tetartopress

Ποτάμι χαράς ξεχείλισε στους δρόμους της Πάτρας στην Παρέλαση των Μικρών

Καρναβάλι των Μικρών 2023

Καρναβάλι των Μικρών 2023


Μια Κυριακή από αυτές που γράφονται ανεξίτηλα στην καρναβαλική μνήμη και δεν έχει σχέση με καμιά όλου του χρόνου ήταν αυτή της 19ης Φεβρουαρίου που συντόνισε όλη την πόλη στους ρυθμούς και τη σαγήνη του Καρναβαλιού των Μικρών.

Μέρα σχόλης για τους μικρούς αλλά όχι όποια και όποια. Ήταν η μέρα της μεγάλης γιορτής τους που τόσο περίμεναν μετά από δυο χρόνια που η πανδημία στέρησε τις παρελάσεις τους.

Και ήταν εκεί να την τιμήσουν με ανεπανάληπτο τρόπο όπως μόνο η δική τους αφοπλιστική ενέργεια, χαρά, ξέφρενη επιθυμία για τη χαρά της ζωής μπορεί.

Ο εξαιρετικός καιρός στάθηκε σύμμαχος απλώνοντας το χαμόγελό του σε πλήρη αναλογία με το πλατύ χαμόγελο των μικρών που διαγραφόταν στα χαρούμενα πρόσωπά τους και υποκλίθηκε στο μεγαλείο, το κέφι, τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική αύρα των παιδιών και των συνοδών τους που ξεπέρασαν σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο.

Καρναβάλι των Μικρών 2023


Πάνω από 15000 καρναβαλιστές έκαναν τα μαγικά τους και παρέλασαν με το παραμυθένιο δικό τους Καρναβάλι παραδίδοντας για μια ακόμη φορά μαθήματα υψηλής καρναβαλικής παιδείας. Συνεπήραν μικρούς και μεγάλους  με τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα, τη ζωντάνια, την αθωότητα, την ανεμελιά, τους χορούς, τα γέλια, τα νάζια, τα λαχανιάσματα και τα τρεχαλητά τους.

Αναστάτωσαν όλη την πόλη με εκκίνηση την πλατεία Ομονοίας και μαζί με τους συνοδούς τους ξεχύθηκαν σε ένα χείμαρρο φαντασίας, έμπνευσης, ευρηματικότητας, παιχνιδιού, ευαισθησίας πλημμυρίζοντας την Γούναρη, την Κορίνθου και την πλατεία Γεωργίου περιμετρικά (με κατάληξη και έξοδο στην Κορίνθου από Ερμού και Αγ. Νικολάου) και αποτύπωσαν χρώματα, ήχους, φωνές και ενεργοποιώντας ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό αισθήσεων.

Με τις περίτεχνες και αισθητικά υποδειγματικές στολές τους, τα εξαίσια καπέλα τους, τις πανέξυπνες μικροκατασκευές τους παρέλασαν σε ένα ξέφρενο ποτάμι χαράς, τεκμηριώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξέχουσα και πρωτεύουσα θέση που δικαιωματικά κατέχει το Καρναβάλι των Μικρών μέσα στο Πατρινό Καρναβάλι.

Καρναβάλι των Μικρών 2023


Με θετική ενέργεια, χιουμοριστική διάθεση, πρωτότυπες ιδέες και με γοργά καρναβαλικά βήματα, οι μικροί καρναβαλιστές εξέπεμψαν σινιάλο εξωστρέφειας και ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Η διασκέδαση και η ευθυμία διατηρήθηκαν μέχρι αργά, πολύ μετά τις πάνω από 2,5 ώρες διάρκεια της παρέλασης, σε ένα τρελό πάρτι με αμείωτο χορό, αστείρευτο κέφι και καρναβαλική έξαψη που ξεχείλιζε και απλώθηκε στους δρόμους και στα κέντρα της Πάτρας.

Η παρέλαση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική ροή, χωρίς χάσματα και άνοιξε με καρναβαλιστές με τροχοπέδιλα του Πατραϊκού Ομίλου Τροχοπέδιλων και τη Δημοτική Μουσική να παιανίζει αποκριάτικα τραγούδια και σκοπούς. Ακολούθησαν πεζοί η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής, η Βασίλισσα και η τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων των Σοκολατοριχτών.

Ευθύς αμέσως το ποτάμι των χιλιάδων μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών κατανεμημένο στις ομάδες συμμετοχής (της Πάτρας και εκτός Πατρών) με τα άρματα του Δήμου και τα 2 άρματα ομάδων συμμετοχής να πορεύονται ως δείκτες κεφιού καθ΄ όλη την έκταση της παρέλασης. Η «Σαρανταποδαρούσα» με το βιβλίο της, το  «Φεγγάρι» και το «Ιγκουάνα» ήταν τα νέα άρματα του Δήμου, ενώ παρέλασαν και παλαιότερα όπως ενώ ο «Καρναβαλάκος», το άρμα της Αιμοδοσίας με τη «Μάγισσα» και το «Σκυλάκι».

Καρναβάλι των Μικρών 2023


Συμμετείχαν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, τοπικοί εκπολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, η «Κιβωτός της Αγάπης Γαλήνη» Αναπήρων Παίδων, τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου, ο Σύλλογος με Νοητική Στέρηση «Μαχητές» που συγκίνησαν με τα μαθήματα ζωής που μας έδωσαν, καθώς και ελεύθερες συμμετοχές.

Στο τέλος της παρέλασης τα τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου, επιφύλαξαν για τους θεατές τις δημοφιλείς σοκολατορίψεις αποχαιρετώντας τους με τον πιο γλυκό και εύγεστο τρόπο.

Μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υποδεχόταν τους μικρούς καρναβαλιστές συγχαίροντας αυτούς και τους συνοδούς τους.

Ήταν μια μεγαλειώδης παρέλαση που γέμισε την πόλη με πολύχρωμες, ζωηρές εικόνες, στιγμιότυπα αυθεντικού Καρναβαλιού, δροσερά μουτράκια, κεφάτα χαμόγελα,  ελπίδες και όνειρα που με αφορμή την Αποκριά πήραν σάρκα και οστά. Ένα πολύβουο μελίσσι των  ομάδων συμμετοχής που εντυπωσίασαν με το αστείρευτο μεράκι και τον ενθουσιασμό τους.

Με τους μικρούς το Πατρινό Καρναβάλι παίρνει μια πρωτόγνωρη λάμψη. Η μεγάλη γιορτή της Πάτρας δεν έχει ηλικία, γίνεται πολύ «μεγάλο» αφού έχει τους μικρούς.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σκύρος: Όχι ανεμογεννήτριες στον Κόχυλα

Σκύρος: Όχι ανεμογεννήτριες στον Κόχυλα

Σε συγκέντρωση στο οροπέδιο Άρι καλεί η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS για τη σωτηρία του βουνού της Σκύρου κατά της ...
ΟΚΑΝΑ «streettalks» στη Πάτρα: Μιλάμε για τις εξαρτήσεις

Πάτρα: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Η 20η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης με στόχο τη δέσμευση της ...
Επιχειρείται η κατάργηση της ελάχιστης παραλιακής ζώνης απαγόρευσης δόμησης

Επιχειρείται η κατάργηση της ελάχιστης παραλιακής ζώνης απαγόρευσης δόμησης

Νομοσχέδιο του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να καταργήσει την ελάχιστη παραλιακή ζώνη 30 μέτρων, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση ...
Επιστολή σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών

Επιστολή σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πατρών

Ανοιχτή Επιστολή σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη από επιστήμονες σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13727 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top