tetartopress

Πολιτισμικά και Αγρο-διατροφικά μονοπάτια της Λήμνου – Εκδηλώσεις στις 22 Οκτωβρίου


Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων παρουσίας στο νησί της Λήμνου στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia, διοργανώνει την ανοιχτή εκδήλωση «Πολιτισμικά και αγρο-διατροφικά μονοπάτια της Λήμνου», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού.

Με επίκεντρο τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, όπως η παραδοσιακή μάντρα της Λήμνου, η αγροτική παραγωγή, το μελίχλωρο, τα τυρβόλια, το παραδοσιακό ζύμωμα και η τυροκομία, η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει εορτασμό και ανασκόπηση των δράσεων του προγράμματος Terra Lemnia την τελευταία 5ετία.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το νέο βιβλίο για τις μάντρες «Το σύστημα της μάντρας της Λήμνου: μια πολιτισμική αφήγηση», το οποίο θα προλογίσουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσης, θα παρουσιαστεί το «Λημνοσκόπιο», ένα διαδραστικό ψηφιακό αρχείο αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του αγροτικού τοπίου της Λήμνου και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του βίντεο «Το Τυρί στη Λήμνο – Πολιτισμός και Κληρονομιά».

Θα παρουσιαστεί, ακόμα,  η έκθεση για το τοπικό σύμφωνο συνεργασίας και θα γίνει συζήτηση για θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη της Λήμνου με άξονα τον πρωτογενή τομέα και την πλούσια αγρο-διατροφική παράδοση του νησιού.

Πατήστε Εδώ για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Εκδρομή στη μάντρα – Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 11:00

Νωρίτερα, το Σάββατο το πρωί στις 11.00, διοργανώνεται περίπατος στη μάντρα Χαλαμαντάραινας στο χωριό Βάρος, κατά την οποία «θα θυμηθούμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα των μαντρών της Λήμνου και των λειτουργιών που επιτελούν, καθώς και τη σημασία τους για τους κεχαγιάδες». Θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο κατασκευής τυρβολιών. Σημείο συνάντησης είναι η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους έξω από το Βάρος.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top