tetartopress

Πάτρα: Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο


Ανακοίνωση από την αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίπποσ» σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψή του, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου).

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιείται στην Ελλάδα 3ήμερη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί σε Θεσσαλονίκη, Σούδα και Αθήνα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Το τελευταίο διάστημα είναι διαρκής και αυξανόμενη η όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας σε Ελλάδα και Τουρκία με κύρια στόχευση τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο των διαδρόμων του ενεργειακού εμπορίου. Η επίσκεψη Πομπέο, κατά τα λεγόμενα του state department, έχει ως στόχο, ανάμεσα σε άλλους, και την εκτόνωση αυτής της έντασης μεταξύ των δύο κρατών.Βέβαια, αυτή η αντιπαράθεση είναι κομμάτι της ευρύτερης σύγκρουσης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για το διαμοιρασμό, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στους διακρατικούς μηχανισμούς που συστηματικά ξεδιπλώνουν τους ανταγωνισμούς τους σε αυτήν και είναι ενεργός και πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην εξέλιξη της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, και στην πρόσφατη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έγινε ορατή και ανοιχτή η εμπλοκή κεντρικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ολοένα και περισσότερων στρατιωτικών μηχανισμών στην ιδιαίτερα νευραλγική, γεωπολιτικά, περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και επίτευξης όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων συσχετισμών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Η εκτόνωση λοιπόν της έντασης αυτής, όχι απλά δεν είναι σκοπός αυτού του ταξιδιού του αμερικάνου Υπ.Εξ. αλλά αντίθετα η ύπαρξη της συντηρεί και αναπαράγει το καθεστώς προστασίας και εξάρτησης με τη βορειοατλαντική συμμαχία (μέσα από την αγοραπωλησία εξοπλισμών και την ανανέωση στρατιωτικών και άλλων συμφωνιών), εντός της οποίας συμμετέχουν τόσο το ελληνικό όσο και το τούρκικο κράτος.

Παράλληλα, η παρουσία Πομπέο στην Ελλάδα σήμερα, εκτός από τις διάφορες εμπορικές, ενεργειακές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες που επιδιώκει, έρχεται κατά βάση για να επανεπιβεβαιώσει αυτή τη διαχρονική σχέση υπακοής και πρόσδεσης του ελληνικού κράτους και της ντόπιας αστικής τάξης στους οξυμένους ανταγωνισμούς της περιοχής μας, με την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να επικυρωθεί έτσι εκ νέου ο ρόλος εκπροσώπου των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ο Πομπέο έρχεται επίσης να επιθεωρήσει τη μεγάλη δύναμη του αμερικάνικου στρατού που είναι έτοιμη να σπείρει το θάνατο στον πλανήτη και εδρεύει στις στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν ανά την επικράτεια, οι οποίες είναι και αναβαθμισμένες μετά την πρόσφατη ελληνοαμερικανική συμφωνία για παραμονή, ενίσχυση και επέκταση των βάσεων σε Άραξο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο και Σούδα. Μια συμφωνία που –εκτός των άλλων- επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν πολεμικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να αξιοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς πολιτικές υποδομές της χώρας, μετατρέποντας τον ελλαδικό χώρο σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Φυσικά και για το ελληνικό κράτος, μέσα σε αυτή την περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας,  είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να δηλωθεί ξανά πως είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικο-οικονομικής ελίτ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα επιδιώκοντας να προσδεθεί με ακόμη πιο άμεσους και αδιαπραγμάτευτους όρους στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα και του τοποτηρητή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Άλλωστε, ενεργή είναι και η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο πεδίο της πολεμικής προετοιμασίας, των ανταγωνισμών ή ακόμα και των συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και ένταξή της στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα και την εναέρια στρατιωτική επιτήρηση του γειτονικού κράτους από το ελληνικό. Επίσης δεν ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς στη Συρία από τη βάση της Σούδας, την επικρότηση της δολοφονικής επίθεσης του αμερικάνικου στρατού στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης εναντίον ιρανών αξιωματικών, την αναβαθμισμένη συνεργασία με μια σειρά γειτονικών χωρών και τις τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή διάφορων κρατών, τη στήριξη και τη σταθερή συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που σφαγιάζει τους παλαιστίνιους. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αποτελεί η ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος ενός πακέτου 10 δις ευρώ για νέα εξοπλιστικά στρατιωτικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως συνεχίζει να τηρεί πιστά τις εξοπλιστικές δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα κράτη που ξοδεύουν σε ετήσια βάση τον «απαιτούμενο» -από τις ΗΠΑ- πακτωλό χρημάτων, σε σημείο που να αποσπά για τον λόγο αυτό τα «εύσημα» από το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου. Όταν τα κράτη και τα αφεντικά ξαναμοιράζουν τη γη, οι κυρίαρχοι επεκτείνουν τις «σφαίρες επιρροής» τους, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται για τους οικονομικούς και ενεργειακούς πόρους, τις ΑΟΖ και τους αγωγούς και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ακόμα πιο δυνατά, μυρίζει το αίμα των λαών που χύνεται και θα χυθεί για τα συμφέροντα τους. Οι λαοί και οι κοινωνίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και μακριά από κάθε επίδοξο προστάτη μπορούν να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα. Να αγωνιστούν για μια αξιοπρεπή ζωή μακριά από πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εξαθλίωση. Να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, αυτοδιάθεσης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Πιάνοντας το νήμα από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παλαιότερων χρόνων και αντλώντας έμπνευση από αυτές, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα από τα κάτω ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ | ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ | ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»/μέλος της ΑΠΟ

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top