Τέταρτο

Δεν υπάρχουν σχόλια 213 Προβολές

«HIV» – Κανείς δεν μπορεί πλέον να πει ότι δεν γνωρίζει την Επίφανι Γκούντμαν

HIV2Η Επίφανι Γκούντμαν γεννήθηκε στην υποσαχάρια Αφρική και είναι φτωχή και είναι μαύρη… θα την πάρουν από την οικογένειά της στα δεκατρία της οι σωματέμποροι. Γιατί είναι φτωχή και είναι μαύρη…. θα την καίνε με σίδερο μέχρι να γίνει πειθήνια. Γιατί είναι φτωχή και είναι μαύρη… Θα κάνει πιάτσα και θα υπακούει σε νταβαντζήδες. Γιατί είναι φτωχή και είναι μαύρη… Θα κολλήσει τον ιό HIV και θα γίνει δημόσιο θέαμα από το ελληνικό κράτος. Γιατί είναι φτωχή και είναι μαύρη… Θα κρεμαστεί στο κελί της γιατί…

Το τρίτο μέρος, από το βιβλίο «τριλογία» (Leopold, Football, HIV) του Θανάση Τριαρίδη επέλεξε η σκηνοθέτρια Έλενα Σωκράτους, για να θίξει το θέμα του Trafficking. Μέσα από τον μονόλογο της Βασιλικής Κυπραίου, είδαμε στο θέατρο Act στην Πάτρα* την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν. Μια από τις δεκάδες οροθετικές γυναίκες που για λόγους διαπόμπευσης -«δημόσιας ασφάλειας» για το κράτος- οι φωτογραφίες τους βγήκαν στα δελτία ειδήσεων. Η Επίφανι κρεμάστηκε στη φυλακή -«κατάστημα κράτησης» για το κράτος- με το σύρμα από το καζανάκι.

Ο μονόλογος HIV, κινείται ανάμεσα στο θέατρο ντοκουμέντο παρουσιάζοντάς μας στιγμές σαν σε ντοκιμαντέρ από τη ζωή της Επίφανι Γκούντμαν και στο «in your face theatre» πετώντας μας στα μούτρα την απαθή και ρατσιστική συμπεριφορά της κοινωνίας. Στο τέλος του μονόλογου, μια ένεση με μολυσμένο αίμα πάνω στην σκηνή που «απειλεί» τους θεατές, αφήνει μια ελαφριά υπόνοια από θέατρο σκληρότητας.

Ο τρόπος που παρουσιάζει στη σκηνή η εξαιρετική Βασιλική Κυπραίου τη ζωή της Επίφανι Γκούντμαν, μέσα από δραματικές πυκνώσεις και αφήγηση προβολικών γεγονότων, μας καλεί να νιώσουμε στο ελάχιστο την ιστορία της ζωής, όχι μόνο της Επίφανι, αλλά και κάθε γυναίκας που βρίσκεται στη θέση της. Ο έξυπνος τρόπος που επιλέγει να δείξει τα πράγματα η ηθοποιός, ξεκινώντας με το λεκτικό μοτίβο «η σκηνοθέτης μού είπε», σαν να μιλάει στον καθένα από εμάς και ταυτόχρονα να μας κρατάει σε απόσταση μας καλεί να καταλάβουμε τα γεγονότα και να προβληματιστούμε γι΄αυτά.

HIV


Ξεκινώντας με την ιστορία της ζωής της Επίφανι και συγχέοντας τη με τη δική της, η ηθοποιός, μας προβάλει την αντίθεση ανάμεσα σε ένα κορίτσι του δυτικού κόσμου και ένα κορίτσι της υποσαχάριας Αφρικής με προδιαγεγραμμένο μέλλον, καταδεικνύοντάς μας έτσι τον τρόπο που λειτουργούν αντιθετικά τα πράγματα. Το λιτό σκηνικό (μια καρέκλα μόνο) λειτουργώντας συνδηλωτικά, απομακρύνει τους θεατές από τις συνήθεις ανέσεις που περιμένουμε να δούμε σε ένα θέατρο και λειτουργεί σαν η ηθοποιός να βρίσκεται σε ανάκριση απέναντί μας (ή εμείς απέναντι σε αυτή;).

Ο κόσμος της Επίφανι Γκούντμαν «χάλασε» όταν την άρπαξαν από το χωριό της. Ο κόσμος της Επίφανι Γκούντμαν «χάλασε» γιατί ήταν φτωχή και μαύρη. Ο κόσμος της Επίφανι Γκούντμαν της συμπεριφέρθηκε απάνθρωπα, χειρότερα από ζώο. Αυτό τον κόσμο η Επίφανι Γκούντμαν επέλεξε να αφήσει πίσω. Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της, να επέλεξε αυτή τι θα κάνει για τον εαυτό της και όχι οι άλλοι.

Ο μονόλογος HIV παρουσιάζει τη ζωή της Επίφανι και «ενοχλεί». Πόση αλήθεια χωράει στον ρόδινο κόσμο του καθενός μας, πόσο χρόνο μας παίρνει να σκεφτούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χειρότερα από τα σκυλιά μας; Αντίο Επίφανι αυτός ο κόσμος δεν ήταν για σένα γιατί ήσουν φτωχή και μαύρη.

——

* Την ίδια ώρα που στο θέατρο Act παιζόταν η παράσταση HIV σε έναν άλλο χώρο της πόλης έπαιζε ο «τηλεοπτικός σταρ» Νίκος Μουτσινάς και κάποιοι επέλεξαν να πάνε εκεί για να γελάσουν. Να πάνε για να ξεχαστούν (;) από τα «προβλήματα» της καθημερινότητας. Οι αλήθειες της ζωής της Επίφανι ενοχλούν, δεν προκαλούν γέλιο, δεν επιστρέφεις χαρούμενος στο σπίτι. Αλλά ας αφήσουμε της αλήθειες και ας κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ. Ένας νέος κόσμος ξεκινά αύριο… όλα καλά.

HIV4


Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Συνεργάτης σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Δραματουργία: Η ομάδα
Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

Επόμενες παραστάσεις:

Πάτρα: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρα Έναρξης: 21.30.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Θέατρο: ACT, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263

Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65) / 5 € (με ατέλεια)

Αθήνα: Παρασκευή 13, Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρα Έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο: FAUST, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 150 60 Αθήνα
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 3234095
Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65) / 5 € (με ατέλεια)

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Τριλογία: Leopold, Football, HIV )


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 71 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | [email protected]

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top

menu