tetartopress

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself within a forest-Ευρέθην εις το δάσος» της Γιούλας και της Όλγας Παπαδοπούλου, από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Με σημείο αναφοράς τη δύναμη του νερού και τη φύση που περιβάλλει το Μουσείο, η κοινή εγκατάσταση των εικαστικών αποτελείται από δυο έργα που συνομιλούν, θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τον κύκλο της ζωής.

Η τρίπτυχη βιντεοπροβολή της Γιούλας Παπαδοπούλου με τίτλο «I found myself within a forest» αντιπαραθέτει εικόνες από οπτικούς σχηματισμούς του νερού και μορφολογικές μεταμορφώσεις κορμών και κλαδιών δέντρων, μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο νερού. Εστιάζοντας στην εννοιολογική σύνδεση των στοιχείων του δάσους και του νερού, δημιουργούνται ονειρικές και υπερβατικές συνθέσεις.

Στη γλυπτική εγκατάσταση της Όλγας Παπαδοπούλου με τίτλο «(I am) the tree and (I am) the forest», ασπρόμαυρα σχέδια, που αποδίδουν ξερούς κορμούς δέντρων και κλαδιά, συνθέτουν ένα βιωματικό τοπίο δάσους, σε μια ιδιότυπη μορφή τριδιάστατου παζλ. Μορφές δέντρων αποδομούνται ή ανασυντίθεται, ενώ το σύνολο του δάσους γίνεται ορατό από μια και μόνο οπτική γωνία.

Περιπλανώμενος στο εικονικό δάσος, ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει τη σχέση του με τη φύση και να στοχαστεί γύρω από τις έννοιες της φροντίδας, της αναζωογόνησης, της συνύπαρξης, της φύσης αλλά και της ίδιας της ζωής.


Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου-21 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή έως τις 12:00, Κυριακή του Πάσχα
Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

Η Γιούλα Παπαδοπούλου είναι εικαστικός και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης. Το εικαστικό της έργο εστιάζει στη βιντεοτέχνη. Από το 2020 διδάσκει στο Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Όλγα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Είναι συνεργάτης και επιμελήτρια του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν. Το εικαστικό της έργο εστιάζει σε εγκαταστάσεις μικτών μέσων, ζωγραφικής και βίντεο.

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα
Τηλ.: 2795031630 | www.piop.gr

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top