tetartopress

Πάτρα: Τι δουλειά έχει μία Αμερικάνικη Κοκκινομάγουλη νεροχελώνα μέσα στη Γούναρη;

Αμερικάνικη Κοκκινομάγουλη Nεροχελώνα

Αμερικάνικη Κοκκινομάγουλη Nεροχελώνα


Μια Αμερικάνικη Κοκκινομάγουλη νεροχελώνα (Trachemys scripta elegans) εντοπίστηκε από πολίτη να περπατάει δίπλα στο πεζοδρόμιο στην Γούναρη και παραδόθηκε για περίθαλψη στο Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η νεροχελώνα αυτή εντοπίστηκε από πολίτη να περπατάει δίπλα στο πεζοδρόμιο σε έναν κεντρικό δρόμο με πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση. Το πιθανότερο είναι από κάπου να απέδρασε πέφτοντας μάλιστα από ύψος, καθώς φέρει κατάγματα σε διάφορα σημεία στο κέλυφος και εσωτερική αιμορραγία.

Παρουσιάζει όμως και κάποιες αλλοιώσεις στο κέλυφος και το δέρμα που δείχνουν ότι η νεροχελώνα αυτή δεν ζούσε σε καθαρή δεξαμενή και πιθανότατα δεν της παρέχονταν οι σωστές συνθήκες διαβίωσης. Λαμβάνει κατάλληλη αγωγή αλλά μιας και ο χρόνος αποθεραπείας αυτών των ζώων είναι μεγάλος, η θεραπεία της ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Οι χελώνες αυτές δεν είναι άγριες αλλά πωλούνταν σωρηδόν στα pet shops ως κατοικίδια. Αυτό φυσικά άλλαξε από το 2016 που απαγορεύτηκε η πώλησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1143/2014. Η εισαγωγή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου διαβιούν φυσικά αυτές οι νεροχελώνες, είχε απαγορευτεί ήδη από το 1997.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 τα αποθέματα που υπήρχαν σε pet shops θα έπρεπε να πωληθούν σε ιδιώτες μη εμπόρους έως και τις 2 Αυγούστου του 2017 και εφόσον μπορούσε να εξασφαλιστεί ότι θα διατηρηθούν έως τον φυσικό τους θάνατο χωρίς να επιτρέπεται να αναπαραχθούν και εφόσον διασφαλίζεται η μη απόδρασή τους.

Μετά το πέρας της περιόδου αυτής τα αποθέματα έπρεπε να ευθανατωθούν ή να πωληθούν σε ερευνητικά ιδρύματα και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις έως και τις 2 Αυγούστου του 2018. Παρέμενε φυσικά σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση αναπαραγωγής και η διασφάλιση της μη διαφυγής τους.

Αμφιβάλλουμε εάν ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει αυτά. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν τα γνωρίζουν και αρκετοί ιδιοκτήτες pet shops. Κάποιοι έμποροι όμως φυσικά και τα γνωρίζουν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να προμηθεύουν αυτά τα ζώα παρανόμως σε πανηγύρια και υπαίθριες αγορές. Αυτοί οι “επιχειρηματίες” φέρουν τεράστια ευθύνη για τυχόν συνέπειες στο περιβάλλον όταν διακινούν παρανόμως αυτά τα ζώα.

Η ουσιαστική ευθύνη όμως απόκειται στην Πολιτεία που οφείλει να ενημερώνει και να ελέγχει σωστά όλη την αλυσίδα διακίνησης των συγκεκριμένων ζώων και όχι μόνο.

Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε τέτοιες χελώνες σε pet shops ή σε υπαίθρια παζάρια και αγορές είναι παράνομο και θα πρέπει να προχωράτε άμεσα σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, τα κατά τόπους Δασαρχεία και την Ελληνική Αστυνομία.

