tetartopress

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself within a forest-Ευρέθην εις το δάσος» της Γιούλας και της Όλγας Παπαδοπούλου, από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Με σημείο αναφοράς τη δύναμη του νερού και τη φύση που περιβάλλει το Μουσείο, η κοινή εγκατάσταση των εικαστικών αποτελείται από δυο έργα που συνομιλούν, θέτοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τον κύκλο της ζωής.

Η τρίπτυχη βιντεοπροβολή της Γιούλας Παπαδοπούλου με τίτλο «I found myself within a forest» αντιπαραθέτει εικόνες από οπτικούς σχηματισμούς του νερού και μορφολογικές μεταμορφώσεις κορμών και κλαδιών δέντρων, μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο νερού. Εστιάζοντας στην εννοιολογική σύνδεση των στοιχείων του δάσους και του νερού, δημιουργούνται ονειρικές και υπερβατικές συνθέσεις.

Στη γλυπτική εγκατάσταση της Όλγας Παπαδοπούλου με τίτλο «(I am) the tree and (I am) the forest», ασπρόμαυρα σχέδια, που αποδίδουν ξερούς κορμούς δέντρων και κλαδιά, συνθέτουν ένα βιωματικό τοπίο δάσους, σε μια ιδιότυπη μορφή τριδιάστατου παζλ. Μορφές δέντρων αποδομούνται ή ανασυντίθεται, ενώ το σύνολο του δάσους γίνεται ορατό από μια και μόνο οπτική γωνία.

Περιπλανώμενος στο εικονικό δάσος, ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει τη σχέση του με τη φύση και να στοχαστεί γύρω από τις έννοιες της φροντίδας, της αναζωογόνησης, της συνύπαρξης, της φύσης αλλά και της ίδιας της ζωής.


Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου-21 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή έως τις 12:00, Κυριακή του Πάσχα
Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

Η Γιούλα Παπαδοπούλου είναι εικαστικός και καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης. Το εικαστικό της έργο εστιάζει στη βιντεοτέχνη. Από το 2020 διδάσκει στο Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Όλγα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Είναι συνεργάτης και επιμελήτρια του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν. Το εικαστικό της έργο εστιάζει σε εγκαταστάσεις μικτών μέσων, ζωγραφικής και βίντεο.

ΠΙΟΠ | Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα
Τηλ.: 2795031630 | www.piop.gr

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top