tetartopress

Πάτρα: «Οδική ασφάλεια – Κινητικότητα» στις κατασκηνώσεις του Δήμου

«Οδική ασφάλεια - Κινητικότητα» στις κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων

«Οδική ασφάλεια - Κινητικότητα» στις κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων


Στο πρόγραμμα των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων τίθεται ως προτεραιότητα η γνώση των κανόνων οδικής ασφάλειας και η καλλιέργεια της ευσυνείδητης κινητικότητας ως οδηγού ή πεζού. Έτσι, φέτος εντάχθηκε ένα νέο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» το οποίο υλοποίησε εκ μέρους του φορέα η Αφροδίτη Γκαμπούρη – Κοινωνιολόγος, MSc Διοίκηση Υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται από τους υπεύθυνους του προγράμματος:

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. με τίτλο «Μoving Stars» (Αστεράκια σε Κίνηση), απευθύνεται στα παιδιά της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς, ειδικούς της οδικής ασφάλειας και προγραμματιστές προηγμένων εκπαιδευτικών εφαρμογών. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε μια καινοτόμο προσέγγιση βασισμένη στην παιχνιδοκεντρική μάθηση που χρησιμοποιεί κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια για την Εκπαίδευση στη Οδική Ασφάλεια και την Κινητικότητα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Για την Εφαρμογή του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες συνδυάζονται με «παραδοσιακά» παιχνίδια κίνησης που περιέχουν κιναισθητικά, γλωσσικά, γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά στοιχεία για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την οδική ασφάλεια που ανταποκρίνεται στο αναπτυξιακό στάδιο των μαθητών κάθε τάξης.

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά είναι η βελτιστοποίηση των κινητικών δεξιοτήτων τους, μέσω παραδοσιακών & ψηφιακών κινητικών παιχνιδιών, ως θεμέλιο για την ασφαλή κινητικότητα και η ανάπτυξη & βελτίωση δεξιοτήτων σχετικών με την οδική ασφάλεια ώστε να παραμένουν ασφαλείς ως ενεργοί χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί/ποδηλάτες) και η καλύτερη κατανόηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ακόμα, προωθείται μιας κουλτούρας ασφάλειας (“safe minded”) για την επίγνωση των κινδύνων και την αυτομέριμνα, η μείωση του αριθμού παιδιών που τραυματίζονται/χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία συμβάντα κατά τη μετάβασή τους στο σχολείο και άλλες καθημερινές μετακινήσεις και τέλος μία ενεργή και βιώσιμη μετακίνηση μέσω της παροχής γνώσεων για τη βέλτιστη επιλογή μέσου μεταφοράς.

Ένα ακόμη πρόγραμμα που υλοποιείται ανελλιπώς στα χρόνια λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πατρέων, με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή και δημοτικό υπάλληλο, Δημήτρη Διαμαντόπουλο. Μέσα από το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μικροί κατασκηνωτές γνωρίζουν βιωματικά τους στοιχειώδεις κανόνες οδικής κυκλοφορίας με ποδήλατο, κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στον διαμορφωμένο κατασκηνωτικό χώρο, εφαρμόζοντας τους κανόνες στην πράξη.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Κλιμάκωση του αγώνα της Νέμεσις για αλλαγές στο νόμο 4830/21

Ανακοίνωση της Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι σχετικά με την κλιμάκωση του αγώνα και ...
Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές - Τεχνικά Έργα

Θερινό Σχολείο ΕΑΠ : Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές – Τεχνικά Έργα

Φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παράγοντες πρόκλησης ή έντασης των ...
ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

ΑΠΕ στον Δήμο Αγρινίου: Ανάστατη η τοπική κοινωνία

Αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες είναι το τελευταίο διάστημα οι «επιθέσεις» διαφόρων εταιρειών στον Δήμο Αγρινίου, και πιο συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες ...
Όρνια

Τα Όρνια φωλιάζουν ξανά στην Πάρνηθα μετά από δεκαετίες

Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η παρακολούθηση των πληθυσμών του Όρνιου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Life ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top