Φυσικά κάποια pet shops έσπευσαν να προμηθεύσουν την αγορά με άλλα είδη νεροχελώνας. Ό,τι ισχύει όμως για τις Κοκκινομάγουλες ισχύει και για τα υπόλοιπα είδη κατοικίδιων χελώνων. Μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν απειλή για τα οικοσυστήματα στα οποία δεν ανήκουν φυσικά, εάν βρεθούν μέσα σε αυτά με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Γιατί όμως απαγορεύτηκαν να πωλούνται στο εμπόριο οι Αμερικάνικες νεροχελώνες;

 

Διότι σε όλη την Ευρώπη γινόταν το εξής. Η νεροχελώνες αυτές είχαν γίνει πολύ δημοφιλή κατοικίδια κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000 καθώς, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, θεωρούταν πολύ εύκολη η διατήρησή τους και αποτελούσαν μία εύκολη και οικονομική λύση ως κατοικίδια μικρών παιδιών. Όσο όμως οι χελώνες αυτές μεγάλωναν σε μέγεθος και αυξάνονταν οι ανάγκες τους (οι νεροχελώνες αυτές πωλούνται σε μέγεθος από 4 έως 10 εκατοστά και φτάνουν έως τα 30 με 40 εκατοστά), οι γονείς άρχιζαν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να διατηρηθούν.

Οι χελώνες αυτές εάν αυτός που τις χειρίζεται, δεν τις χειρίζεται σωστά, μπορεί πολύ εύκολα να γίνουν νευρικές και να δαγκώσουν. Όπως πολύ πιθανό να συμβεί με ένα μικρό παιδί. Βέβαια πάντοτε οι σοβαροί επαγγελματίες υπερτονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ ένα παιδί να χειρίζεται ζώα χωρίς την επιτήρηση των γονέων.

Φυσικά όλα αυτά και πολλά άλλα, είναι γνωστά σε έναν υπεύθυνο νέο κάτοχο, ο οποίος έχει φροντίσει να ενημερωθεί από πριν για τις ανάγκες του κατοικιδίου του και για το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Οι περισσότεροι κάτοχοι όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αγόραζαν αυτές τις νεροχελώνες από μόδα, οπότε δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να απαλλαγούν από την παρουσία τους όταν άρχιζαν τα προβλήματα.

 

Ποια προβλήματα άρχιζαν;

 

Τα ερπετά αποτελούν στο σύνολό τους φορείς σαλμονέλας. Ένα επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές στον άνθρωπο και υπό συνθήκες μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Το βακτήριο αυτό αποτελεί μέρος της φυσιο­λογικής εντερικής χλωρίδας των ερπετών. Πολλά παιδιά συνήθιζαν να βάζουν τις μικρές σε μέγεθος νεροχελώνες στο στόμα τους, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί να πωλούνται σε μέγεθος μικρότερο από 10 εκατοστά για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Φυσικά εδώ αξίζει να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Δηλαδή: σχολαστικό πλύσιμο χεριών πριν και μετά από τον χειρισμό οποιουδήποτε ζώου. Στην προκειμένη περίπτωση εξωτικού κατοικίδιου. Πριν, για να μην του μεταφέρουμε εμείς μικρόβια που του είναι άγνωστα και πιθανόν θανατηφόρα και μετά για να μην μεταφέρουμε σε εμάς ή σε άλλα ζώα τα δικά του μικρόβια.

Δεν είναι μόνον αυτοί οι κανόνες υγιεινής, αλλά αυτός είναι ο πιο βασικός που εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης των μη αερογενώς μεταδιδόμενων μικροβίων. Φυσικά η μεταφορά των μικροβίων μπορεί να συμβεί ακόμα και εάν ακουμπήσουμε το ίδιο το ζώο σε οποιαδήποτε επιφάνεια μέσω της οποίας μπορεί να έρθει εκείνο σε επαφή με διάφορα μικρόβια ή να τα μεταδώσει.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο, μεγαλύτερα και από αυτό, προέκυπταν εξαιτίας της διατροφής των νεροχελώνων και του χώρου διατήρησης.

