Τέταρτο

Πολωνία: Η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα πολιτικών αναδεικνύει την απειλή για την κοινωνία των πολιτών


Επιβεβαιώνοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία επαλήθευσε ανεξάρτητα ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει τον Πολωνό γερουσιαστή Krzysztof Brejza την περίοδο που διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πολωνία Anna Błaszczak δήλωσε:

«Αυτά  τα ευρήματα είναι σοκαριστικά αλλά δεν προκαλούν έκπληξη. Προκαλούν σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο για τις/τους πολιτικούς αλλά για ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών της Πολωνίας γενικότερα, ιδίως δεδομένου του ιστορικού της κυβέρνησης στην επίμονη υπονόμευση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ακτιβίστριες/ές και διαδηλώτριες/τές έχουν στοχοποιηθεί μέσω ποινικών ερευνών, υπονομεύοντας τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση. Στο μεταξύ, δικαστές και εισαγγελείς που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ή και ακόμα ποινικές έρευνες.

Παρά της αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σταμάτησε τις εξαγωγές του λογισμικού NSO σε μια ομάδα χωρών συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις υπάρχουσες άδειες και τη χρήση του Pegasus στην Πολωνία.

Αυτές οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν για άλλη μία φορά γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν κάθε μορφή παρακολούθησης που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στην εξαγωγή, την πώληση, τη μεταφορά και τη χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης έως ότου θεσπιστεί ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που να συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top