tetartopress

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καρναβαλικών εργαστηρίων

Ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων των καρναβαλικών εργαστηρίων

Ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων των καρναβαλικών εργαστηρίων


Με μεγάλη επιτυχία τόσο στην προσέλευση και συμμετοχή των σχολείων όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων-δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων της φετινής σεζόν που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Α/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα.

Λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που τα σχολεία κλείνουν, θα υπάρξει μια μικρή διακοπή στη σειρά των προγραμμάτων, τα οποία θα επανακάμψουν δυναμικά το νέο έτος μετά την ολοκλήρωση των γιορτών.

Από τις 10 Νοεμβρίου 2022 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 31 επισκέψεις στα Παλαιά Σφαγεία και έχουν συμμετάσχει ενεργά στα εργαστήρια  δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με 875 παιδιά που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς τους.

Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία: 44ο (3 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), 8ο, 41ο, 50ο, Δεμενίκων, 10ο, Ακταίου (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), 26ο (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), Δρεπάνου, 55ο, 3ο (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), Σαραβαλίου, 49ο, Χαλανδρίτσας, 60ο, 52ο, 26ο, 18ο και για τα νηπιαγωγεία: 75ο, 2θέσιο νηπιαγωγείο Σαραβαλίου, 2θέσιο νηπιαγωγείο Οβρυάς, 3θέσιο νηπιαγωγείο Οβρυάς, 15ο, νηπιαγωγείο «Ναυτίλος», Καλλιθέας, 31ο, 71ο.

Ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει ριζικά εμπλουτιστεί και ανανεωθεί με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από την περσινή πρώτη χρονιά πραγματοποίησής τους και σε αυτά εκπαιδευτικό ρόλο έχουν η εικαστικός Σπυριδούλα Καβαλλιεράτου και η μουσειολόγος Ελένη Τσιόγκα από τη Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων.

Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια συγκροτημένη εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει την μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη σωστής καρναβαλικής συνείδησης και την ψυχαγωγία.

 

Τα προγράμματα που συμμετείχαν οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων ήταν:

 

– «Τζίτζικας, Μέρμηγκας, Πασχαλίτσα»

Τα παιδιά γνωρίζουν τους ήρωες του Καρναβαλιού με θεματικό άξονα το Καρναβάλι και τον Κρυμμένο Θησαυρό και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του Καρναβαλιού μέσα από κινητικές δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, γλωσσολογικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

– «Κατασκευή Μάσκας ή Καπέλου»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής καρναβαλικής μάσκας και καπέλου με ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αφύπνισης σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.

– «V.R.»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε με σκοπό οι επισκέπτες του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μια «εκ των έσω» εμπειρία καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Κατά τις επισκέψεις τους τα παιδιά εκτός της συμμετοχής τους στα καρναβαλικά εργαστήρια, ξεναγούνται στις αίθουσες και τους χώρους των Παλαιών Σφαγείων, παρακολουθούν βίντεο για το Πατρινό Καρναβάλι και την ιστορία του και επισκέπτονται την έκθεση «Δείτε τις μάσκες μας» με τα αποτελέσματα – έργα των παιδιών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια την προηγούμενη σεζόν.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2022-2023 θα διοργανωθεί μαθητικό φεστιβάλ για τη διάχυση και την γνωστοποίηση στο κοινό των μαθητικών αποτελεσμάτων.

Κύρια στόχευση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα Παλαιά Σφαγεία, είναι η δημιουργική συλλογική δράση, η συζήτηση και ο προβληματισμός για τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών ώστε να εξασφαλιστεί η μετέπειτα συμμετοχή τους σ’ αυτό.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσές μας

Να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσές μας

Οι συλλογικότητες που αποτελούν την Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου ζητούν να γίνει πράξη η προστασία της ...
Πάτρα: Τα πληρώματα τοποθετούν τις στολές τους στην Αγορά Αργύρη

Πάτρα: Τα πληρώματα τοποθετούν τις στολές τους στην Αγορά Αργύρη

Άρχισε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου η τοποθέτηση των στολών από τα ...
Νησιωτικοί Υγρότοποι

Νησιωτικοί Υγρότοποι

Οι υγρότοποι αναγνωρίζονται διεθνώς ως οικότοποι ξεχωριστής οικολογικής αξίας. Πρόκειται για πραγματικές οάσεις ζωής, αν αναλογιστούμε ότι το 40% όλων ...
ΔΟΕ: Αποφάσεις δράσεων για την αξιολόγηση

ΔΟΕ: Αποφάσεις δράσεων για την αξιολόγηση

Συνεδρίασε την  Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) προκειμένου να αποφασίσει τις κινήσεις του το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12444 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top