Ως πλήρης διατροφή προτεινόταν και προτείνεται η αγορά αποξηραμένων γαρίδων του γένους Gammarus. Όμως η ζωική πρωτεΐνη αποτελεί ένα μόνον μέρος της διατροφής αυτών των χελώνων. Μοιραία λοιπόν μετά από κάποια χρόνια άρχιζαν τα ζώα αυτά να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το πιο σύνηθες φαινόμενο ήταν η νεροχελώνα κάποια στιγμή να σταματήσει να δέχεται τροφή και ο κάτοχός της απλά να την κοιτά να αργοπεθαίνει.

Η έλλειψη κτηνιατρικής γνώσης εξωτικών ζώων και ειδικά ερπετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη (στη χώρα μας ελάχιστοι κτηνιάτροι είναι ειδικά καταρτισμένοι), δημιούργησε πάρα πολλά νέα προβλήματα και διόγκωσε τα ήδη υπάρχοντα. Εφόσον δεν μπορούσαν να βρουν κατάλληλη βοήθεια οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων έφταναν στο σημείο να τα εγκαταλείπουν.

Εκεί κάπου άρχισαν να ξεφυτρώνουν διάφορα fora μέσα στα οποία οι κάτοχοι τέτοιων ζώων αντάλλασαν εμπειρικές απόψεις ή παρέθεταν κακές μεταφράσεις με συμβουλές από ξένα sites. Εφόσον αναφερόμαστε σε εμπειρική γνώση είναι αυτονόητο ότι αυτή μπορεί να καλύψει μόνον ένα μέρος των προβλημάτων που προέκυπταν. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια ζώα να βοηθηθούν, πολλαπλάσια όμως να οδηγηθούν σε τραγικό θάνατο.

Σε όλες αυτές τις οδηγίες που διακινούνταν με τον οποιοδήποτε τρόπο και δυστυχώς διακινούνται ακόμη και σήμερα, ξεχωρίζουμε μία εγκληματικά ανόητη (που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροβάλλονται ως ειδικοί), σύμφωνα με την οποία προτείνεται να ταΐζονται οι νεροχελώνες αυτές με ωμό κοτόπουλο. Σκεφτείτε τι γίνεται μέσα στο νερό τους (γιατί οι χελώνες αυτές τρέφονται μόνον μέσα στο νερό) σε συνδυασμό με τα παραπάνω που αναφέραμε για το βακτήριο της σαλμονέλας, εάν προσθέσουμε ωμό συμβατικό κοτόπουλο το οποίο αποτελεί κατεξοχήν φορέα σαλμονέλας. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε!

Σε σχέση με τον χώρο διατήρησης αυτό που γινόταν συνήθως ήταν οι νεροχελώνες αυτές να πωλούνται σε κάποιες πλαστικές σκάφες που κόστιζαν λίγα μόνον ευρώ. Όσο όμως μεγάλωναν τα ζώα έπρεπε να μεγαλώσει και ο χώρος διατήρησης. Οι σκάφες των 5-10 ευρώ έπρεπε να αντικατασταθούν από πανάκριβα ενυδρεία με κατάλληλο εξοπλισμό αρκετών εκατοντάδων ευρώ και αντίστοιχο διαθέσιμο χώρο μέσα στο σπίτι.

Ασφαλώς και δεν είχαν όλοι αυτή την δυνατότητα οπότε οι νεροχελώνες κατέληγαν σε λίμνες ή ποτάμια στην εξοχή ή σε περιαστικά πάρκα ή στα σκουπίδια. Πολλές νεροχελώνες κρατούνταν για χρόνια σε υποτυπώδεις περιέκτες όπως λεκάνες ρούχων έως ότου πεθάνουν, εγκαταλειφθούν ή αποδράσουν.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι οι νεροχελώνες αυτές είναι ιδιαίτερα ευέλικτες με πολύ ισχυρούς μυς στα πόδια τους, ικανές να σκαρφαλώσουν εάν βρουν κατάλληλη επιφάνεια (σκαλοπάτια, σύρμα περίφραξης) και φυσικά να αποδράσουν.

