Τέταρτο
725 Προβολές

“CIDRAS” – Μια νέα Κινηματογραφική Λέσχη γεννιέται στην Πάτρα, από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ
Με όραμά τους να «χτίσουν» μια δομή, η οποία να εξελιχθεί στο χρόνο και να αποτελέσει μόνιμο «στέκι» για όλους όσους αγαπούν τον κινηματογράφο, οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν μια Κινηματογραφική Λέσχη στην οποία θα προβάλλονται ταινίες κυρίως του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου -και όχι μόνο.

Η αφορμή και πηγή έμπνευσης για να φτιαχτεί η Λέσχη ήταν το μάθημα κινηματογράφου που γίνεται στη σχολή. Εκεί, οι σπουδαστές βλέπουν, αναλύουν και συζητούν για ταινίες και εκεί ήταν που ωρίμασε και η ιδέα να ανοίξουν αυτές τις προβολές και τις συζητήσεις σε μεγαλύτερο κοινό, εκτός της Σχολής.

Η Κινηματογραφική Λέσχη “CIDRAS” (από το CIne DRAma School) πραγματοποίησε την πρώτη της προβολή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι με την ταινία του Γιώργου Ζώη, Interruption. Μια πολύ επιτυχημένη προβολή, καθώς εκτός από τη μεγάλη προσέλευση θεατών επιτεύχθηκε και ένας ακόμα στόχος που είχαν θέσει οι εμπνευστές της Λέσχης, που δεν ήταν άλλος από το να ανοίγουν συζητήσεις γύρω από τις ταινίες που προβάλλονται.

Όπως λένε οι ίδιοι οι σπουδαστές:

«Μετά από κάθε προβολή, θέλουμε να δίνεται χώρος και χρόνος να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας, Θέλουμε με αφετηρία τα ερεθίσματα από την κάθε ταινία και μέσα από τη διαφορετικότητα των σκέψεων και των ιδεών μας, οι συζητήσεις μας να γίνονται έναυσμα για νέες εμπνεύσεις. Ακόμα η λέσχη μας είναι ανοιχτή για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για προβολές και άλλες δράσεις. Όραμα μας είναι να χτίσουμε μια δομή, η οποία ελπίζουμε να εξελιχθεί στο χρόνο και να αποτελέσει μόνιμο “στέκι” για όλους τους σινε-φιλ, σινε-παρακολουθητές, σινε-άμουρους, σινε-παρμένους, σινε-χόλικ, σινέ-κλπ αυτής της πόλης».


Ο κινηματογράφος, η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η σύνδεση με την πόλη

Ένας από τους λόγους που οι σπουδαστές του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία της Λέσχης είναι η ουσιαστικότερη σύνδεση της σχολής τους με την πόλη της Πάτρας, κάτι που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και με τις διπλωματικές παραστάσεις της Σχολής που είναι ανοιχτές στο κοινό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης γίνονται στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι, τον χώρο που οι σπουδαστές  χρησιμοποιούν για τα μαθήματα τους. Όπως λένε οι ίδιοι μέσα από τη Λέσχη θέλουν να «ανοίξουν»το κτήριο της σχολής τους -και κατά συνέπεια τη συνολική δομή της- στο κοινό.

Ποιο είναι όμως οι σκέψεις, που οδήγησαν τους σπουδαστές στη δημιουργία της Λέσχης;

«Ο ελληνικός κινηματογράφος ειδικά ο σύγχρονος είναι αρκετά δυσεύρετος ενώ γίνονται ελάχιστες προβολές των ταινιών προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Μέσω της Λέσχης, τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών -που ελπίζουμε να συνοδεύει την κάθε ταινία- θέλουμε να  αναδείξουμε τον κινηματογράφο, πέρα από μέσο για διασκέδαση, ως και ένα μέσο που μπορεί να δημιουργεί προβληματισμούς, ερωτήματα, ιδέες και να επηρεάζει καταλυτικά τους δέκτες του.

Θέλουμε το κοινό της πόλης μας, να έρθει σε επαφή με έναν τομέα της τέχνης την οποία σπουδάζουμε στη σχολή και την οποία και η ίδια η πόλη έχει “θρέψει” με πατρινούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δημιουργούς. Θέλουμε επίσης να εξερευνήσουμε ως σπουδαστές της Δραματικής Τέχνης, την τέχνη του κινηματογράφου σε ένα ακόμα επίπεδο, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες με άλλους θεατές, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς αυτός είναι ο τόπος των σπουδών μας και άρα και της πιθανής μας δραστηριοποίησης.

Ένας ακόμα στόχος της Λέσχης είναι κάθε ταινία να αποτελεί αφορμή να έρθουμε σε επικοινωνία με τους συντελεστές της με απώτερο σκοπό να φέρουμε και το κοινό σε άμεση επαφή μαζί τους είτε προσκαλώντας τους στην Πάτρα είτε επιδιώκοντας μια διαδικτυακή επικοινωνία. Σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να δούμε εν δράσει τους εν δυνάμει και συναδέλφους – συνεργάτες μας.

Όσον αφορά την πόλη της Πάτρας, θεωρούμε ότι τέτοιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες είναι κάλο να υπάρχουν καθώς προωθούν και ενισχύουν την πολιτιστική ζωή της, την ανάπτυξη και την ευημερία της. Ελπίζουμε η λέσχη να έχει συνέχεια στο χρόνο και να αποτελέσει μια αφετηρία να ξεπηδήσουν και άλλες τέτοιες δομές, ιδιαίτερα σε κύκλους νέων ανθρώπων και φοιτητών αλλά και για τον καθένα και την καθεμία με μεράκι, όπως οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και άλλες πρωτοβουλίες που μας ενέπνευσαν».


Επόμενη προβολή το Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Η επόμενη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης “CIDRAS” θα γίνει το Σαββάτο 25 Ιανουαρίου στις 21:00, στο θεατράκι του Εκπαιδευτικού Χώρου Μπάρι (Σανταρόσα 7, Πάτρα)  και θα προβληθεί η ταινία «Παράδεισος» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Φαφούτη. Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λέσχη, τις προβολές και τις δράσεις της, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της στο facebook: Cine drama


* Οι φωτογραφίες είναι από τη συζήτηση που έγινε μετά την πρώτη προβολή.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5695 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top