tetartopress

Πέτερ Σταμ «Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου»


Να ξαναζήσουμε την ίδια μας τη ζωή. Θα ευχόμασταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ο Κρίστοφ δίνει ραντεβού με μια πολύ νεότερή του γυναίκα σε ένα νεκροταφείο της Στοκχόλμης. Η Λένα τού θυμίζει έντονα την κοπέλα με την οποία υπήρξε ερωτευμένος πριν από μία εικοσαετία. Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα και ήταν ηθοποιός. Μετά τον χωρισμό τους, ο Κρίστοφ έγραψε ένα βιβλίο για τα τρία χρόνια που πέρασαν μαζί, και όλα αυτά θέλει να τα μοιραστεί με τη Λένα, η οποία είναι επίσης ηθοποιός αλλά και σύντροφος του Κρις, που είναι και αυτός συγγραφέας. Τι συμβαίνει εδώ; Όσο η υπόθεση ξετυλίγεται, γίνεται σαφές ότι αυτές οι δύο σχέσεις απηχούν αλλόκοτα η μία την άλλη. Και κάπως έτσι αρχίζει ένα υπαρξιακό παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, πραγματικότητας και φαντασίας, από το οποίο κανείς δεν θα βγει αλώβητος.

Ο Πέτερ Σταμ αφηγείται απέριττα μια διαφορετική ιστορία για την ανεξήγητη εγγύτητα που μας χωρίζει από τον αλλοτινό εαυτό μας. Εστιάζει σε εκείνη τη στιγμή του συθέμελου κλονισμού, όταν ταλαντεύεται το νόημα της ταυτότητάς μας, ένα θέατρο του ενδόμυχου όπου κυριαρχεί η σύγχυση.

Ο Πέτερ Σταμ γεννήθηκε το 1963 στην περιοχή του Μινστερλίνγκεν, στο καντόνι Τούργκαου της Ελβετίας. Σήμερα ζει κοντά στη Ζυρίχη. Είναι ένας από τους επιφανέστερους γερμανόφωνους λογοτέχνες της χώρας. Σπούδασε για μερικά εξάμηνα Αγγλική Φιλολογία, Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία. Ύστερα άσκησε διάφορα επαγγέλματα, μεταξύ άλλων στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Από το 1990 εργάζεται ως συγγραφέας. Στα γράμματα εμφανίστηκε με το βιβλίο του Άγκνες (Agnes, 1998), που τον έκανε ευρύτερα γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά κείμενα και δοκίμια. Το 2013 διεκδίκησε από τη βραχεία λίστα το Διεθνές Βραβείο Booker για το σύνολο του έργου του. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2014, τιμήθηκε με το Βραβείο Φρίντριχ Χέλντερλιν. Με το σύντομο μυθιστόρημά του Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου (Die sanfte Gleichgültigkeit der Welt), που συγκαταλέγεται στα πιο πρόσφατα επιτεύγματά του, απέσπασε το Ελβετικό Βραβείο Βιβλίου για το έτος 2018. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

«Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου» | Συγγραφέας Πέτερ Σταμ | Μετάφραση: Μαριάννα Τσάτσου | Σελ.:  160 | Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Ιουνίου 2021 |  Εκδόσεις Καστανιώτη


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13072 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top