tetartopress

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων: Να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή του Παλαιστίνιου πρόσφυγα στην Ελλάδα


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων ενημερώνει για καταγγελία που αφορά Παλαιστίνιο, αναγνωρισμένο πρόσφυγα στην Ελλάδα από το 2019 που βρέθηκε στη φυλακή στη Σουηδία όπου και αποφασίστηκε η επιστροφή του στην Ελλάδα, αλλά οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν απαντούν στα αιτήματα των σουηδικών αρχών με αποτέλεσμα να παραμένει στη σουηδική φυλακή κάτω από δυσμενείς συνθήκες, παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων έφτασε καταγγελία που αφορά Παλαιστίνιο, αναγνωρισμένο πρόσφυγα στην Ελλάδα από το 2019 (τα στοιχεία του στη διάθεση της Πρωτοβουλίας).  Όντας στη Σουηδία, όπου είχε μεταβεί για να δει συγγενείς του,  βρέθηκε στη φυλακή για κάποιο χρονικό διάστημα, εξαιτίας  ενός καβγά. Μετά τη λήξη της ποινής του τον Αύγουστο 2021, οι Σουηδικές αρχές αποφάσισαν να τον επιστρέψουν στην Ελλάδα και έστειλαν το σχετικό αίτημα στις εδώ αρμόδιες αρχές. Όμως, από τα τέλη Αυγούστου 2021, παρά τις συνεχείς οχλήσεις  τους να ενημερωθούν  για την πορεία του αιτήματός τους από τις Ελληνικές αρχές και ειδικότερα από τη Μονάδα Επανεισδοχής του υπουργείου ΠΡΟΠΟ, οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες. Η αρμόδια υπηρεσία απαξιούσε να ενημερώσει τις Σουηδικές αρχές. Τελικά, μετά από 3 μήνες, στα τέλη Νοεμβρίου 2021, η Μονάδα Επανεισδοχής εδέησε να πληροφορήσει τις αρχές της Σουηδίας ότι δεν μπορεί να  τον δεχτεί, γιατί ερευνά την υπόθεσή του(!). Ως εκ τούτου, ο κρατούμενος, αν και αναγνωρισμένος πρόσφυγας, δεν μπορεί μέχρι σήμερα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αδυναμία να επικοινωνήσουν και να ενημερωθούν οι Σουηδικές αρχές από τις Ελληνικές, καθώς και η πασιφανής ολιγωρία και κωλυσιεργία των τελευταίων, έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας υπό διοικητική κράτηση  στη Σουηδία σχεδόν 6 μήνες. Η αγωνία και η ψυχολογική πίεση την οποία υφίσταται λόγω της αβεβαιότητας που του έχει προκαλέσει η στάση των Ελληνικών αρχών, τον οδήγησαν πρόσφατα σε απόπειρα αυτοκτονίας, τη δεύτερη κατά σειρά κατά τη διάρκεια της διοικητικής του κράτησης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι Σουηδικές αρχές να τον έχουν θέσει σε πλήρη απομόνωση.

Η Πρωτοβουλία επικοινώνησε με τη Μονάδα Επανεισδοχής και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχει σταλεί η υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου και αναμένεται απάντηση σχετικά με το άσυλό του – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…. Να σημειώσουμε ότι η άδεια παραμονής του λήγει τον Αύγουστο 2022.

Είναι απορίας άξιον πότε –και αν- οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να απαντήσουν στο αίτημα των Σουηδικών, καθώς η  απαράδεκτη και ανάλγητη στάση τους, και οι διάφορες προφάσεις που επικαλούνται, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά άρνηση σε έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα να έρθει πίσω στην Ελλάδα, υποχρεώνοντάς τον έτσι να παραμένει  στη σουηδική φυλακή κάτω από δυσμενείς συνθήκες, παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του.

Καλούμε την  Μονάδα Επανεισδοχής, την Υπηρεσία Ασύλου και τα αρμόδια Υπουργεία ΠΡΟΠΟ και Μετανάστευσης να σταματήσουν την απαράδεκτη αυτή τακτική και να προβούν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια, σύμφωνα με το διεθνές και το ελληνικό δίκαιο, ώστε ο Παλαιστίνιος αναγνωρισμένος πρόσφυγας να επιστρέψει με ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως το επιθυμεί.

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη στο θέατρο Όροφως

Πάτρα: «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη στο θέατρο Όροφως

Το Politheatro performing arts παρουσιάζει στην Πάτρα, σε συνεργασία με το θέατρο Όροφως, την παράσταση «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ ...
Athens Science Festival 2022 - Κόσμοι του Αύριο

Athens Science Festival 2022 – Κόσμοι του Αύριο

Θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο και σούμο με ρομπότ; Θες να αγγίξεις έναν πλανήτη; Να δημιουργήσεις τα δικά σου χρωματιστά αστέρια ...
Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τα 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με την όπερα ...
«Λαχτάρα για κεράσια» - Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

«Λαχτάρα για κεράσια» – Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11056 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top