούνται από το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει στη ΔΕΥΑΠ, το οποίο καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.

 

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

 

Τηδιαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου από Εθνικό Οργανισμό Υδάτων ώστε το νερό να παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ και κατ’ επέκταση στο Πατραϊκό λαό.

Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.

Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.

Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.

Για τη διαμόρφωση της προτεινόμενης τιμολογιακής πολιτικής εξετάσθηκαν τα αιτήματα διάφορων φορέων καθώς και οι συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, συνέπειες τις οποίες βιώνει ο ελληνικός λαός και με μεγαλύτερη ένταση η λαϊκή οικογένεια».

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top