Τέταρτο

48 Προβολές

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ζώνες και Περάσματα» στην Ταινιοθήκη της ΕλλάδαςΤο ντοκιμαντέρ Ζώνες και Περάσματα προβάλλεται το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 16:30 στην Ταινιοθήκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Εύα Στεφανή σκηνοθέτη και τον Γιάννη Λεοντάρη, σκηνοθέτη – Αναπληρωτή Καθηγητή / Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ.

Η ταινία Ζώνες και Περάσματα αναφέρεται αρχικά στην ανεργία στην Αθήνα και στην ελαστική εργασία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου όπως λέει κάποιος εργαζόμενος στην ταινία: «αυτό που θέλουν να κάνουν σ’ όλο τον κόσμο, το Πέραμα το βιώνει εδώ και 40 χρόνια.  Εν δυνάμει άνεργος και εν δυνάμει εργαζόμενος»

Ο πληθυντικός παραπέμπει και σε μια δεύτερη ανάγνωση. Οι Ζώνες είναι αναφορά, σε ένα τρόπο πολιτικής έκφρασης, τις ZAD, Ζώνες προς υπεράσπιση, ο οποίος υιοθετείται από το 2010 περίπου για πρώτη φορά στη Notre-Dame-des-Landes, προκειμένου να ορίσει την αντίθεση σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια επιβαρυντικά για το περιβάλλον, συχνά με τη μορφή κατάληψης του χώρου που κινδυνεύει. Βασικό επιχείρημα συνήθως, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση σε αυτά τα σχέδια, είναι η προσφορά θέσεων εργασίας, όπως στις Σκουριές. Συχνά ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται είναι μικρότερος των θέσεων που καταστρέφονται, υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Το τοπικό είναι ένας τρόπος να τεθεί ένα πολύ γενικότερο ζήτημα. Υπάρχει μια ουσιαστική σκέψη  σ’ αυτές τις Ζώνες πάνω στο ερώτημα τι είδος κοινωνίας, τι είδος μέλλοντος προετοιμάζουμε. Οι Ζώνες θέτουν το ερώτημα αν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτό το σύστημα μιας συνεχούς επεκτεινόμενης παραγωγικότητας και μιας υπερ τεχνολογίας η οποία θα ξεπεράσει τα όρια που θέτει η φύση και θα απελευθερωθούμε από αυτή, με τις πράσινες ενέργειες για παράδειγμα, ή αν υπάρχει η αναγκαιότητα μιας ριζικής αλλαγής, όπου ένα βασικό βήμα αποτελούν πειραματισμοί όπως η αυτοδιαχείριση (ΒΙΟΜΕ). Οι Ζώνες γίνονται εργαστήριο όπου δοκιμάζονται νέοι τρόποι ζωής.


Τα περάσματα είναι να περνάς από τη μια κατάσταση στην άλλη, να επιθυμείς να βρεις τα μέσα, τα όπλα, να περάσεις από μια κατάσταση που θεωρείς ασφυκτική σε ένα άλλο μοντέλο που ψάχνεις την ίδια στιγμή εντός σου και συλλογικά.

Κι ίσως σήμερα που «οι εύγλωττοι κόσμοι χάθηκαν» όπως έγραφε ήδη ο René Char, για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης στην οποία ζούμε « πρέπει ν’ αρπάξουμε ό,τι κομμάτια νοήματος κι ομορφιάς μπορούμε»

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός) 10435 Αθήνα, Τηλ.: (210) 36 09 695, 36 12 046

2019 / έγχρωμο / stereo / 109 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σιαφλιάκη
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη
Φωτογραφία: Οδυσσέας Παυλόπουλος, Τίμων Κουλμάσης, Ηρώ Σιαφλιάκη και Εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.
Ήχος: Μπονίτα Παπαστάθη – Στέλιος Μιχαηλίδης
Μουσική: Χαρά Ιακωβίδου -Laurent Sellier
Βιολοντσέλο: Αλέξανδρος Frochot
Τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Sound design: Βάλια Τσέρου FX
Tίτλοι: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
Tεχνική υποστήριξη: Δημήτρης Γεράρδης
Σύμβουλοι: Μάνος Σπυριδάκης – Μαρίνα Μεϊντάνη
Παραγωγή: Portolanos Films, AIA Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε. με την υποστήριξη του CNC


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4814 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top