tetartopress

Ποιος ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού;

Menelaos Michalatos / SOOC


Φτάνοντας στο τέλος του καλοκαιριού, ρίχνοντας μια ματιά στα νούμερα των διασωληνωμένων – θανάτων – κρουσμάτων, η πανδημία υπενθυμίζει ότι όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε με την κυκλοφορία των εμβολίων, αλλά είναι ακόμη εδώ για τα καλά. Για αυτούς που καταλαβαίνουν πως οι ασθένειες κάνουν τον κύκλο τους και πως οι ιοί αντιδρούν στα εμβόλια, είναι αναμενόμενο, άλλωστε υπήρξε πληθώρα προειδοποιήσεων ότι το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας. Φαντάζομαι όμως την έκπληξη για το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η κυβερνητική αφήγηση όλο αυτό το διάστημα είχε επικεντρωθεί στην κυκλοφορία του εμβολίου ως αυτό που θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση που ζήσαμε τελευταία και θα δώσει τέλος στην πανδημία.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μην γίνει αυτό, με αποτέλεσμα η πολιτική διαχείριση της ΝΔ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να αντικατοπτρίζεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα. Με μια ματιά στα ποσοστά εμβολιασμού στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Τα παρακάτω νούμερα είναι από το European Centre for Disease Prevention and Control και αφορούν πολίτες άνω των 18.


Θα παρατηρήσουμε ότι σε χώρες που βίωσαν έντονα την υγειονομική κρίση όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Σουηδία παρατηρούνται υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Δε μπορούμε να μετράμε τον εμβολιασμό μονάχα ως ατομική ευθύνη. Πολύ περισσότερο, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του οργανωμένου κράτους να πείσει για τις συλλογικές ανάγκες της κοινωνίας. Με την πειθώ και όχι με τους περιορισμούς και τα μέτρα. Η άθλια διαχείριση της πανδημίας που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, όμως, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόθεση του κόσμου να εμβολιαστεί.

Η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας είχε πολλά κομβικά σημεία όλο αυτό το διάστημα.

– Το πλήρες άνοιγμα χωρίς κανένα μέτρο και έλεγχο πέρσι το καλοκαίρι, όταν μετά από μια μακρά και πρωτόγνωρη περίοδο lockdown, εξαφανίστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για χάρη του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για covid-free χώρα αλλά μόνο αυτό δεν ήμασταν πέρσι τέτοια εποχή. Η μη ύπαρξη μέτρων προστασίας και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου τροφοδότησαν την κατάσταση το φθινόπωρο όπου η κυβέρνηση «αναγκάστηκε» να λάβει νέα μέτρα που μαρτυρούσαν την αποτυχία της.

– Η επιμονή σε οριζόντια μέτρα περιορισμών όπως το 2ο & το 3ο κύμα περιορισμού στο σπίτι και η χρήση του SMS για την κυκλοφορία, όπως δεν έγινε πουθενά αλλού. Τέτοια μέτρα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Αντιθέτως δεν πάρθηκαν μέτρα για την ασφαλέστερη διαβίωση του λαού όπως οι ασφαλέστερες μετακινήσεις, η χρηματοδότηση για ΜΜΜ, η αποτελεσματική ιχνιλάτηση περιστατικών, η παροχή διαγνωστικών τεστ, κ.α.

– Η εισαγωγή οριζόντιων και υποχρεωτικών μέτρων που κατέληγε να είναι ανορθολογική (π.χ. υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους χωρίς συνωστισμό), κατασταλτική (π.χ. απαγόρευση κυκλοφορίας στις 12, στις 9, στις 6) και αντιλαϊκή (π.χ. απαγόρευση πολιτικών/κινηματικών δράσεων χωρίς υγειονομικά κριτήρια – την ώρα που θέσπιζε πληθώρα νομοσχεδίων, η επιβολή προστίμου για πολιτικές δράσεις)

– Η ασυλία των κυβερνητικών στελεχών από τα μέτρα και η ευνοϊκή διαχείρηση των φιλικά προσκείμενων κύκλων. Τα θέατρα έκλεισαν και οι παραστάσεις σταμάτησαν ενώ οι εκκλησίες παρέμεναν ανοιχτές. Οι βόλτες του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, το Πάσχα στο χωριό για τη Ντόρα, τα τραπεζώματα του Μητσοτάκη στην Ικαρία, το γεγονός ότι όχι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη (π.χ. Άδωνις) αλλά και τριτοδεύτεροι ΝεοΔημοκράτες εμβολιάστηκαν πριν τη σειρά τους, και άλλα τέτοια περιστατικά έλεγαν κατάμουτρα στον κόσμο ότι τα μέτρα είναι για τις υποτελείς τάξεις ενώ η κυβέρνηση και οι φίλοι της έχουν προνόμια.

