tetartopress

Πουλιά και παρατηρητές τού Φθινοπώρου στη Λέσβο

Πουλιά και παρατηρητές στη Λέσβο

Πουλιά και παρατηρητές στη Λέσβο


Η Λέσβος είναι ιδιαίτερα καταξιωμένος προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών, σε όλη την Ευρώπη, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τα τελευταία χρόνια το ρεύμα των επισκεπτών ορνιθοπαρατηρητών είχε δραματικά ατονήσει. Το φετινό φθινόπωρο, όμως, οι παρατηρητές επανήλθαν στο αγαπημένο τους νησί. Οι δράσεις ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου υλοποιούνται στα πλαίσια της αναγνώρισής της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Μετά τη συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Παγκόσμια έκθεση ορνιθοπαρατήρησης των περασμένο Ιούλιο στην Αγγλία, τα στελέχη του Μουσείου/ΚΠΕΝ Καλλονής το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαν και ανέλαβαν να ξεναγήσουν στα πουλιά του νησιού και τις διάφορες περιοχές που αυτά απαντώνται, Άγγλους οργανωτές ταξιδιών με κύριο σκοπό την ορνιθοπαρατήρηση. Η επίσκεψη των παρατηρητών ήταν προς το τέλος της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών και αμέσως μετά το τελευταίο οργανωμένο τους ταξίδι σε προορισμούς εξωτερικού (συγκεκριμένα στην Ισπανία).

Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπευθύνων του μουσείου:

Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν, να δουν από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν ο Πευκοτσοπανάκος, το πουλί ορόσημο της Λέσβου, καθώς απαντάται μόνο εδώ, στην Τουρκία και λίγες  περιοχές της Γεωργίας- πουθενά αλλού ούτε καν στην Ελλάδα. Βρήκαμε το πουλί στο δάσος της Αχλαδερής. Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε όλους τους υγροτόπους στην περίμετρο του Κόλπου Καλλονής από την Αλυκή Πολυχνίτου μέχρι τη Σκάλα Καλλονής.

Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε στις βόρειες ακτές της Λέσβου όπου καταγράφεται πέρασμα από αρπακτικά πουλιά. Σε όλη την περιοχή από το Μόλυβο μέχρι τη Σκάλα Συκαμιάς, λόγω της μικρής απόστασης από τα παράλια της Τουρκίας, μεγαλόσωμα πουλιά που ταξιδεύουν με τη βοήθεια ρευμάτων θερμού αέρα που δημιουργούνται μόνο πάνω από την ξηρά, διασχίζουν το στενό μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου.

Το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα δεν είναι βέβαια εφάμιλλο πολύ γνωστών περιοχών  όπου τα πουλιά διασχίζουν στενά περάσματα για να αποφύγουν τη θάλασσα (Βόσπορος, Γιβραλτάρ) όμως αποτελείται από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ειδών (Σφηκιάρηδες, Σταυραετοί, Ξεφτέρια, Σαίνια κ.ά.), μερικά από τα οποία παρατηρούνται μόνο στην ανατολική μεσογειακή περιοχή (Μαυροκιρκίνεζα, Μαυροπετρίτες) και είναι ένα από τα στοιχεία του νησιού μας που τραβούν την προσοχή παρατηρητών πουλιών που αναζητούν προορισμό όπου θα ταξιδεύουν για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους κατά το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο).

Ένας εκ των Άγγλων επισκεπτών, ήταν και ο Mark James Pearson γνωστός ορνιθολόγος και ξεναγός παρατήρησης πουλιών που δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσης σε διάφορες καμπάνιες για την προστασία των πουλιών στην Αγγλία και το Ισραήλ. Αποτελεί, επίσης, «πρέσβη» πολύ γνωστής μάρκας εξειδικευμένου οπτικού εξοπλισμού (κυαλιών και τηλεσκοπίων). Μπορείτε να δείτε τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το νησί μας στις αναρτήσεις του στο ιστολόγιό του.

Πληροφορίες για τα πουλιά και την παρατήρησή τους στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής.

Η συμμετοχή της Λέσβου στο φετινό Global Birdfair στην Αγγλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες για το Γεωπάρκο της Λέσβου και τις δράσεις σε αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη σελίδα του στο facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected]. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13045 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top