tetartopress

Πτώση του βασιλείου των Ασπροπάρηδων στα βαλκάνια

Neophron_percnopterus_Pair_Meteora_2018_HOS_DVavylis-(2)


Μείωση συνολικά του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια για τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μέσω του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», όπως ανακοίνωσε η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται:

Η παρακολούθηση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια για τη φετινή χρονιά έδειξε ότι ο πληθυσμός του είδους έχει υποστεί σημαντική μείωση. Ο αριθμός των ενεργών επικρατειών μειώθηκε κατά 32% (από 74 σε 51) και ο αριθμός των ζευγαριών μειώθηκε κατά 37% (από 71 σε 45), μεταξύ του 2012 και του 2019.

Η Βουλγαρία αποτελεί το προπύργιο του είδους στα Βαλκάνια με 24 αναπαραγόμενα ζευγάρια, εκ των οποίων τα 22 φωλιάζουν (έναντι 26 ζευγαριών, εκ των οποίων τα 19 φώλιασαν το 2018). Αντίθετα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, αφού παρέμεινε σταθερός για κάποια χρόνια, πλέον καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στα χρονικά, αφού έχουν απομείνει μόνο τρία ζευγάρια και δύο επικράτειες, τις οποίες καταλαμβάνουν μοναχικά αρσενικά (το 2018 ήταν 5 ζευγάρια και 6 μοναχικά άτομα).

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-Vavylis


Στην Αλβανία καταλήφθηκαν 9 επικράτειες Ασπροπάρη (5 καταλαμβάνονται από ζευγάρια και 4 από μοναχικά πουλιά), χωρίς να καταγράφεται μεταβολή σε σύγκριση με προηγούμενα προγράμματα παρακολούθησης που διενεργήθηκαν το 2012, το 2013 και το 2018. Ωστόσο, από το 2006 ο συνολικός αριθμός ενεργών επικρατειών έχει μειωθεί κατά 36% (από 14 σε 9).

Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής  13 αναπαραγωγικές επικράτειες, εκ των οποίων οι 9 καταλαμβάνονται από ζευγάρια που φωλιάζουν. Ο αριθμός έχει παραμείνει ο ίδιος από το 2018, αλλά τον επόμενο μήνα αναμένεται να ελεγχθούν περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, ο αριθμός των ενεργών επικρατειών μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% τα τελευταία 7 χρόνια.

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-GR

 

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-GR2


Το 2019 οι ταΐστρες εξακολουθούν να προσελκύουν περιπλανόμενα άτομα τα οποία είναι σημαντικά για την επιβίωση του πληθυσμού στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν τουλάχιστον δύο περιπλανόμενα άτομα στην ταΐστρα που βρίσκεται στο Studen Kladenet (που λειτουργεί επί του παρόντος στο πλαίσιο του Προγράμματος ReVultures (LIFE14 NAT/NL/000901) και ένα ακόμη άτομο στην ταΐστρα για τα Όρνια που βρίσκεται στο Kotel [που λειτουργεί από το FWFF, το Green Balkans και την BPPS (LIFE14 NAT/BG/000649)]. Στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης περισσότερων περιπλανόμενων άτομα, η ορνιθολογική εταιρεία θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά δύο νέες ταΐστρες, μία στην Ανατολική Ροδόπη (τον πυρήνα του πληθυσμού στη Βουλγαρία) και μία στην Ήπειρο, ενώ το επόμενο έτος πιθανότατα να δημιουργηθούν δύο ακόμη (η μία στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας και ακόμη μία στην Ήπειρο).

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμά για τη διασφάλιση ασφαλούς τροφής για το είδος στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου θα συνεχιστεί η παροχή τροφής σε τουλάχιστον 7 ζευγάρια μέσω των ταϊστρών και σε άλλα 7 ζευγάρια με το μεμονωμένο σύστημα συμπληρωματικής τροφής (60% του πληθυσμού της Ασπροπάρη στη Βουλγαρία). Στην Ελλάδα λειτουργούν επί του παρόντος αρκετές ταΐστρες (Δαδιά, Μετέωρα, Κόνιτσα) για να καλύψουν ολόκληρο τον πληθυσμό που απομένει στη χώρα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στην Αλβανία και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» υλοποιείται από Οργανώσεις και Φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταναστευτικής τους διαδρομής.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top