– Η επικοινωνιακή διαχείριση τόσο για την αναγκαιότητα μέτρων, όσο και για την ασφάλεια των εμβολίων. Στην πρώτη περίπτωση, η ΝΔ μεταχειρίστηκε την επιτροπή λοιμωξιολόγων με τέτοιο τρόπο ώστε τα μηνύματα που περνούσαν ήταν αντιφατικά με σκοπό να υποστηρίξει τις πολιτικές που ήθελε να εφαρμόσει. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τόσο με την υπόθεση του εμβολίου της ΑΖ αλλά και ποιοι / πως χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία πειθούς. Όχι, δεν περιμέναμε από κανέναν ιφλουένσερ της κακιάς ώρας να μας πει για το εμβόλιο με την κυβέρνηση ως υποβολέα. Η κυβέρνηση άφησε εκτός τους Ιατρικούς φορείς και συλλόγους, οι οποίοι μπορεί να είχαν εισπράξει το χειροκρότημα της Μαρέβας αλλά είχαν εισπράξει επίσης ξύλο από τα ΜΑΤ στις παραστάσεις διαμαρτυρίας τους και περιφρόνηση των αιτημάτων τους από τη ΝΔ.

– Η σκανδαλώδης στήριξη μερίδων του κεφαλαίου για τις οικονομικές ζημιές από την πανδημία (π.χ. η Aegean, εταιρίες διαχείρισης οδικών αξόνων) και για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής (π.χ. ΜΜΕ) αντί να στηριχθούν οι λαϊκές και μεσαίες τάξεις που χάνουν καταλυτικά για το βιοπορισμό τους εισοδήματα, αντί να στελεχωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να προχωρήσει σε μια σειρά από τομές στον Ελληνικό Κοινωνικό Σχηματισμό, σε Παιδεία – Εργασία – Δημοκρατικά Δικαιώματα – Αυτοδιοίκηση κ.α. αφού τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν εντός πανδημίας, χωρίς διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, με απαγορεύσεις σε κινητοποιήσεις – αντίδρασης με το λαϊκό παράγοντα να καταστέλλεται όταν αντιδρά.

Όλες οι παραπάνω παλινωδίες, αυτά τα κομβικά σημεία της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, είναι Ελληνικό φαινόμενο και είναι κατά βάση αυτά που οδηγούν στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να το πούμε αλλιώς: Κρίνοντας από τα ποσοστά εμβολιασμών, το βαρύ τίμημα των ανθρωπίνων απωλειών και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας, η Νέα Δημοκρατία είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Ευρώπης στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ο δρόμος είναι μακρύς και για να τον διαβούμε με ασφάλεια πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το μοντέλο διαχείρισης.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Φορμίκουλα

Νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για ...
Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Παράρτημα Πάτρας (LABour Πάτρας) και η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Πάτρας καλούν ...
Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των Θαλασσών στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17:00 καλεί ...
Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών - Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών – Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Τη σημασία των λεκανών απορροής και την ανάγκη σεβασμού τους, για τη διατήρηση σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10 Άρθρα

Ο Θύμιος μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Έζησε στη Σκοτία για κάποια χρόνια και γύρισε στον τόπο του και τους ανθρώπους που αγαπάει για να κάνει το διδακτορικό του, να ζήσει μαζί τους και με τη γάτα του την Άρια. Του αρέσει να μαγειρεύει. Πιστεύει στα συμφέροντα των πολλών και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Γράφει στο «τέταρτο» γιατί τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που αναπαράγουν τα περισσότερα ΜΜΕ της κυρίαρχης ιδεολογίας. - [email protected]

Back to Top