tetartopress

Πάτρα: Μουσική για πιάνο και βιολί-βιόλα στη Φιλαρμονική


* Η προγραμματισμένη συναυλία για την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 20:30, αναβάλλεται λόγω λόγω covid μέλους των συντελεστών.

 

 


Την αυλαία της νέας διδακτικής χρονιάς ανοίγει η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, με μια συναυλία  για πιάνο και βιολί-βιόλα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 στις 20:00.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.00, η Λευκή Καρποδίνη στο πιάνο και η Ίρις Λουκά στη βιόλα-βιολί, θα ερμηνεύσουν τα έργα των: Johann Sebastian Bach, Σουίτα για τσέλο Αρ.1 σε σολ Μείζ. (στη συναυλία ερμηνεύεται σε βιόλα), Ludwig van Beethoven, Σονάτα για πιάνο & βιολί, Ερ.12, Αρ.2 σε Λα Μείζ., César Franck, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα ελάσσονα.

Η Ίρις Λουκά είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ερμηνεία/διατριβή/έκδοση στις έξι σονάτες και παρτίτες για σόλο βιολί και στις έξι σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.S. Bach), κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Εκτέλεσης του ίδιου πανεπιστημίου, πτυχιούχος του ΕΚΠΑ στη Μουσικολογία, καθώς και διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών στο βιολί (τάξη Τάτση Αποστολίδη) και στη βιόλα (τάξη Ισμήνης Κάρτερ). Είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του συνόλου εγχόρδων της Athens Classical Players που ερμηνεύει χωρίς μαέστρο. Δίδαξε Μουσική Δωματίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Άρτας) το εαρινό εξάμηνο του 2021. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Πέστο Πρέστο με Μαέστρο – η ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας σε 1 ώρα!», «Ο κώδικας του Μότσαρτ» και «Viola Power!» Ονειρεύεται τη μέρα που η μουσική παιδεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Βιέννης βιόλα στην τάξη του Prof. Herbert Muller και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Weltorchester (1996-7) ως κορυφαία σόλο βιόλα σε συναυλίες και ηχογραφήσεις σε όλη την Ευρώπη με εξέχοντες μαέστρους και σολίστ υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Η Λευκή Καρποδίνη έχει δώσει συναυλίες στην Ευρώπη και στον Καναδά, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τα Μπαρμπέιντος. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών όπως το Wigmore Hall, το Purcell Room, το Bolivar Hall, το St. Martin-in-the-fields, το St. John’s Smith Square/ Λονδίνο, το Meistersaal/Βερολίνο, το ZKM/Καρλσρούη, το Rolston Hall/Καναδάς, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Παρνασσός, Αίθουσα Παλλάς / Ελλάδα, και έχει συνεργαστεί με διάφορα σύνολα και ορχήστρες όπως το Ensemble Modern, η Πανευρωπαϊκή Ορχήστρα, η Συμφωνική Ορχήστρα Guildhall και η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών κ.ά. Οι εμφανίσεις της σε φεστιβάλ περιλαμβάνουν Schleswig Holstein , Mecklenburg Vorpommern, Dresdner Musikfestspiele, Banff, Cully Classique, Musique Printaniere à Beaucaire, Brighton, Cheltenham, Symi, Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αιγαίου, Παξών και άλλα. Παθιασμένη με την μουσική δωματίου, η Λευκή Καρποδίνη ήταν μέλος των trio πιάνου Fibonacci και Trioskop με έδρα το Βερολίνο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς επιφανείς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι Stenhammar Quartet, Ruby Hughes, Claire Booth, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Daniela Lehner, Rafal Payne, Alda Dizdari, Άγγελος Λιακάκης, Απόλλων Γραμματικόπουλος, Άντζελα Γιαννάκη, Ναταλία Γεράκη και πολλούς άλλους. Από το 2013 παίζει σε ντουέτο πιάνου με τον Michael Brownlee Walker. Τα ενδιαφέροντα προγράμματά τους και οι συναρπαστικές ερμηνείες τους έχουν επαινεθεί τόσο από τον τύπο όσο και από το κοινό. Έχει ηχογραφήσει για το BBC Radio 3, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, την Ελληνική Ραδιοφωνία και με το Ensemble Modern για την Deutscher Musikrat (ένα CD που γιορτάζει την 25η επέτειο της ίδρυσης του συνόλου). Συνεργασίες με συνθέτες περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις και πρεμιέρες έργων των Jens Joneleit, Dai Fujikura, Χριστίνα Αθηνοδώρου, Δημήτρη Ανδρικόπουλου, Xingzimin Pan, Andrea Tarrodi, Anastazios και άλλων. Η Λευκή Καρποδίνη αποφοίτησε με διάκριση από το Ωδείο Αθηνών (Δίπλωμα Πιάνου) σε ηλικία 19 ετών και συνέχισε τις σπουδές της (BMus, PGDip, MMus) στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου ως υπότροφος του ΙΚΥ δίπλα στους καθηγητές Ronan O’ Hora, James Gibb και Paul Roberts. Της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στον Μουσικό Διαγωνισμό «Filon» (Ελλάδα), στον διεθνή Διαγωνισμό Schubert (GSMD, Ηνωμένο Βασίλειο) και το βραβείο Sir Henry Richardson Award (MBF, Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει επίσης λάβει υποτροφίες για να σπουδάσει με τη Maria João Pires στο Belgais Centre στην Πορτογαλία και να παρακολουθήσει το International Ensemble Modern Academy στη Φρανκφούρτη. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε masterclasses με διακεκριμένους μουσικούς όπως οι Angela Hewitt, Graham Johnson, Leon Fleischer, Theodor Paraskivesku, Murray Perahia, Γιάννης Βακαρέλης, Ari Vardi, Duo Ganev και άλλοι. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και το Athenaeum Ωδείο. Πρόσφατα δίδαξε στο 1ο Διεθνές Σεμινάριο Πιάνου στην Πάρο. Είναι τακτική επισκέπτρια καθηγήτρια στο Pro Corda του Ηνωμένου Βασιλείου. (www.lefkikarpodini.com)

Η συναυλία θα είναι με ελεύθερη είσοδο και παρακαλείσθε για την άμεση προσέλευση. Μετά την έναρξη της συναυλίας, για προστασία της υγείας μας, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος. Προτείνεται η χρήση μάσκας.

Πληροφορίες στο τηλ. 2610 277740 και στη Γραμματεία του Ωδείου, Ρήγα Φερραίου 7 και στο www.fe-odeiopatron.gr

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Ανακοίνωση της Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι σχετικά με την κλιμάκωση του αγώνα και ...
Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές - Τεχνικά Έργα

Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές – Τεχνικά Έργα

Φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παράγοντες πρόκλησης ή έντασης των ...
ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

Αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες είναι το τελευταίο διάστημα οι «επιθέσεις» διαφόρων εταιρειών στον Δήμο Αγρινίου, και πιο συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες ...
Όρνια

Τα Όρνια φωλιάζουν ξανά στην Πάρνηθα μετά από δεκαετίες

Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Life ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top