tetartopress

ΠΦΠΟ: Η κακοποίηση των ζώων σε κολαστήρια όπως το κυνοκομείο της Σπάρτης, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση


Ανακοίνωση της η Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο) για τις εικόνες φρίκης που παρουσίασε το δημοτικό κυνοκομείο στη Σπάρτη, δηλώνοντας πως η κακοποίηση των ζώων σε κολαστήρια όπως το κυνοκομείο της Σπάρτης, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κάθε προσπάθεια, επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, που γίνεται για να αποσειστούν οι ευθύνες από αυτούς που πραγματικά ανήκουν, έχει ένα και μόνο σκοπό. Να κρυφτούν οι ευθύνες αυτές και να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ .

Η ΠΦΠΟ δεν μπήκε ποτέ ούτε θα μπει σε τέτοια ρότα γιατί δεν έχει εξαρτήσεις από πουθενά και από τίποτα. Η μόνη της εξάρτηση είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Είναι για μας καθαρό το πού οδεύει η κατάσταση με τα αδέσποτα μετά την ψήφιση ενός ακόμα νόμου που δεν προστατεύει τα ζώα ενώ συνεχίζει την αναποτελεσματική πολιτική δεκαετιών, που κτίζει φυλακές αντί για στειρώσεις, δημοτικά κτηνιατρεία-κλινικές, παιδεία και ενημέρωση .

Τα αποτελέσματα και του νέου νόμου έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πολύ αισθητά κι αυτή τη κατάσταση επιχειρούν να κρύψουν με τεχνάσματα και τυμπανοκρουσίες γιατί Σπάρτη είναι όλη η Ελλάδα.

Καμία πολιτική τακτικισμού, που αντί επιτέλους να θέτει το πρόβλημα στη βάση του, χρησιμοποιεί τους εθελοντές που φτύνουν κάθε μέρα και για πολλά χρόνια αίμα, ως ολετήρα στο μύλο των τεράστιων ευθυνών της εκάστοτε εξουσίας, δεν θα κρύψει τις ευθύνες αυτές .

Γιατί όταν οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για τη Σπάρτη τελειώσουν η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι το ίδιο άθλια και ζοφερή και να χειροτερεύει κάθε μέρα.

Για μια ακόμα φορά το κυνοκομείο – κολαστήριο του Δήμου Σπάρτης, ήρθε στη δημοσιότητα με εικόνες που σοκάρουν. Ήταν πριν από 7 χρόνια που ξεκίνησε ο αγώνας του φιλοζωικού Σπάρτης, που οι εθελοντές του σήμερα ” λιντσάρονται” και της ΠΦΠΟ για τις τρισάθλιες συνθήκες που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στη Σπάρτη.

Δυστυχώς παρά τον σάλο και τη δημοσιότητα, παρόλες τις προσφυγές στη δικαιοσύνη και στην Πολιτεία, παρόλες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς δόθηκαν, παρόλα τα μέτρα βελτίωσης που προσωρινά λήφθηκαν, η κατάσταση όπως αποκαλύφθηκε συνεχίζει να είναι απαράδεκτη.

Ακόμα χειρότερα. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις, είτε μέσα σε δημοτικά κυνοκομεία, είτε σε άτυπα κυνοκομεία ιδιωτών που στοιβάζονται ζώα με τη συμμετοχή και τη συνενοχή των Δημοτικών αρχών, είτε σε παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια στα οποία δικαστικές, αστυνομικές, κτηνιατρικές αρχές και τοπική αυτοδιοίκηση κλείνουν τα μάτια.

Οι εθελοντές φιλόζωοι της χώρας όχι μόνο προσπαθούν καθημερινά να καλύψουν το κενό της προστασίας των ζώων, αλλά, όπως και στην περίπτωση της Σπάρτης, συγκρούονται και σύρονται στα δικαστήρια, πληρώνουν τεράστιο προσωπικό κόστος και στο τέλος διαπιστώνουν με πικρία και απογοήτευση ότι οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό.

