Προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ για την ΚΥΑ που συμπεριλαμβάνει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα
Ανακοίνωση των RSA και GCR σχετικά με προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΚΥΑ που συμπεριλαμβάνει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 03/02/2023 (ΣτΕ Ολομ. 177/2023) διατυπώνει προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τον εθνικό κατάλογο (ΚΥΑ 458568/15-12-2021 ΦΕΚ Β΄2425/17-12-2021), στον οποίο περιλαμβάνεται η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα, για αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται ως απαράδεκτες.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε επί αίτησης ακύρωσης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) κατά της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία χαρακτηρίστηκε η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ υποβάλλει στο ΔΕΕ ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που ασκεί στη νομιμότητα του εθνικού καταλόγου το γεγονός ότι, επί μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω των 20 μηνών), η Τουρκία αρνείται την επανεισδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, ενώ ταυτόχρονα δεν προκύπτει εάν διερευνήθηκε το ενδεχόμενο μεταβολής της στάσης της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.
Υπενθυμίζουμε ότι η ως άνω ΚΥΑ:
– θεσπίστηκε ως επιστέγασμα μιας πολιτικής άρνησης παροχής προστασίας στους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, που έχει ξεκινήσει από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016,
– έχει οδηγήσει σε συνοπτικές απορρίψεις αιτήσεων διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να στερούνται της οποιασδήποτε προστασίας, ενώ μάλιστα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, καθώς από το Μάρτιο του 2020 έχουν σταματήσει οι επανεισδοχές σε αυτή,
– έχει θέσει τους αιτούντες σε καθεστώς μεταναστών χωρίς χαρτιά, υπό συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικής εξουθένωσης, αστεγίας, με κίνδυνο ακόμη και παρατεταμένης κράτησης στη χώρα μας.