tetartopress

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

Αγριογουρουνάκια

Αγριογουρουνάκια


Προτάσεις για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις»:

Πρόσφατα εντοπίστηκε, ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, σε νεκρό αγριόχοιρο, ο οποίος βρέθηκε σε περιοχή του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας-ΠΕ Σερρών.

Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μεταδοτικότατη ιογενής ζωονόσος, η οποία προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους, για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο, τα ζώα που θα προσβληθούν πεθαίνουν και δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους η άλλα ζώα.

Η μετάδοση της γίνεται κατά βάση από κρότωνες (τσιμπούρια) και παρασιτικά έντομα, ενώ ο ιός παραμένει για πολύ καιρό ενεργός σε μολυσμένο χώμα από άρρωστο ζώο ή κατάλοιπα του, ενώ μεταφέρεται με μολυσμένο κρέας που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία (ωμό), λάστιχα αυτοκινήτων, παπούτσια κυνηγών, μολυσμένες ζωοτροφές, κλπ,  καθώς και με επαφή υγιών με άρρωστα ζώα.

Η μετάδοση του στην Ελλάδα οφείλεται σε διασυνοριακή διάβαση προσβεβλημένων αγριόχοιρων μέσω της κοιλάδας του Στρυμώνα από την Βουλγαρία, στην οποία η νόσος κυριολεκτικά βράζει, έχοντας μεταδοθεί στους άγριους χοίρους, πιθανότατα από πολλές μικρές εκτροφές οικόσιτων χοίρων που υπάρχουν εκεί (backyard-εκτροφές), τα ζώα των οποίων σφάζονται χωρίς στοιχειώδη τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και το κρέας τους καπνίζεται, προκειμένου να καταναλωθεί κατ’ ουσία ωμό.

Το ΥΠΑΑΤ άμεσα ξεκίνησε διαδικασία προσδιορισμού της περιοχής διασποράς της νόσου και επιτήρησης των πληθυσμών των αγριόχοιρων και των οικόσιτων σταβλισμένων σε μονάδες χοίρων, καθώς επίσης ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου για τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου σε χοιροτροφικές μονάδες.

Ανεξάρτητα από αυτά τα μέτρα, τα οποία περιγράφονται προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου, πρέπει επειγόντως να πάρει μέτρα και το ΥΠΕΝ, διαφορετικά δεν θα αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος και η διασπορά του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

Απαραίτητα Μέτρα

 

1. Πρέπει πάση θυσία, να πάψει η διάσπαση των αγελών αγριόχοιρων, που προκαλείται από τη θήρα και την δράση των συνεργείων δίωξης, καθώς η διάσπασή τους ενέχει τον κίνδυνο της μετακίνησης ξεκομμένων ζώων σε άλλες περιοχές.

Αυτό σημαίνει αναστολή της λειτουργίας των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων τόσο στην ΠΕ Σερρών, όσο και σε όλες τις ΠΕ οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών και Ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σε αυτές τις ΠΕ σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσει για φέτος το κυνήγι του αγριόχοιρου άμεσα, ενώ η θήρα άλλων ειδών να ασκείται μόνον από κυνηγούς κατοίκους των περιοχών αυτών, για μείωση του κινδύνου μετάδοσης μέσω μολυσμένου χώματος, ελαστικών, οχημάτων κυνηγών κλπ του ιού σε άλλες περιοχές της χώρας.

2. Πρέπει άμεσα η επιτρεπόμενη πώληση κρέατος από αγριόχοιρους που θηρεύουν συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες από τις επίμαχες, να γίνεται αποκλειστικά μέσα στα όρια των ΠΕ που θηρεύονται τα ζώα και να απαγορευτεί αυστηρά η πώληση του κρέατος σε άλλες περιοχές.

3. Πρέπει να απαγορευτεί η μεταφορά αυτού του κρέατος με εταιρείες ταχυμεταφορών ΚΤΕΛ κλπ και να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι για την τήρηση αυτής της απαγόρευσης.

Επομένως και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, η θήρα του αγριόχοιρου θα πρέπει να ασκείται μόνο από κυνηγούς, οι οποίοι κατοικούν στις ΠΕ που κυνηγούν αποκλειόμενης της θήρας του είδους από κυνηγούς κατοίκους άλλων περιοχών.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Ο Νανούκ τον Βορρά" - Η ανθρώπινη θέληση να δημιουργεί δυνατότητες ζωής στο πιο εχθρικό φυσικό περιβάλλον

“Ο Νανούκ τον Βορρά” – Η ανθρώπινη θέληση να δημιουργεί δυνατότητες ζωής στο πιο εχθρικό φυσικό περιβάλλον

"Ο Νανούκ του Βορρά" (Nanook of the North). Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Φλάερτι. Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ, 1922. "Τα μυστηριώδη Barren Lands, ερημωμένα, ...
The Good and Faithful Servant

«The Good and Faithful Servant» με Ελεύθερη Είσοδο στο Θέατρο 104

«The Good and Faithful Servant» του Τζο Όρτον από τη FreεΚ, μια θεατρική ομάδα της Fonact Theatre Company σε σκηνοθεσία ...
«Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο μελαγχολικός ερωτευμένος» του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο μελαγχολικός ερωτευμένος» του Μολιέρου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο ...
25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας 

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας 

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12889 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top