Τέταρτο

Προκήρυξη του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος» 2022


Προκήρυξη για τον «Μώμο» – Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων του 2022 τόσο διαδικτυακά όσο και ζωντανά.

Διαδικτυακός Μώμος

Μετά από πρόταση αρκετών ερασιτεχνικών ομάδων οργανώνεται για πρώτη φορά ο «διαδικτυακός Μώμος», τόπος συνάντησης στο διαδίκτυο, θιάσων που θέλουν να εκφραστούν μέσω της Σάτιρας. Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές σε σχέση με τον «ζωντανό Μώμο» κάθε χρονιάς.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: «Φίλοι ερασιτέχνες. Επειδή το θέατρο υποφέρει τελευταία από έλλειψη πρωταγωνιστών προσκαλείστε για οντισιόν στις 11,12 & 13 Φεβρουαρίου του 2022»

Δηλώνετε συμμετοχή καταθέτοντας:

Ένα βιντεοσκοπημένο σατιρικό δρώμενο, πρωτότυπο, ή γνωστό, ή κομμάτι παλαιότερης παράστασης, μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών (περίπου), παιγμένο από ερασιτέχνες ηθοποιούς, με καλή ποιότητα ήχου και εικόνας.

  Ένα αρχείο (word) με: 1. Στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας (Διεύθυνση, τηλέφωνα, email, Facebook, ονόματα υπευθύνων) 2. Σύντομο ιστορικό της ομάδας. 3. Λίγα λόγια για το δρώμενο, όπου θα αναφέρονται και οι ηθοποιοί με τους συντελεστές. 4. Το κείμενο του δρώμενου για να βάλουμε στο βίντεο υπότιτλους, εκτός και αν το στείλετε με δικούς σας υπότιτλους.

Δυο, τρεις φωτογραφίες του δρώμενου (αρχεία .jpg) σε καλή ανάλυση

Αποστολή συμμετοχών : Ηλεκτρονικά, μέσω email και το βίντεο, με  ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσω Youtube, Google-drive, We Transfer, Drop Box  κ.λπ γνωστοποιώντας τη διεύθυνση (URL) που αναρτήθηκε | Ταχυδρομικά:  Με  ταχυμεταφορά ή μέσω ΕΛΤΑ (με την ένδειξη «απλό» όχι «συστημένο»)

Διευθύνσεις: [email protected] | [email protected] |  Yπ’  όψιν Γιάννη Γεωργακάκη  Μαιζώνος 131 Τ.Κ. 262 21  | Τηλ. 2610-221429 (εργάσιμες μέρες και ώρες)|  Κιν. 6980-897785

Χρονοδιάγραμμα  Ζωντανού  Μώμου:

Κυριακή 28/11/2021/Ώρα 12:00 – Έναρξη υποβολής συμμετοχών.
Κυριακή 09/01/2022/Ώρα 12:00 – Λήξη υποβολής συμμετοχών.
Κυριακή 23/01/2022/Ώρα 12:00 – Ανακοίνωση από την Επιτροπή Επιλογής των 10 καλύτερων Σατιρικών 10λεπτων
Κυριακή 30/1/2022/Ώρα 12:00 – Τελευταία προθεσμία για να δηλώσουν οι προκριθείσες ομάδες ηθοποιούς, συνοδούς  και πως κατανέμονται σε δωμάτια ξενοδοχείου (σε έντυπο που θα λάβουν έγκαιρα από τη διοργάνωση)
Παρασκευή 11/2/2022/Ώρα 21:30 – Πάτρα Στο θέατρο Πάνθεον (550 θέσεων) οι αποστολές των ομάδων που προκρίθηκαν θα δουν το Αφιέρωμα του Μώμου, θεατρική παράσταση δηλαδή από τιμώμενη ερασιτεχνική ομάδα,   επιλογής των διοργανωτών.
Σάββατο 12/2/2022/Ώρα 10:30 – Πάτρα. Θέατρο Πάνθεον. Οι ομάδες κάνουν πρόβα.
Σάββατο 12/2/2022/Ώρα 20:00 – Πάτρα. Στο θέατρο Πάνθεον  παρουσιάζονται ζωντανά τα 10 καλύτερα  Σατιρικά 10λεπτα  ως σπονδυλωτή παράσταση, τα ιντερμέδια της οποίας αναλαμβάνει το «Ρεφενέ». Ακολουθεί η απονομή βραβείων και αναμνηστικών και η βραδιά ολοκληρώνεται  με δείπνο και χορό.
Κυριακή 13/2/2022 /Ώρα 11:00 έως 13:30 – Πάτρα. Ξενάγηση στη πόλη.

Χρονοδιάγραμμα  Διαδικτυακού Μώμου:

Κυριακή 28/11/2021/Ώρα 12:00 – Έναρξη υποβολής συμμετοχών.
Κυριακή 09/01/2022/Ώρα 12:00 – Λήξη υποβολής συμμετοχών.
Κυριακή 13/02/2022/Ώρα 12:00 – Ανάρτηση όλων των υποψηφιοτήτων σε διαδικτυακή πλατφόρμα | Ανακοίνωση από την Επιτροπή Επιλογής των 10 καλύτερων Σατιρικών 10λεπτων και ανάρτηση τους στην πλατφόρμα ως Ενιαίας σπονδυλωτής παράστασης με μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια από τους διοργανωτές
Πέμπτη 24/2/2022/Ώρα 21:00 – Ανακοίνωση Βραβείων-Επαίνων-Διακρίσεων
Κυριακή 06/3/2022/Ώρα 24:00 (τελευταία μέρα του Καρναβαλιού 2022) – Μέχρι τη Κυριακή του Καρναβαλιού παραμένουν όλες οι υποψηφιότητες  στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η Επιτροπή Επιλογής  (ίδια και για τους δύο Μώμους)
Επιλέγει από το σύνολο των υποψηφιοτήτων (σατιρικά βίντεο) τα 10 καλύτερα του Ζωντανού και τα 10 καλύτερα του Διαδικτυακού Μώμου. Αποτελείται από:

Έναν εκπρόσωπο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Έναν εκπρόσωπο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας»
Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Τοπικού Τύπου (δημοσιογράφος)
Έναν απόφοιτο του Τμήματος Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Μία ψήφο που εκπροσωπεί 10μελή ομάδα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας Ρεφενέ.


