tetartopress

Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού: Αποτεφρωτήριο ψυχών

CA7-qfuWsAAkniU


Το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού επισκέφθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018 η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

Στην ανακοίνωση της με τίτλο: «Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού – Αποτεφρωτήριο ψυχών», επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν ανάμεσα στους 234 ασθενείς κρατούμενους  -εκ των οποίων οι 74 είναι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων- που κρατούνται στο ψυχιατρείο.

Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχει ένας κατ’ ιδίαν διδασκόμενος, ενώ οι κρατούμενοι που δικαιούνται τακτική άδεια είναι μόλις 11.

Επισημαίνοντας, αρχικά, την έλλειψη διαπιστευμένου διερμηνέα και την ανεπαρκή  επικοινωνία μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων ασθενών και των γιατρών, αναδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία των αρχών και την πρόθεσή τους να μην αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους ως πάσχοντες ασθενείς μη δίνοντας, έτσι, προτεραιότητα στη θεραπεία τους αλλά στην έκτιση της ποινή τους.

Αποτέλεσμα να έχουμε τον τραγικό απολογισμό με 3 αυτοκτονίες το τελευταίο εξάμηνο.

 

Απομόνωση: βασανιστήριο απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης

Πάρα την κατάργηση των μπλε κελιών, μετά την έκθεση κόλαφο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων, CPT, τον Απρίλη του 2018 «ο παγερός χώρος του υπογείου συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος απομόνωσης των νεοεισερχομένων, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί έως και 10 ημέρες μέχρι να «αποβάλλουν» από τον οργανισμό τους ό,τι τυχόν κουβαλούν (!), σύμφωνα με τη διεύθυνση.

Η απομόνωση του υπογείου και ο εγκλεισμός της απομόνωσης που καταπάτα κάθε νόμιμο δικαίωμα, συνιστά ανθρώπινο βασανιστήριο, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

«Την ημέρα της επίσκεψης υπήρχε ένας κρατούμενος χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον, με το βλέμμα στο πουθενά, αποτραβηγμένος στον κόσμο του, ο οποίος βρισκόταν εκεί σε πλήρη απομόνωση ήδη επί 3 ημέρες, και απελπισμένος θα ξεκινούσε απεργία πείνας».

Χειρότερη είναι η κατάσταση, όπως την περιγράφει η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», στο δεύτερο χώρο απομόνωσης στην πίσω πτέρυγα του ισογείου που χρησιμοποιείται για βαριά περιστατικά, μεταξύ των οποίων και άτομα με αυτοκτονικές τάσεις, που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση.

“Κατά την ημέρα της επίσκεψης συναντήσαμε στον διάδρομο του εν λόγω χώρου 14 άτομα, τελείως χαμένα, τα οποία περιφέρονταν ολόγυρα ή «παρακολουθούσαν» τηλεόραση, χωρίς καμία επιτήρηση από κάποιον υπεύθυνο.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση παρακολουθούνται μέσω κάμερας, όμως είναι ζητούμενο πόσο μια κάμερα μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης και πόσο μπορεί να αντικαταστήσει την αναγκαία ιατρική φροντίδα”.

Όσο για τους υπόλοιπους χώρους, στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι τοξικοεξαρτημένοι, στον δεύτερο οι ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, και στον τρίτο οι εργαζόμενοι ασθενείς.

 

Άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης

Σε πολλούς θαλάμους και κελιά  διαπιστώθηκε πως οι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς στρώματα. Η έλλειψη στρωμάτων οφείλεται σύμφωνα με το προσωπικό στο ότι τα στρώματα έχουν γεμίσει κοριούς με αποτέλεσμα σοβαρά ασθενείς να κοιμούνται πάνω σε γυμνά σιδερένια κρεβάτια.

Ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απαράδεκτης έλλειψης κανόνων υγιεινής και καθαριότητας για ένα τέτοιο ευαίσθητο νοσοκομειακό χώρο. Η  κραυγαλέα αδιαφορία του υπουργείου, δυστυχώς, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τις άθλιες, απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ασθενών κρατουμένων και τις βασικές ελλείψεις σε στρώματα κουβέρτες και θερμαντικά σώματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Σε ότι άφορα τη δραματική καθημερινότητα των εγκλείστων είναι ανατριχιαστική η περιγραφή των συνθηκών από την «Πρωτοβουλία».

«Οι ασθενείς στη συντριπτική πλειονότητά τους επιβιώνουν αποτραβηγμένοι σιωπηλά ή χαμένοι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον, κυρίως του 2ου ορόφου.

Στο υποτυπώδες προαύλιο που έχει στρωθεί με πλαστικό γκαζόν και με τους τσιμεντένιους τοίχους ζωγραφισμένους με γκράφιτι, ζήτημα είναι αν βρίσκονταν 4 άτομα, αδιαφορώντας παντελώς για την παρουσία μας. Η διαβρωτική αδράνεια της φυλακής και η ψυχική ασθένεια υποσκάπτουν κάθε δυνατότητα, κάθε ελπίδα. Οι ασθενείς είτε παραμένουν στους θαλάμους και τα κελιά τους είτε περιφέρονται σαν φαντάσματα στους διαδρόμους».

