Τέταρτο

Πάτρα: Σεμινάριο Κουκλοθέατρου στο Parts Patras Arts


Σεμινάριο Κουκλοθέατρου με την Λένια Αθανασοπούλου την Κυριακή 15 και 22 Μαΐου ώρα 12:00-17:00 στο Parts Patras Arts (Σατωβριάνδου 31, Πάτρα).

Το θέατρο με κούκλες θεωρείται από τους περισσότερους μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε παιδιά είτε για να τα διασκεδάσει είτε για να τα διαπαιδαγωγήσει. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια αυτόνομη μορφή θεάτρου με στόχο καλλιτεχνικό, που μπορεί να απευθύνεται και σε ενήλικο κοινό. Ξεχωρίζει για το σκηνικό του αντικείμενο, την κούκλα, η οποία και καθορίζει τη δραματουργία, τη σκηνογραφία, την αισθητική, την τεχνική, την κίνηση και την υποκριτική. Ως τέχνη έχει τις ρίζες του στην Ανατολή (Αίγυπτο, Ινδία, Ιαπωνία, Κίνα). Ωστόσο το κουκλοθέατρο ξεκινά από την εποχή των σπηλαίων, όπου ο προϊστορικός άνθρωπος προσπαθούσε να αποτυπώσει και να ερμηνεύει τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται από τις σύγχρονες παιδαγωγικές και ψυχολογικές θεωρίες κάνοντας μια δυναμική εμφάνιση στο χώρο της εκπαίδευσης και της θεραπείας.

Τι είναι λοιπόν το κουκλοθέατρο; Διασκέδαση; Παιχνίδι; Θέαμα; Τέχνη; Τεχνική; Το Θέατρο της Κούκλας και της Εμψύχωσης, σας καλεί να το γνωρίσετε όπως ακριβώς πρέπει: βιωματικά!

Κυριακή 15 Μαΐου:  Γνωριμία με το Κουκλοθέατρο
1. Σύντομη παρουσίαση ιστορίας του κουκλοθεάτρου.
2. Γνωριμία με κούκλες διαφόρων μορφών: γαντόκουκλα, δαχτυλόκουκλα, μαρότα, μαριονέτα. Εξάσκηση και απλοί αυτοσχεδιασμοί ατομικά και σε ομάδες.
3. Εργαστήριο κουκλοθεάτρου ΖΥΜΩΣΗ: (Από το Κουκλοθέατρο Χαρούπ)
4. Δίνοντας ζωή από την αρχή: κατασκευή κούκλας και εμψύχωση αυτής.

Κυριακή 22 Μαΐου: Πρακτικές εφαρμογές του κουκλοθέατρου
1. Το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση: Προτάσεις και πρακτικές εφαρμογές
2. Puppet therapy
3. Κουκλοθέατρο στην ενήλικη ζωή
4. Κουκλοθέατρο στην ψηφιακή εποχή

Πληροφορίες

Παρουσίαση – εμψύχωση: Λένια Αθανασοπούλου. Συνολική διάρκεια: 10 ώρες. Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ/ 40 ευρώ για φοιτητές και άνεργους. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα υλικά για την κατασκευή κούκλας. Η εξόφληση του κόστους συμμετοχής γίνεται μαζί με την αίτηση συμμετοχής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές ανθρωπιστικών σπουδών, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, θεατρολόγους, μουσικούς, θεραπευτές, γονείς…σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής .

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός κρατήσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δήλωση συμμετοχής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Εγγραφή μπορεί να γίνει ακολουθώντας τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/XCdUpVEETj85YUJF7 ή Δευτέρα – Παρασκευή 17:00- 21:00 στο PARTS PATRAS ARTS, Σατωβριάνδου 31, Πάτρα. Τηλ: 2610005252, email: [email protected]

Η Λένια Αθανασοπούλου εργάζεται από το 2014 στην Προσχολική και τη Δημοτική εκπαίδευση ως παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοπαίκτρια.
Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει λάβει επιμόρφωση για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το ΕΚΠΑ και στο Κουκλοθέατρο από τον Στάθη Μαρκόπουλο (Κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!). Σπούδασε επίσης Τέχνες στο Masaryk University του Brno στην Τσεχία, όπου ήρθε σε επαφή με το τσέχικο θέατρο και κουκλοθέατρο. Είναι μέλος της κουκλοθεατρικής ομάδας ΑμπελοΦάσουλα Πάτρας, ιδρύτρια και μέλος του Κουκλοθέατρο Χαρούπ στη Θεσσαλονίκη. Και οι δυο παραπάνω κουκλοθίασοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα θιάσων της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου Ελλάδας,UNIMA (Union International de la Marionnette) Hellas. Το 2019 ταξίδεψε εθελοντικά στο Βιετνάμ με την ομάδα Wheeling to Help. Αποστολή του ταξιδιού ήταν η υποστήριξη και ενδυνάμωση του ευάλωτου πληθυσμού του χωριού Tien Dong, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα τοπικά σχολεία και προσέγγιση των παιδιών μέσω του κουκλοθεάτρου. Από το 2020 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Ολιστική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, όπου παρατηρεί τη συνεισφορά του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες και ειδικές διαταραχές.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9997 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top