Τέταρτο

193 Προβολές

Πάτρα: Προβολή της ταινίας «Φυλακές Carandiru: Η ημέρα της σφαγής» | Τρίτη 30 Ιουνίου στην πλατεία ΌλγαςΤην Τρίτη 30 Ιουνίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα (πλατεία Όλγας) προβολή της ταινίας «Φυλακές Carandiru: Η ηµέρα της σφαγής».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται σε μια Σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο κείμενο που συνοδεύει τις προβολές: «Δίνουμε ζωή στο δημόσιο ανοιχτό πεδίο, επικοινωνούμε τις αντιλήψεις μας, αυτοοργανώνουμε την καθημερινότητα μας, οριζόντια, χωρίς ιεραρχίες, με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, πέρα από διακρίσεις βάσει, φύλου, καταγωγής, σεξουαλικότητας».

 

Φυλακές Carandiru: Η ηµέρα της σφαγής

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στην εξέγερση στις φυλακές Carandiru του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το 1992. Την εξέγερση ακολουθεί κρατική καταστολή με τραγικό απολογισμό την εν ψυχρώ δολοφονία 111 κρατουμένων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο βίαιες κρατικές κατασταλτικές επεμβάσεις σε φυλακή, του τελευταίου αιώνα. Οι δίκες των εμπλεκόμενων στη σφαγή αστυνομικών έγιναν τουλάχιστον 20 χρόνια μετά ενώ αν και αρχικά αποδόθηκαν κάποιες ποινές σε ορισμένους από τους κρατικούς δολοφόνους, εν τέλει η ετυμηγορία από τα αστικά δικαστήρια της Βραζιλίας ήταν πως επρόκειτο για νόμιμη άμυνα (!), αποδεικνύοντας με τον πιο ειρωνικό τρόπο την ταξικότητα της αστικής δικαιοσύνης.

Η ταινία ακολουθεί τα ιστορικά γεγονότα μεταφέροντας μας το κλίμα των φυλακών σε μια περίοδο μάλιστα έξαρσης του AIDS μέσα σε αυτές. Παρακολουθούμε τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των κρατουμένων, την ιεραρχία που αποτελεί πραγματικότητα επιβίωσης μέσα σε ένα σκληρό και πατριαρχικό περιβάλλον, τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, την ταξικότητα της δικαιοσύνης και εν τέλει την εξέγερση και την ακραία σφαγή.

Όπως τονίζεται στη σελίδα της εκδήλωσης: «Η προβολή γίνεται σε αλληλεγγύη με τις ανά τον κόσμο έγκλειστες και καταπιεσμένους που αόρατοι και αόρατες βιώνουν το πιο σκληρό και εκδικητικό πρόσωπο της εξουσίας, ενώ στεκόμαστε αλληλέγγυες-οι στις εξεγερμένες κρατούμενες των γυναικείων φυλακών της Θήβας».


Σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων

Το σκεπτικό για τη διοργάνωση στην Πάτρα της σειράς προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων όπως περιγράφεται στη σελίδα της:

Ζώντας μέσα σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τοπίο, που τα πάντα κοστολογούνται και η αξία τους ορίζεται βάσει του κέρδους, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διεκδικήσουμε τη θέση μας στο δημόσιο χώρο. Να αντισταθούμε στη λογική του στυγνού εμπορίου και της απρόσωπης κερδοφορίας, που θέλει τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία και την ευρύτερη ανθρώπινη συνεύρεση αποκλειστικά προϊόν στα χέρια των μαγαζιών, αναπαράγοντας μοντέλα κοινωνικής επαφής τα οποία προσομοιάζουν σε προκάτ συναναστροφές όπου ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας είναι κανονικότητα και οι «πρόθυμοι» υπάλληλοι «εκεί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πελάτη» – σαν άλλοι σύγχρονοι δούλοι.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της διεκδίκησης των χώρων μας περισσότερο από ποτέ, τώρα που το δεξιό,νεοφιλελεύθερο, χριστιανοσυντηρητικό εξουσιαστικό συρφετό σπέρνει την κατασταλτική του μανία, χτυπώντας καθημερινά όποια και όποιον αντιστέκεται και αγωνίζεται απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, όποια και όποιον περισσεύει ανήκοντας στους από τα κάτω, στον πάτο της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Δίνουμε ζωή στο δημόσιο ανοιχτό πεδίο, επικοινωνούμε τις αντιλήψεις μας, αυτοοργανώνουμε την καθημερινότητα μας, οριζόντια, χωρίς ιεραρχίες, με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, πέρα από διακρίσεις βάσει, φύλου, καταγωγής, σεξουαλικότητας.

Να οικοδομήσουμε τον κόσμο της ελευθερίας πάνω στα συντρίμμια αυτού μας καταπιέζει. Να χτίσουμε με οδηγό την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση τη πραγματικότητα που αξίζει να βιώσουμε, πέρα από κράτος,κεφάλαιο και κάθε λογής εξουσία.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Καμιά και κανένας μόνος απέναντι στην κρατική καταστολή

Οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Δερβενίων 56

“Αναρχικές”

Περισσότερες πληροφορίες για επόμενες προβολές μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: Σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5416 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top