Τέταρτο
29 Προβολές

Κυριάκος Νικολούδης «Ψυχή – Θέσμιση – Δημιουργία στον Φιλοσοφικό λόγο του Κορνήλιου Καστοριάδη»
Σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, γίνεται µια προσπάθεια να καταστεί περισσότερο κατανοητός και εύληπτος για ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό ο πολυσχιδής και δαιδαλώδης λόγος του φιλοσόφου. Ο λόγος αυτός δεν µπορεί ούτε και πρέπει να περιχαρακωθεί στα στενά πλαίσια µιας οµάδας διανοουµένων, ακριβώς επειδή είναι ένας λόγος που αφορά και στοχεύει στο σύνολο της κοινωνίας, αφού τόσο το πρόταγμα της αυτονομίας όσο και το πρόταγμα της δηµοκρατίας αφορούν την ίδια την κοινωνία συνολικά.

Θα µπορούσε επίσης να θεωρηθεί ένα βοήθημα ή µια εισαγωγή στο έργο του Καστοριάδη. Σε καμιά περίπτωση όμως το βιβλίο αυτό, όπως και κάθε άλλο βιβλίο στο είδος του, δεν θα µπορούσε να υποκαταστήσει το ίδιο το πρωτότυπο έργο. Διότι µόνο η άμεση και επίπονη επαφή µε τα ίδια του τα κείμενα θα µπορούσε να αποκαλύψει το εύρος της σκέψης του, τη δύναμη των επιχειρημάτων του, την ίδια τη µεγαλοφυΐα του αξεπέραστου στοχαστή.

Όλοι εµείς τώρα, όλοι όσοι είμαστε γητεμένοι απ’ τη σκέψη του, άλλο δρόμο δεν έχουμε απ’ το να µιλάµε γι’ αυτόν, να συζητάµε το έργο του τιµώντας τον, διατηρώντας το έτσι ζωντανό, διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο.

Ο Κυριάκος Νικολούδης γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1959 στη Μηλιά της Δυτικής Μάνης. Είναι πτυχιούχος του τµήµατος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθώς και πτυχιούχος του τµήµατος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 1976 µέχρι το 2012. Είναι µόνιµος κάτοικος Αθηνών.

Προηγούμενα βιβλία: • Ο χρόνος έγειρε (2013) • Γενεαλογία (2018)

«Ψυχή – Θέσμιση – Δημιουργία στον Φιλοσοφικό λόγο του Κορνήλιου Καστοριάδη» |  Συγγραφέας: Κυριάκος Νικολούδης | Σελίδες: 192 |  Εκδόσεις: Δαιδάλεος


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5908 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top