Τέταρτο
847 Προβολές

Πάτρα: Συγκέντρωση και προβολή ταινίας, για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων | Σάββατο 23 Μαΐου, 20:00
Το Σάββατο 23 Μαΐου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και στις 9:30 μ.μ. προβολή της ταινίας Capernaum.

Η συγκέντρωση γίνεται λίγες μέρες μετά τις πρόσφατες κατασταλτικές επιχειρήσεις σε πλατείες διάφορων πόλεων (Αγ. Παρασκευή, Κυψέλη στην Αθήνα και στη πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση – που υπογράφεται από αναρχικούς/αναρχικές: «Ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση στους δημόσιους χώρους να απαντήσουμε με συλλογικά αναχώματα αλληλεγγύης και αγώνα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την φαινομενική σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης για τον δήθεν περιορισμό της πανδημίας το κράτος και το κεφάλαιο επιχειρούν την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής πραγματικότητας πλέον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ειδικότερα με τις πρόσφατες κατασταλτικές επιχειρήσεις των μπάτσων σε πλατείες διάφορων πόλεων (Αγ. Παρασκευή, Κυψέλη στην Αθήνα και στη πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη) η εξουσία δείχνει ξεκάθαρα τους σκοπούς της για την «αξιοποίηση» των δημόσιων χώρων. Μια «αξιοποίηση» που θα προβλέπει την επέκταση των γύρω μαγαζιών με τραπεζοκαθίσματα στις εκτάσεις των δημόσιων χώρων και την καταστολή όσων (κατοίκων ή θαμώνων) τις χρησιμοποιούν ως τόπους συνάντησης, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας. Ειδικότερα τώρα με το συνεχή βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ περί υγειονομικών βομβών όσων αράζουν σε πλατείες λόγω του κορωνοϊού (εκτός αν είσαι ο Μπακογιάννης ή ο οποιοσδήποτε που θέλει να επιφέρει τη παραπάνω «αξιοποίηση» των δημόσιων χώρων, οπότε και τα δημοσιογραφικά άρθρα σε αποθεώνουν), το κράτος πλέκει και το κατάλληλο επιχείρημα που έρχεται και συνάδει άριστα με το ήδη πολυδιατυπωμένο αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» για το «κοινό καλό» που έπλασε για να μεταθέσει τόσο τις δικές του ευθύνες απέναντι στη πανδημία στο κοινωνικό σώμα, όσο και να πειθαρχήσει τα εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας που στην επερχόμενη κρίση θα φτωχοποιηθούν ολοένα και περισσότερο.

Για όλους/ες εμάς που παλεύουμε για το γκρέμισμα αυτού του κόσμου της εξουσίας που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις πολλαπλές καταπιέσεις, οι πλατείες και τα πάρκα δεν είναι μόνο σημεία συνάντησης και αγώνα αλλά και γενικότερα τόποι που ανέκαθεν εμπλουτίζονταν από τα νοήματα και τις αισθητικές των ανθρώπων της τάξης μας. Είναι μεγάλο στοίχημα λοιπόν για το κράτος να ανακαθορίσει τα νοήματα και τις διεργασίες που παράγονται και συμβαίνουν στους δημοσίους χώρους καθώς αποκλίνουν από τις κυρίαρχες αξίες της κερδοφορίας που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση. Να υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους των γειτονιών μας λοιπόν από τη καπιταλιστική λαίλαπα που θέλει να εκμεταλλευτεί και τη τελευταία σπιθαμή ανάσας που μας έχει απομείνει στα σύγχρονα αστικά κάτεργα, συνεχίζοντας να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες, να βρισκόμαστε κοντά ο/η ένας/μια με τον/την άλλο/η σε αυτούς.

Ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση στους δημόσιους χώρους να απαντήσουμε με συλλογικά αναχώματα αλληλεγγύης και αγώνα

Οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στο κράτος και τα αφεντικά

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές

Αναρχικοί/Αναρχικές


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5712 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top