tetartopress

Πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική περιβαλλοντική ημερίδα στο Νεοχώρι


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ολοκληρώθηκε η διαδραστική ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας  /Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), στο 2ο Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου, με θέμα:

«Δράσεις βελτίωσης της αναπαραγωγικής επιτυχίας του κιρκινεζιού, του λευκοπελαργού, του σταβλοχελίδονου και του σπιτοχελίδονου στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία μαθητών και δασκάλων, με την συμμετοχή σχολικών μονάδων δημοτικών σχολείων του Αιτωλικού, του Νεοχωρίου, της Κατοχής και του Λεσινίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή, τις οργανωμένες δράσεις προστασίας τους από την Μονάδα Διαχείρισης σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και την σημαντικότητα, τους λόγους και την ανάγκη που υπάρχει για προστασία αυτών των ειδών. Η ημερίδα εξελίχθηκε με διαδραστικό τρόπο εμπλέκοντας τους μαθητές με την θεματολόγια σε όλη τη διάρκεια.

Την ημερίδα άνοιξε ο Σελιμάς Ιωάννης, προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης, ο οποίος αφού  χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας, ευχαρίστησε τη διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου για τη φιλοξενία, καλωσόρισε τους μαθητές των σχολείων που παρευρέθηκαν και ξεκίνησε με μια εισαγωγή στην θεματολογία της ημέρας. Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑιτωλοακαρνανίαςΤσιλίκα Θεόδωρου.

Ο  Μαμάσης Διονύσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc, συνεργάτης της Μονάδας Διαχείρισης, παρουσίασε με έναν ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο προσέγγισης τους αποδημητικούς συμπολίτες μας, τους πελαργούς και τα κιρκινέζια. Οι φτερωτοί συγκάτοικοι έρχονται από το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι και τις ζεστές χώρες της Αφρικής για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Ο Μαμάσης δεσμεύτηκε να συμμετέχουν και οι μαθητές στην δράση δακτυλίωσης των πελαργών 2023 ως οι μικροί δακτυλιωτές/ερευνητές.

Στην συνέχεια η Καρανίκα Μαλβίνα, Γεωλόγος MSc, υπάλληλος της Μονάδα Διαχείρισης παρουσίασε τις “Δράσεις Βελτίωσης της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Σταβλοχελίδονων και Σπιτοχελίδονων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των συνθηκών συνύπαρξης τους με τον άνθρωπο στα πλαίσια του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ’’.

Τέλος, ο Νικόλαος Νούλας από την Εθελοντική ομάδα Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου και συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρουσίασε στους μικρούς μαθητές τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μας σαν πολίτες να βοηθήσουμε στην διατήρηση των ειδών χελιδόνι, κιρκινέζι, λευκός πελαργός.

Ολοκληρώνοντας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της ημερίδας από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης  Κασβίκη Ιωάννη και πραγματοποιήθηκε διαδραστική συζήτηση μεταξύ των μαθητών και των ειδικών επιστημόνων με ερωτήσεις, απαντήσεις και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, ενώ κλείνοντας μοιράστηκαν αναμνηστικά θεματικά δώρα στους μαθητές.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top