Βραβεία Ζωντανού Μώμου

Με ψηφοφορία των θεατών απονέμεται Α΄Β΄& Γ΄ Βραβείο Κοινού, από το οποίο βεβαίως εξαιρούνται οι πατρινές ομάδες που ενδεχομένως έχουν προκριθεί. Εκ μέρους  της διοργάνωσης επίσης απονέμονται βραβεία-πλάκες, μετάλλια και αναμνηστικά.

Κριτική Επιτροπή Διαδικτυακού Μώμου

Απονέμει βραβεία, επαίνους και διακρίσεις στα δέκα καλύτερα σατιρικά 10λεπτα του Διαδικτυακού Μώμου και αποτελείται από:

Έναν εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών του θεάτρου και Μεταφραστών
Έναν μουσικό
Έναν ηθοποιό
Έναν ενδυματολόγο
Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών θεάτρου
Β. Βραβεία Διαδικτυακού Μώμου

Βραβεία Διαδικτυακού Μώμου

Ανακοινώνονται από την Κριτική Επιτροπή την Τσικνο-Πέμπτη (ώρα 21:00) και είναι τα παρακάτω:

Α’ Καλύτερου Σατιρικού 10λέπτου
Β΄ Καλύτερου Σατιρικού 10λέπτου
Γ΄ Καλύτερου Σατιρικού 10λέπτου
Σκηνοθεσίας
Πρωτότυπου Κειμένου
Επιλογής Κειμένου
Μουσικής Σύνθεσης
Μουσικής Επιμέλειας
Α’ Ανδρικού Ρόλου
Α’ Γυναικείου Ρόλου
Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Κοστουμιών
Α΄ Βραβείο Κοινού
Β΄ Βραβείο Κοινού
Γ΄ Βραβείο Κοινού

(Το βραβείο Κοινού προκύπτει από ψηφοφορία εκπροσώπων των ομάδων  με τα 10 καλύτερα 10λεπτα. Κάθε εκπρόσωπος ομάδας δηλαδή, βαθμολογεί τις υπόλοιπες 9 ομάδες (εκτός από τη δική του)

Στη διακριτική ευχέρεια επίσης της Κριτικής Επιτροπής είναι και η απονομή Επαίνων και Ειδικών Διακρίσεων

Σημείωση: Οι διακρίσεις (βραβεία-έπαινοι) και τα αναμνηστικά του «διαδικτυακού Μώμου» αποστέλλονται ταχυδρομικά στις ομάδες.


Παροχές του Φεστιβάλ (στον Ζωντανό Μώμο):

2 διανυκτερεύσεις με πρωινό και 2 δείπνα  Δωρεάν για τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς κάθε 10λέπτου, αρκεί να μην υπερβαίνουν τα 5 άτομα. Οι πλέον των 5 (ηθοποιοί), καθώς και οι Συντελεστές με τους  Συνοδούς, προσέρχονται με δικά τους έξοδα. Υπάρχει βέβαια φροντίδα  και γι’ αυτούς από πλευρά της διοργάνωσης, για καλύτερες τιμές. Όλα τα μέλη των αποστολών από άλλες πόλεις μπαίνουν δωρεάν στο θέατρο. Η ομάδα που θα παίξει στο Αφιέρωμα δικαιούται τις ίδιες παροχές για 10-15 άτομα (το ανώτερο). Έξοδα μετακίνησης δεν καλύπτονται ενώ το σκηνικό της παράστασης είναι κοινό για όλους και γνωστοποιείται έγκαιρα στις ομάδες. Ακόμη αν ήθελε χρειαστούν ογκώδη σκηνικά σκεύη, βρίσκονται κατόπιν συνεννόησης με ευθύνη των διοργανωτών.

Παροχές του Φεστιβάλ (στον διαδικτυακό Μώμο):

Η φιλοξενία των Σατιρικών 10λέπτων όλων των ομάδων, σε διαδικτυακή πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του εκάστοτε καρναβαλιού.

Ο υποτιτλισμός και η επεξεργασία των βίντεο.

Η αναζήτηση τηλεοπτικών σταθμών για τη προβολή των δέκα καλύτερων 10λεπτων

Η κατασκευή και αποστολή βραβείων-αναμνηστικών στις ομάδες.

Κάθε ομάδα μπορεί να λάβει μέρος μόνο σε έναν από τους δύο Μώμους (Ζωντανό ή Διαδικτυακό), καταθέτοντας ένα και μόνο βίντεο. Σε περίπτωση αποκλεισμού του Ζωντανού Μώμου λόγω μέτρων έναντι της πανδημίας, οι υποψηφιότητες περνάνε αυτόματα στον Διαδικτυακό Μώμο και σαν τέτοιες θα κριθούν.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top