tetartopress

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στην Κύπρο, όπου εξετάσθηκαν τα πρότυπα των εκπαιδευτικών εφαρμογών που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου οι γεώτοποι να γίνουν αντιληπτοί και καταστούν προσβάσιμοι από άτομα με προβλήματα όρασης.

Στη δοκιμαστική εφαρμογή συμμετείχαν μαθητές του Συνδέσμου Τυφλών της Κύπρου οι οποίοι μέσα από την εφαρμογή προσπάθησαν να αντιληφθούν απολιθωμένους κορμούς του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού όπου η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης που υλοποιεί το Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ηλίας Βαλιάκος, Δρ. Γεωλόγος του Μουσείου, παρουσίασε τους γεώτοπους της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ένταξη του Απολιθωμένου στα 100 Μνημεία της Γεωλογικής Κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην αναγνώριση της Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε επίσης επισκέψεις σε σημαντικούς γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Τροόδους, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ, Ευθύμιο Τσιολάκη, Ανώτερο Γεωλογικό Λειτουργό του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου και τον Δρ. Βασίλη Συμεού, Γεωλόγο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου για τη δημιουργία και τη σημαντικότητά τους.

Ακολούθως, τα άτομα με προβλήματα όρασης και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Ενημέρωσης του Τρόδους, όπου τους καλοσώρισε η Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου, Γεωλόγος του Κέντρου Ενημέρωσης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου προσδοκούμε να συμβάλουν στο να καταστήσουν την Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top