Το πρόβλημα των αδέσποτων έχει συγκεκριμένες αιτίες και εξίσου συγκεκριμένες λύσεις. Και τα δύο έχουν αναδειχτεί από το εθελοντικό φιλοζωικό κίνημα της χώρας και από την ΠΦΠΟ, έχουν διεκδικηθεί με μαχητικότητα και συνέπεια απέναντι σε συντεχνίες, πελατειακές λογικές, πολιτικαντισμούς και επικοινωνιακές μεθοδεύσεις που δυστυχώς κυριαρχούν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Έχουμε πει και θα ξαναπούμε πολλές φορές, ότι σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα, οι χώροι εγκλεισμού που για χάρη ευφημισμού ονομάζονται «καταφύγια ζώων», μετατρέπονται γρήγορα σε αποθήκες ψυχών εντός των οποίων στοιβάζονται ζώα ενώ έξω από αυτά ο αριθμός των αδέσποτων συνεχίζει να είναι αμείωτος.

Διεκδικούμε εδώ και χρόνια την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, από τις ανεπιθύμητες γέννες των οποίων προέρχονται τα περισσότερα αδέσποτα στη χώρα. Έχουμε κάνει αναλυτικές και συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση των ζώων και για τους Δήμους και για τις 5μελεις επιτροπές, για την ανάγκη να λειτουργήσουν παντού δημοτικά κτηνιατρεία που θα αναλάβουν να στειρώνουν και να περιθάλπουν σε μόνιμη και διαρκή βάση, την ανάγκη για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και την κάλυψη δαπανών για τη διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικά σώματα ελέγχου στην Αστυνομία, την ανάγκη να επιβάλλονται κυρώσεις στους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Έχουμε παλέψει για να περάσουν αυτές οι προτάσεις, έχουμε παρέμβει σε όλη τη διάρκεια κατάρτισης του νομοθετικού πλαισίου, έχουμε συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία, έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στη διαβούλευση οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έγιναν δεκτές.

Προειδοποιήσαμε και καταγγείλαμε ότι με το νέο νόμο η κατάσταση όχι μόνο δε θα βελτιωθεί αλλά θα χειροτερέψει, αφού για πρώτη φορά, νομιμοποιήθηκε ο εγκλεισμός υγειών ενήλικων ζώων στα λεγόμενα καταφύγια. Επανήλθαμε ξανά και ξανά, καταθέτοντας εκ νέου προτάσεις για την βελτίωση των πολλών προβληματικών σημείων, ζητώντας συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενημερώνοντας Δήμους και φιλοζωικούς συλλόγους για το νέο νομικό πλαίσιο και τα προβλήματα της διαχείρισης των ζώων.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία, αφού αρχικά έδωσε ένα πλήθος υποσχέσεων και καλλιέργησε ελπίδες ότι κάτι επιτέλους θα άλλαζε για την τραγική εικόνα της χώρας, στην συνέχεια υποχώρησε κάτω από τις πιέσεις των κυνηγών, των εκτροφέων και των επαγγελματικών συντεχνιών.

Και μάλιστα όχι μόνο υποχώρησε αλλά έκλεισε και την πόρτα στο μαχόμενο φιλοζωικό κίνημα, αναγορεύοντας σε αποκλειστικούς συνομιλητές τους χειροκροτητές των αποφάσεών της, ανθρώπους που εκπροσωπούν τον εαυτό τους και εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από την παροχή υπηρεσιών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και Δήμους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, σε αντίθεση με το παρελθόν, ότι και η πόρτα των μεγάλων ΜΜΕ έχει μείνει κλειστή για όλες τις μεγάλες εκστρατείες σε πολλά επίπεδα που έχει αναλάβει η ΠΦΠΟ τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο για τα αδέσποτα, αλλά για τις κακοποιήσεις, για το κυνήγι, για τα εκτροφεία γούνας, για τα άλογα και τα γαϊδουράκια, για τα παραγωγικά ζώα, για τα γεράκια και τους αετούς, για την προστασία της άγριας ζωής, για τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό, για τις σφαγές Χαλαλ -Κοσέρ, για τις γιορτές με περιφορές και ζωοθυσίες, για την εκπαίδευση στα σχολεία και φυσικά για τις προτάσεις και την κριτική στο νέο νόμο.

