Τέταρτο

Πνευματικά δικαιώματα ακόμα και σε παραδοσιακές συνταγές!

noodles-2169320_1280


Τα δικαιώματα όλων των συνταγών που γράφονται σε διάφορα βιβλία, σελίδες αλλά και ομάδες στο facebook αποφάσισαν να διεκδικήσουν διάσημοι σεφ. Θεωρώντας πως οι συνταγές είναι μια δημιουργία που πρέπει να υπόκεινται στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με όλες αυτές τις συνταγές που εμφανίζονται σαν πρωτότυπες από ιδιώτες και να διεκδικήσουν δικαιώματα αλλά και να βάλουν όρους και περιορισμούς στη δημοσίευση τους.

Για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με πάνω από 2.000 συνταγές στην οποία καταγράφουν όλες τις διαδικασίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Κάθε συνταγή έχει ένα μοναδικό δημιουργό που την έχει κατοχυρώσει σαν δική του και στον οποίο οποιοσδήποτε από εδώ και στο εξής θελήσει να την δημοσιοποιήσει θα πρέπει να αναφέρεται.

Για παράδειγμα αν σε κάποια σελίδα ή ομάδα αναρτηθεί μια συνταγή για «Αρνάκι φρικασέ» ή ακόμα και για πιο απλά πιάτα όπως «Μακαρόνια με κιμά» θα υπάρχει η υποχρέωση να αναφέρεται ο δημιουργός που έχει κατοχυρώσει το πιάτο.

Τα προβλήματα που θα προκύψουν φαίνεται να είναι πολλά αφού πολλές συνταγές μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά και κάποιες που θεωρούνται παραδοσιακές έσπευσαν μεγάλοι σεφ να κατοχυρώσουν.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί όμως αφού φαίνεται πως στο μέλλον είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και ένα μικρό αντίτιμο από το μαγείρεμα των συνταγών τους. Η διαδικασία που θα γίνεται αυτό δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως όλο και κάποια νομικό «μαγείρεμα» θα μπορέσουν να κάνουν.

Τον κατάλογο με τις συνταγές που έχει αρχίσει να δημιουργείται μπορείτε να το βρείτε εδώ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10244 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

 

Back to Top