tetartopress

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι


Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» η Ομάδα Συλλογική Μνήμη ετοιμάζει το νέο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι». Όπως αναλυτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή της η ομάδα Συλλογική Μνήμη:


Advertisement

Σ’ αυτούς που έπεσαν στον αγώνα
Σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν
Σ’ αυτούς που αγωνίζονται –
Γ. Κυριακίδης

«Με κινητήριο δύναμή μας την παραπάνω φράση από το βιβλίο «Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας Νέα Σμύρνη – Φάληρο 1941-1945» του Γιάννη Κυριακίδη αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ντοκιμαντέρ που θα καταπιάνονται με τις ιστορίες αγωνιστριών και αγωνιστών που έδωσαν την ψυχή τους για να φτιάξουν μια κοινωνία, όπως την ονειρεύτηκαν.

Αρχικά, ενδιαφερθήκαμε για τη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΟΠΛΑ στην Κατοχή στους «Παρτιζάνους των Αθηνών», συνεχίσαμε με τα σπουδαία κατορθώματα των γυναικών στο βουνό στο «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» και πλέον συνεχίζουμε με τους αγώνες των κομμουνιστών και του εργατικού κόσμου στο τρίτο μας ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».


Advertisement


Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»; Είναι οι άνθρωποι που μπαινόβγαιναν στις εξορίες και στις φυλακές για δεκαετίες και επέστρεψαν τσακισμένοι -σωματικά, όχι ηθικά και ψυχικά- στους τόπους τους και στην πρωτεύουσα. Είναι οι άνθρωποι που λόγω κοινωνικών φρονημάτων δεν τους επιτρέπεται να κάνουν άλλη δουλειά πλην αυτή του οικοδόμου. Είναι οι νέοι άνθρωποι της επαρχίας που λόγω πεποιθήσεων ή απλής συγγένειας το μετεμφυλιακό κράτους τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα. Κάπως έτσι, στις οικοδομές θα συναντηθεί η πίστη στον αγώνα των πρώην εξόριστων με την πίστη στη ζωή των νέων δημιουργώντας τη μαγιά του αγώνα.

Όπως κάθε ντοκιμαντέρ, έτσι και αυτό είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Για παράδειγμα, η εύρεση αρχειακού υλικού. Η βιβλιογραφία για το οικοδομικό κίνημα είναι σαφώς περιορισμένη, ενώ το σχετικό βιντεοληπτικό υλικό σχεδόν ανύπαρκτο. Ως εκ τούτου, η δύναμη της νέας δουλειάς μας είναι κυρίως οι προφορικές ιστορίες των πρωταγωνιστών/πρωταγωνίστριας, στις οποίες η σύνδεση του τότε με το σήμερα, ίσως λόγω της χρονικής εγγύτητας, είναι πιο έντονη από ποτέ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αν συγκρίνει κάποια/κάποιος τα αιτήματα του οικοδομικού κινήματος τότε με τα αντίστοιχα του σήμερα θα βρει κοινές διεκδικήσεις, όπως αναγνώριση και διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων, νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου – 5νθήμερης εργασίας – 35ώρου και μισθολογικές αυξήσεις, ενώ αποτυπώνται και αντιιμπεριαλιστικά/πολιτικά αιτήματα.


Advertisement

Επιστρέφοντας στις προφορικές ιστορίες μπορούμε να πούμε ότι -για ακόμη μια φορά- αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Άνθρωποι καθημερινοί ξεδίπλωσαν με τον πιο άμεσο τρόπο ιστορίες της ζωής τους τοποθετώντας τις στο συλλογικό «εμείς».

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ βρίσκεται σε τελική διαδικασία και σύντομα (ελπίζουμε!) ότι θα ξεκινήσει τη δική του πορεία σε πολιτικούς χώρους/στέκια/κινηματογράφους, ώστε να δώσει το έναυσμα συζήτησης, ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στη δημιουργία του εδώ.

Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Yasunari Kawabata «Η Χώρα του χιονιού»

Yasunari Kawabata «Η Χώρα του χιονιού»

Η Χώρα του χιονιού είναι μια ιστορία έρωτα ανάμεσα σε έναν αργόσχολο διανοούμενο αστό του Τόκυο και μια γκέισα των ...
Betty Smith «Το αύριο θα είναι καλύτερο»

Betty Smith «Το αύριο θα είναι καλύτερο»

Ένα ξεχασμένο λογοτεχνικό διαμάντι της σπουδαίας Betty Smith. Μια ωδή στη νεανική αγάπη, τον γάμο, την οικογένεια, την ελπίδα. Μπρούκλιν, ...
Χατζηφραγκέτα

Χατζηφραγκέτα the band ζωντανά στην Πάτρα

Οι Χατζηγφραγκέτα σε fullband σύνθεση έρχονται το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Royal στην Πάτρα. Οι Χατζηφραγκέτα είναι: Πάνος Φραγκιαδάκης – ...
Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks (Κανακάρη 185, Πάτρα) την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 20:00 θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top