Και δεν είναι τέλος τυχαίο, ότι οι χειροκροτητές του νέου νόμου και της κυβέρνησης, αξιοποιούν τη δημοσιότητα που τους δίνουν για να επιτεθούν στους εθελοντές και την ΠΦΠΟ.

Μας εμπαίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  όταν κάνει δηλώσεις ότι ο ίδιος προσωπικά διέταξε την επέμβαση της αστυνομίας μετά από καταγγελίες για το κυνοκομείο της Σπάρτης με αποτέλεσμα τη σύλληψη του αρμόδιου αντιδημάρχου. Αλήθεια δεν γνωρίζει ότι αντίστοιχες καταγγελίες γίνονται συνεχώς από φιλοζωικά σωματεία και την ΠΦΠΟ για πολλές ανάλογες περιπτώσεις κακοποιήσεων;

Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι και στο παρελθόν υπήρξε πάλι σύλληψη αντιδημάρχου Σπάρτης με μήνυση που κατέθεσε η ΠΦΠΟ και ο σύλλογος για το κυνοκομείο χωρίς εν τέλει να γίνει τίποτε; Αντίθετα ακόμα και τώρα συρόμαστε στα δικαστήρια, ο τοπικός σύλλογος και η ΠΦΠΟ από τις μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, που μας έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή;

Είναι δουλειά του Υπουργoύ Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου να διατάζει την επέμβαση της αστυνομίας σε ένα κυνοκομείο ή μήπως η δουλειά του Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη  είναι να φροντίζει ώστε η Αστυνομία να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάλογη καταγγελία και να επεμβαίνει σε όλα τα κολαστήρια και σε όλες τις κακοποιήσεις που καταγγέλλονται;

Ή ακόμα καλύτερα να φροντίζει μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση ώστε επιτέλους να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων και να μην φυλακίζονται τα ζώα στα κυνοκομεία;

Είναι δυνατόν εν έτει 2022 σε μια ευρωπαϊκή χώρα να περιμένουμε από πολίτες που εθελοντικά ασχολούνται με την φιλοζωία, να επωμίζονται όλο το βάρος και να βρίσκονται και κατηγορούμενοι να απολογούνται για τις πράξεις και τις παραλείψεις μιας ολόκληρης Πολιτείας;

Που είναι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, που είναι οι εισαγγελικές αρχές, η Αστυνομία, οι Δήμοι; Που είναι όλοι αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για να τελειώνει αυτό το αίσχος που διαρκώς επιδεινώνεται με την μεταχείριση των ζώων στην χώρα;

Πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε μια νέα καμπάνια ζητώντας ανακατανομή της χρηματοδότησης του Φιλόδημος 2 που δίνεται στους Δήμους ώστε αντί για την κατασκευή καταφυγίων να δημιουργηθούν κτηνιατρεία-κλινικές με τίτλο: «Στειρώσεις και όχι κλουβιά χρειάζονται για τα αδέσποτα- Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι Δήμοι».

Ζητάμε από όλους τους φιλοζωικούς φορείς, τους Δήμους, τους βουλευτές, τα κόμματα αλλά και από κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη, να συμπαρασταθεί στο αίτημά μας ώστε να σταματήσουν τα κολαστήρια και οι κακοποιήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουμε οριστικά, αποτελεσματικά και πολιτισμένα το πρόβλημα των αδέσποτων.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top