45623321_727788984260203_6935395108044931072_n


Ανύπαρκτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού υποτυπωδώς καλύπτεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους του κλάδου φύλαξης ενώ η απαράδεκτη επιλογή του προσωπικού στο θεραπευτικό έργο ως αντικαταστάτες των νοσηλευτών όχι μόνον είναι αντίθετη με την ιατρική δεοντολογία αλλά αποτελεί και σαφή απόδειξη της αδιαφορίας του υπουργείου για τη νοσηλεία ανθρώπων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι στο ψυχιατρείο δεν υπάρχει ψυχίατρος στη βραδινή βάρδια την οποία καλύπτουν κατ’ επίσκεψη γιατροί Γενικής Ιατρικής και ένας χειρουργός Γενικής Χειρουργικής!

Είναι επιτακτική, πλέον, η ανάγκη το Ψυχιατρείο όπως και το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού να υπαχθούν στο Υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν επιτέλους -και όχι κατ’ επίφαση- στο ΕΣΥ και να πάψουν, έτσι, να είναι δια του θανάτου «θεραπευτικά» καταστήματα.

Περιορισμένα είναι τα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και υποστηρικτικών δομών όπως περιορισμένος είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων καθώς απουσιάζουν εργοθεραπευτές ή ψυχοθεραπευτές και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης που θα βοηθούσαν όσους μετά από χρόνια εγκλεισμού θα βρεθούν στην κοινωνία χωρίς καμία δυνατότητα εργασίας.

Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι απαγορευτική όπως και η δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου. Έτσι η επαφή με τον έξω κόσμο είναι έως αδύνατη.

Για αποφυλακίσεις, φυσικά, δεν γίνεται λόγος καθώς το σύστημα απονομής τής δικαιοσύνης σε αυτή τη φυλακή εκμηδένισης ανθρώπων ασθενών, απορρίπτει μόνιμα αιτήματα αποφυλάκισης δικαιούχων με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω, αλλά και με το να δικάζει με πλήρη καταλογισμό ψυχικά ασθενείς.

 

Στα αζήτητα κοινωνική επανένταξη και αποϊδρυματοποίηση

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνει πως: «Το συγκεκριμένο κατάστημα δεν λειτουργεί ως νοσοκομείο αλλά πρωτίστως ως φυλακή, με αποτέλεσμα άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται σε ψυχιατρικές μονάδες με επαρκή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, να βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα χώρο εκμηδένισης της ανθρώπινης υπόστασης, χωρίς δυνατότητα κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης».

Μετά τις ανατριχιαστικές αναφορές από την επίσκεψη της «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού  επιβεβαιώνοντας με τον πλέον δραματικό τρόπο την πρόσφατη έκθεση κόλαφο της CPT -για τις συνθήκες στα δημόσια ψυχιατρεία και κέντρα κράτησης προσφύγων- είναι ανεπίτρεπτο σήμερα να σαπίζουν απαξιωμένοι συνάνθρωποί μας ασθενείς ψυχικών νοσημάτων, πεταμένοι πίσω από στοιχειωμένα κελιά, στερούμενοι όχι μόνο την ελευθερία τους αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα της θεραπείας για αξιοπρεπή ζωή.

 

Κραυγαλέα αδιαφορία του υπουργείου και ο κατ’ επίφαση δικαιωματισμός

Την ώρα όπου το πολιτικό προσωπικό μαζί με τα αρμόδια υπουργεία της χώρας απαξιώνουν και την ανθρώπινη υπόσταση των ψυχικά πασχόντων γίνεται επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης και άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, των ελλείψεων και των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα σύγχρονα κολαστήρια ντροπής της «πολιτισμένης» Ελλάδας.

Διαφορετικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της σημερινής κυβέρνησης μαζί με το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ας κατεβάσουν τις κατ’ επίφαση δικαιωματικές ταμπέλες από τα ακρωνύμια τους και ας τοποθετήσουν ικανό αριθμό γιατρών από τις αρμόδιες ιατροδικαστικές υπηρεσίες για να ελέγχουν τους κολασμένους μελλοθάνατους στις αποθήκες τσουβαλιασμένων ψυχών σε αναμονή των επόμενων ντροπιαστικών καταδικαστικών αποφάσεων από το  «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ολόκληρη την ανακοίνωση της «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα και Ηλεία την Παρασκευή 19/7

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Π.Ε. Αχαΐας, και Ηλείας εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία 4 ...
Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Πάτρα: Μόνιμες προσλήψεις και επιχορήγηση των δομών ζητά ο ΚΟΔΗΠ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ζητώντας «μόνιμες προσλήψεις ...
Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Ανακοίνωση έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφορικά με την ανησυχία που προκαλεί η Κατασκευή Τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, καθώς όπως αναφέρεται ...
Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Η Κρήτη λέει Όχι στις εξορύξεις

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφορικά με τα σχέδια δοκιμαστικών γεωτρήσεων στις θάλασσες της Κρήτης: Δεν θα επιτρέψουμε ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top