Τέταρτο
45 Προβολές

«Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις» – Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας


Advertisement


Τρίτη 24 Νοεμβρίου | 18:00-20:00 | Διαδικτυακή εκδήλωση εδώ

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Active citizens fund.

Ενώ η δύναμη και η επιρροή των εταιρειών ανά τον κόσμο αυξάνεται, το νομικό πλαίσιο για τη λογοδοσία τους ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει αδύναμο. Από τους ψηφιακούς κολοσσούς παροχής υπηρεσιών ή πώλησης και μεταφοράς εμπορευμάτων μέχρι τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο με τη μορφή των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και με τη μορφή της προστασίας του περιβάλλοντος ή των δικαιωμάτων πληθυσμών που εκδιώκονται από τα εδάφη τους, δεν ήταν ποτέ δεδομένη.

Advertisement

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει επιλεγμένα παραδείγματα συνηγορίας προς εταιρείες προερχόμενα από τα πεδία του περιβάλλοντος και των ψηφιακών συναλλαγών. Η συζήτηση θα δώσει έμφαση στις τακτικές παρέμβασης αλλά και διαμόρφωσης συμμαχιών, ενώ θα εστιάσει σε ερωτήματα όπως: Είναι εφικτή η αλλαγή; Σε τι διαφέρει η συνηγορία προς εταιρείες από τη συνηγορία προς κρατικούς θεσμούς; Ποιες τακτικές λειτουργούν και ποιες όχι; Πώς διεκδικούμε γύρω από ένα ζήτημα τοπικό σε έναν παγκοσμιοποιημένο εταιρικό κόσμο; 

Ομιλήτριες/ές:  Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, WWF Ελλάς. Μάντυ Μαλεβίτη, Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων. Μάττα Σαμίου, υπεύθυνη εκστρατειών, ActionAid. Laith Abu Zeyad, υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, Διεθνής Αμνηστία.

Advertisement

Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μάρω Πανταζίδου, εργαζόμενη στην έρευνα και την εκπαίδευση για στρατηγικές κοινωνικών μετασχηματισμών, συνεπιβλέπουσα του παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη στρατηγική και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχει διερμηνεία της ξενόγλωσσης ομιλίας στα ελληνικά.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ είναι υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς. Έχει σπουδάσει νομική και έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Διατέλεσε υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace προτού ενταχθεί στo WWF. Στα είκοσι χρόνια ενασχόλησής του με τα περιβαλλοντικά, έχει εμπλακεί ενεργά σε δεκάδες εθνικές και διεθνείς εκστρατείες μεταξύ άλλων ενάντια στα ορυκτά καύσιμα και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων είναι μια σύμπραξη επιμέρους πρωτοβουλιών που εκφράζει την κοινωνία των πολιτών του Ιονίου υπέρ της ενεργειακής μετάβασης σε φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας κι έχει στόχο να αντισταθεί στις ήδη δρομολογημένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πολιτεία για εξορύξεις στο Ιόνιο, γιατί είναι αντίθετες στη θέληση των πολιτών και θέτουν σε σοβαρή διακινδύνευση και υποβάθμιση το περιβάλλον, την ασφάλεια, την υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η Μάττα Σαμίου είναι υπεύθυνη εκστρατειών της ActionAid, όπου και εργάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην οργάνωση δράσεων, εκστρατειών κινητοποίησης του κόσμου και ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα στα χρόνια έχει εργαστεί ή συνεργαστεί με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Laith Abu Zeyad είναι Παλαιστίνιος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών της Διεθνούς Αμνηστίας, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Υπήρξε επικεφαλής υπεύθυνος της εκστρατείας στο ερευνητικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας το οποίο αποκάλυψε τη δραστηριότητα των εταιρειών διαδικτυακών κρατήσεων όπως η TripAdvisor, η Airbnb, η Booking.com και η Expedia σε παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου | 18:00-20:00 | Διαδικτυακή εκδήλωση εδώ

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6454 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top