tetartopress

Πάτρα: «Μουσική για δύο βιολιά» στο Δημοτικό Ωδείο

Ι & Ν ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ι & Ν ΜΑΥΡΙΔΗΣ


Με την πραγματοποίηση της συναυλίας «Μουσική για δύο βιολιά», στην οποία συμμετέχουν οι Ι. Μαυρίδης και Ν. Μαυρίδης, ολοκληρώνεται στις 8.00 το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου η ενότητα  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, «Το Ωδείο παρουσιάζει…».

Στο πλαίσιο της ενότητας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 δωρεάν συναυλίες  μέσω των οποίων το Δημοτικό Ωδείο Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης» συνέχισε και φέτος  τις δράσεις του, φέρνοντας το κοινό της πόλης πιο κοντά στη μουσική.

Τις συναυλίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αντίστοιχη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου στην οδό Αράτου 10, παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι της μουσικής και η είσοδος σε αυτές ήταν ελεύθερη.

 

Γιάννης Μαυρίδης

 

Ο Γιάννης Μαυρίδης έχει γεννηθεί το 1957 στην πόλη Αλματί του Καζακστάν από οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής. Η ενασχόλησή του με το βιολί άρχισε σε ηλικία πέντε ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Φοίτησε στο Ειδικό Κρατικό Μουσικό Σχολείο και ακολούθως στο State Conservatoire του Καζαχστάν υπό τον καθηγητή Prof. V.Hess. Έπειτα από διαγωνισμό απέκτησε το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Moscow State Conservatoire “Tchaikovsky”. Καθηγητής του υπήρξε ο μέγας δάσκαλος του βιολιού Prof. Boris Belenky.

Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του στο “Tchaikovsky” Conservatoire έγινε ο εξάρχων της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Καζαχστάν και παρέμεινε από το 1983 και για έξη χρόνια σ’ αυτή τη θέση. Το 1989 δημιούργησε κουαρτέτο εγχόρδων, στο οποίο έπαιζε το πρώτο βιολί. Μετά από ένα χρόνο αυτό το κουαρτέτο ανακηρύχθηκε σε Κρατικό Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζακστάν. Εμφανίστηκαν σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό – Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία.

Ως σολίστ ο Γιάννης Μαυρίδης έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες.Το 1990 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα , εμφανίστηκε με την Κρατική ορχήστρα Κινηματογραφίας της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Ελληνικής καταγωγής μεγάλου Μαέστρου Οδυσσέα Δημητριάδη

Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους LP Από το 1991 ζει στην Ελλάδα στην πόλη της Πάτρας και είναι εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών» και υπεύθυνος τμήματος εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών , με την «Καμεράτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη Φιλαρμονική του Ιασίου (Ρουμανία. Στην Ελλάδα έχει ηχογραφήσει δύο CD: «Τέσσερις Εποχές» του Α.Βιβάλντι (με την Ορχήστρα Πατρών) και «Έργα για βιολί και κιθάρα» (με τον Δ.Δημακόπουλο).

Επίσης έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τους Μαέστρους: S.Sondeckis, A.Stajic, E.Townell, A.Bouribayev, G.Mais, V.Schmidt-Gertenbach, R.Salavatov, R.Canetti, Γ. Πέτρου, και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου.

Τελευταία χρόνια ασχολείται με διδασκαλία, διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών, συνεχίζει τις σόλο εμφανίσεις, και συνεργάζεται με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του Γ.Πέτρου.

 

Νικόλαος Μαυρίδης

 

Ο Νικόλαος Μαυρίδης έχει γεννηθεί στην Αλμά-Ατά του Καζακστάν. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο της Αλμά-Ατά.

Το 1991 συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας με καθηγητή τον πατέρα του, Γιάννη Μαυρίδη, από το οποίο αποφοίτησε το 2001 με Δίπλωμα και Άριστα Παμψηφεί.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Καρλσρούη της Γερμανίας, υπό τον Καθηγητή A.Breuninger και αποφοίτησε το 2008 με Δίπλωμα και βαθμό Άριστα.

Από το 2010 ζει και εργάζεται ως Καθηγητής Βιολιού στην Πάτρα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
ΟΚΑΝΑ «streettalks» στη Πάτρα: Μιλάμε για τις εξαρτήσεις

Πάτρα: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Η 20η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης με στόχο τη δέσμευση της ...
Επιχειρείται η κατάργηση της ελάχιστης παραλιακής ζώνης απαγόρευσης δόμησης

Επιχειρείται η κατάργηση της ελάχιστης παραλιακής ζώνης απαγόρευσης δόμησης

Νομοσχέδιο του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να καταργήσει την ελάχιστη παραλιακή ζώνη 30 μέτρων, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση ...
Επιστολή σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών

Επιστολή σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών

Ανοιχτή Επιστολή σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη από επιστήμονες σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ...
Μία σπάνια Κοκκινόχηνα για πρώτη φορά στην Πρέσπα

Μία σπάνια Κοκκινόχηνα για πρώτη φορά στην Πρέσπα

Μία εξαιρετικά εντυπωσιακή φτερωτή «επισκέπτρια» εθεάθη  στην Πρέσπα και, μάλιστα, για πρώτη φορά στην περιοχή. Πρόκειται για μια Κοκκινόχηνα (Branta ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13726 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top