Τέταρτο

Παξοί. Πάσχα στο «Βενιαμίν των Επτανήσων»

paxoi2


Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να επισκεφθείτε τους Παξούς. Η μοναδική εμπειρία θρησκευτικής, φυσικής και πολιτισμικής ομορφιάς από το μικρό αυτό νησί του Βορείου Ιονίου θα σας μείνει αξέχαστη.

Οι Παξοί, ο «Βενιαμίν των Επτανήσων» χαρακτηρίζεται για τα κρυστάλλινα νερά με τις δαντελωτές παραλίες, τις θαλάσσιες σπηλιές-αψίδες, τους κατακόρυφους γκρεμούς στα δυτικά, τα πανύψηλα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ως μνημεία της φύσης, την πλούσια βλάστηση, τους παλιούς ανεμόμυλους και παραδοσιακές στέρνες για την περισυλλογή νερού, τις 64 εκκλησιές με τα καμπαναριά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία.

paxoi1


Τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, άγριες ομορφιές γεμάτα χρώματα με υψηλή βιολογική ποικιλότητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και φυσιολάτρεις χαρακτηρίζοντας το νησιωτικό οικοσύστημα Παξοί-Αντίπαξοι ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τις άγιες μέρες των Παθών ξεκινούν από τη Κυριακή των Βαΐων. Τη Μ. Παρασκευή το πρωί πραγματοποιείται η αποκαθήλωση της εικόνας της «Υπαπαντής του Χριστού», στη μοναδική δίτρουλη εκκλησία των Επτανήσων και το βράδυ η φιλαρμονική του δήμου συνοδεύει τους επιτάφιους των εκκλησιών του νησιού.

Η δίτρουλη εκκλησία της Υπαπαντής

Η δίτρουλη εκκλησία της Υπαπαντής


Το Μ. Σάββατο η πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται στον Αγ. Ιάκωβο στην Φουντάνα, με το παραδοσιακό χτύπημα των στασιδιών και τα αναστάσιμα τραγούδια ακούγονται στους κεντρικούς δρόμους και στα παραδοσιακά σοκάκια του Γάη.

Η Ανάσταση συνοδεύεται με τη ρίψη βεγγαλικών και με την αναπαράσταση του «Άρατε Πύλας…» ενώ το Πάσχα η λιτανεία της εικόνας της Ελεούσας διέρχεται από τα Βλαχοπουλάτικα στον Αγ. Χαράλαμπο.

Πλήθος πιστών διέρχονται από τα μονοπάτια για την λιτανεία της Υπαπαντής

Πλήθος πιστών διέρχονται από τα μονοπάτια για την λιτανεία της Υπαπαντής


Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται από περιπατητικά μονοπάτια, η λιτανεία της εικόνας της Υπαπαντής προς το γραφικό λιμάνι της Λάκκας για τον Αγ. Ανδρέα. Αντίστοιχα η εικόνα της Ελεούσας, του Αγ. Χαράλαμπου και η διπλή εικόνα της Παναγιάς προς το Γάη.

Προσκύνημα και αναχώρηση των τριών εικόνων από την πλατεία Ανάληψης του Γαΐου με την συνοδεία της φιλαρμονικής προς Μπογδανάτικα. Οι δύο πρώτες παραμένουν στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής μέχρι την Κυριακή του Θωμά και η τρίτη συνεχίζει ως τα Βελλιαντάτικα, όπου παραμένει στον Αγ. Γεώργιο μέχρι την Κυριακή του Παραλύτου.

Λόγγος

Το λιμάνι του γραφικού Λόγγου


Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Παρασκευή του Πάσχα με την λιτανεία της εικόνας της Υπαπαντής από τον Αγ. Ανδρέα Λάκκας ως το γραφικό Λόγγο με τη συνοδεία πιστών και της φιλαρμονικής.

Η πρόσβαση στους Παξούς, το καταφύγιο του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης γίνεται με ακτοπλοϊκά μέσα από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα. Καλό Πάσχα!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8 Άρθρα

 

Back to Top