Τέταρτο

Πάτρα: Να ανακληθεί η απόφαση της αποψίλωσης του δάσους του Κεφαλόβρυσου ζητούν φορείς της περιοχής


Την οριστική ανάκληση της απόφασης για την κοπή των δέντρων ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι Φορείς της ευρύτερης περιοχής Κεφαλόβρυσου. Πρόκειται για την κοπή 49 δέντρων και την αποψίλωση ενός μικρού δάσους που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «το δάσος προϋπήρχε των κατοικιών κι έχει δημιουργηθεί από τους παππούδες μας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με λύπη πληροφορηθήκαμε για την αποστολή του με Α.Π. 186819/14-10-2021 εγγράφου σας προς την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κεφαλοβρύσου – Κρήνης Πατρών «Πρόληψη=Διάσωση», που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Πατρέων και στους λοιπούς φορείς, με το οποίο αίρεται η αναστολή εκτέλεσης της με Α.Π. 154318/15-07-2019 Απόφαση της Δ/νσης Δασών Π.Ε. Αχαΐας, όπως είχε αποφασιστεί από την υπηρεσία σας με το υπ’ αριθμ. 80454/25-05-2020 έγγραφό σας και ζητώντας από τους αιτούντες να προχωρήσουν με έξοδά τους στην κοπή 49 δέντρων (38 πεύκων και 11 κυπαρισσιών).

Αδιαφορώντας για τη γνώμη των φορέων – συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι με το αίτημα διαμαρτυρίας της 25ης-05-2020 και τις προτάσεις τους με το έγγραφο της 11ης-06-2020, η υπηρεσία σας υιοθέτησε την άποψη μιας (μικρής)μερίδας κατοίκων (τρεις κατοικίες από τις δεκάδες που υπάρχουν όμορες στο δάσος) δεχόμενη πιέσεις από αυτούς μέσω αναρτήσεων δημοσιεύσεων, τις οποίες παρακολουθούμε ανελλιπώς κι απορώντας για τη νομική υπόσταση του βαρύγδουπου τίτλου της, που προαναφέρθηκε, η οποία εκφράζει απλώς τις προσωπικές επιδιώξεις τους και άγνωστους σκοπούς έναντι του δάσους.

Όλοι οι φορείς είχαμε ζητήσει την οριστική ανάκληση της απόφασης για την κοπή των δέντρων με τα έγγραφα και τις παραστάσεις μας ενώπιών σας και όχι την αναστολή της εκτέλεσής της.

Δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία η απόφασή σας και η επιμονή σας για την κοπή των 49 δέντρων χωρίς καμιά περιβαλλοντολογική μελέτη και δίχως να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που θα έχει από τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας του πρανούς του εδάφους.

Σας επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι το δάσος προϋπήρχε των κατοικιών κι έχει δημιουργηθεί από τους παππούδες μας, οι οποίοι το φύτεψαν. Πρόληψη δεν σημαίνει αποψιλώνω το μισό δάσος, που έτσι κι αλλιώς είναι μικρό και αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Πρόληψη είναι η χρηματοδότηση από το κράτος των δήμων, των δασαρχείων και η ενίσχυσή τους με προσωπικό ικανό να μπορεί να ελέγχει, να παρεμβαίνει και να διασφαλίζει ώστε να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς (κι όχι το κόψιμο των μισών δέντρων του δάσους).

Αν πραγματικά ήθελε η συγκεκριμένη μερίδα κατοίκων την προστασία του δάσους, θα είχε ενταχθεί στην εθελοντική ομάδα του Φιλοδασικού Προοδευτικού Συλλόγου Σαραβαλίου, που αποτελείται από 120 εθελοντές και είναι διαπιστευμένοι στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με αριθμό 20/2012 και από το έτος 2008 περιπολούμε και κατασβήνουμε φωτιές εν τη γεννέση τους. Όμως εθελοτυφλούν, διότι κι αν έκοβαν τα δέντρα που γειτνιάζουν με τις οικίες τους, ουσιαστικά θα κατέστρεφαν μεγάλο μέρος του μικρού αυτού δάσους και δεν θα είχε καμιά προστασία για τις περιουσίες τους.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο κι ηθικό δικαίωμά μας και ενέργειές μας, εάν επιμείνετε στην παράλογη, άδικη και αντιπεριβαλλοντολογική Απόφασή σας, που εξοντώνει το περιαστικό δάσος της περιοχής μας και δεν προβείτε στην άμεση οριστική ανάκλησή της.

Οι Φορείς της ευρύτερης περιοχής Κεφαλόβρυσου


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10244 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top