Τέταρτο

14 Προβολές

«Πόλη & Οικολογία» – Διάλογοι με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη ΡουσόπουλοΣτην παρούσα έκδοση, η συντακτική ομάδα του Αυτολεξεί συνομιλεί με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο, δύο σημαίνουσες προσωπικότητες από το βορειοαμερικανικό κίνημα της κοινωνικής οικολογίας -ένα θεωρητικό όργανο που εστιάζει στην άμεση σχέση που έχει η πολιτειακή οργάνωση της κοινωνίας με τη στάση μας απέναντι στη φύση.

Βασικά ενδιαφέροντα της κουβέντας αποτελούν η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση της ενέργειας, το φαντασιακό της ανάπτυξης, το δικαίωμα στην πόλη. Στη δική μας ιστορική εποχή προσιδιάζει ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί, πλέον, αναπόδραστο ορίζοντα. Απέναντι στην οικολογική και κοινωνική καταστροφή, η έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης, που εισήγαγε ο ίδιος ο Τόκαρ, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Συζητούν, επίσης, για την πόλη και τη δυνατότητα να συγκροτηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και άμεσης δημοκρατίας στον αστικό ιστό, αναδημιουργώντας τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με δημοκρατικούς θεσμούς αυτοκυβέρνησης. Η εξιστόρηση της εμπειρίας του Ρουσόπουλου, από την αυτοδιαχειριζόμενη γειτονιά του Milton Parc στο Μόντρεαλ, και το εγχείρημα του ελευθεριακού δημοτισμού αποτελούν μια ιστορική παρακαταθήκη για τα κινήματα.

«Αναλάβαμε αυτό το έργο καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το οικολογικό και αστικό ζήτημα έχουν ζωτική σημασία για το παρόν και το μέλλον της παρουσίας μας στον πλανήτη. Και επιλέξαμε να μιλήσουμε με αυτούς τους στοχαστές, οι οποίοι προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες για την καταστροφική κατεύθυνση των κοινωνιών μας, προτείνοντας μία ριζοσπαστική διέξοδο προς μια αμεσοδημοκρατική και οικολογική κοινωνική θέσμιση»

Ο Μπράιαν Τόκαρ συμμετέχει στα κινήματα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70. Είναι πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας που ίδρυσε ο Μάρρεϋ Μπούκτσιν, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ και πραγματοποιεί διαλέξεις διεθνώς για τη σύνδεση των περιβαλλοντικών κινημάτων με τα κοινωνικά. Συγγραφέας πολλών βιβλίων. Στα ελληνικά κυκλοφορεί η Κλιματική δικαιοσύνη: προοπτικές για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλλαγή (Αντιγόνη, 2013).

Ο Δημήτρης Ρουσόπουλος είναι ιστορική φιγούρα του βορειοαμερικανικού ελευθεριακού κινήματος ήδη από το 1959, συγγραφέας πάμπολλων βιβλίων. Παραμένει ενεργός στο κίνημα του ελευθεριακού δημοτισμού στον Καναδά. Είναι ιδρυτής του ιστορικού εκδοτικού οίκου Black Rose Books και μέλος του TRISE (Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Πολιτική οικολογία: πέρα από τον περιβαλλοντισμό (Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2017).

Σημεία Διάθεσης (η λίστα ανανεώνεται): Αθήνα: Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3), Εναλλακτικό (Θεμιστοκλέους 37), Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (Ζαλόγγου 9), Βιβλιοπωλείο ΑΛΦΕΙΟΣ (Χαρ. Τρικούπη 22), Στέγη Bibliotheque (Θεμιστοκλέους 76), TRISE: Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα).

 

«Πόλη & Οικολογία. Διάλογοι με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο» | Στους διαλόγους συμμετέχουν: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη, Πίτερ Πιπέρκοφ, Δημήτρης Ρουσόπουλος, Αλέξανδρος Σχισμένος, Γιάβορ Ταρίνσκι, Μπράιαν Τόκαρ | Μετάφραση: Αλέξανδρος Σχισμένος | Επιμέλεια: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη | Σχεδιασμός: Αδελφός Κουφίωνας | Προτάσεις-εισηγήσεις εξωφύλλου: Τόνια Λέντζου | Σελίδες: 63 | Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2020 | Εκδόσεις Αυτολεξεί


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5167 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top