Το αποτέλεσμα από όλα τα παραπάνω ήταν να γεμίσουν πολλές λίμνες γλυκού νερού και ποτάμια κοντά κυρίως σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα με Αμερικάνικες νεροχελώνες πολλές από τις οποίες ήταν άρρωστες οι ίδιες ή μετέφεραν επικίνδυνα παθογόνα μικρόβια στα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι νεροχελώνες αυτές έχουν επιβιώσει σε πολλές περιοχές του κόσμου εκτός της φυσικής τους κατανομής και όπου έχουν μελετηθεί από επιστήμονες έχει τεκμηριωθεί η αρνητική επίδρασή τους στα οικοσυστήματα αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να εκτοπίσουν τις άγριες ενδημικές νεροχελώνες και να προκαλέσουν σοβαρή υποβάθμιση στα φυσικά οικοσυστήματα που εισέβαλαν, καθώς μετέφεραν αρκετά παθογόνα και επιτίθονταν σε μια σειρά από μικρά ζώα τα οποία δεν είχαν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας απέναντι στους εισβολείς.

Όλα αυτά όμως δεν συνέβαιναν μόνον στην Ευρώπη, συνέβαιναν σε όλον τον πλανήτη. Για να καταλάβετε την έκταση του φαινομένου, τέτοιες νεροχελώνες μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε λίμνες στην Νότια Αφρική, την Ινδία και την Ιαπωνία, ακόμα και την Αυστραλία. Υπολογίζεται πως κατά το διάστημα μεταξύ του 1989 και 1997 παράχθηκαν περισσότερες από 52 εκατομμύρια Κοκκινομάγουλες νεροχελώνες που προορίζονταν αποκλειστικά για τις ξένες αγορές (Telecky 2001, in Cadi et al. 2004).

Το “κερασάκι στην τούρτα” κατά την άποψή μας, είναι η νέα τάση που τα τελευταία χρόνια βρίσκει ανταπόκριση και στην χώρα μας. Η θεωρία των άδειων κλουβιών. Στα χρόνια της παραπληροφόρησης όπου οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, η θεωρία αυτή έχει φτάσει να σημαίνει αφήνουμε ελεύθερα τα ήδη υπάρχοντα εξωτικά κατοικίδια.

Έτσι στον βωμό μιας απροσδιόριστης φιλοζωίας πολλοί κάτοχοι “συνειδητοποίησαν” ότι… στερούσαν την ελευθερία από τα κατοικίδιά τους, με αποτέλεσμα πολλοί παπαγάλοι, καναρίνια, αμφίβια και φυσικά νεροχελώνες να καταλήξουν στη φύση.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα πέθαιναν καθώς δεν ήταν άγρια και δεν γνώριζαν πώς να επιβιώσουν ή δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για αυτά. Πριν πεθάνουν όμως σε πολλές περιπτώσεις είχαν προλάβει να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν ακόμα και σήμερα πολλά αντίστοιχα άγρια είδη ζώων, ενώ κάποια έχουν φτάσει στα όρια της εξαφάνισης.

Όσα από αυτά τα εξωτικά κατοικίδια επιβίωσαν (δυστυχώς υπάρχουν πολλά εισβολικά είδη ζώων και φυτών σε όλο τον πλανήτη), έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα. Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για την έκταση του φαινομένου.

Αυτό που μπορούμε να συμβουλέψουμε και που μπορεί ο καθένας μας να κάνει είναι να ενημερώνεται σωστά για το οποιαδήποτε ζήτημα, εν προκειμένω για την αγορά ενός εξωτικού κατοικίδιου, διασταυρώνοντας πολλές διαφορετικές πηγές πληροφοριών πριν καταλήξει σε συμπέρασμα. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζει τι συνέπειες προκαλεί με την αγορά του αυτή, αλλά και το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.

Για τα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια αλλά και γενικότερα ως καλή πηγή πληροφόρησης από την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε εδώ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12369 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top