Τέταρτο

“Sunflowers” Προβολή της ταινίας της Ayla Torun


Προβολή της ταινίας  Sunflowers της Ayla Torun από το Σωματείο «Η Νέα Σινασός» ελεύθερα μέσω της σελίδας του Σωματείου, με διαθέσιμους υπότιτλους στα Ελληνικά, Αγγλικά, Τούρκικα. Η  ταινία-ντοκιμαντέρ Sunflowers / Ηλιοτρόπια/  Güneş Çiçekleri της Ayla Torun, οποία αφηγείται την ιστορία της Σινασού Καππαδοκίας, μέσα από αφηγήσεις Ελλήνων και Τούρκων ανταλλαγέντων, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.

Το 1924, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο πληθυσμός της Σινασού, που έπρεπε να εγκαταλείψει τις πόλεις που κατοικούσαν για χρόνια, προετοίμασε ένα φωτογραφικό άλμπουμ για να θυμάται τα σπίτια που είχαν αφήσει πίσω και να τα βρει όταν θα επέστρεφαν. Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων προετοιμάζονταν για τη μετανάστευση, ο Σεραφείμ Ρίζος άρχισε τη διαδικασία φωτογράφισης. Τα σπίτια της Σινασού έπρεπε να φωτογραφηθούν, επειδή ήταν υψηλής αισθητικής, αρκετά λαμπερά για την εποχή τους. Η κατανομή του προϋπολογισμού δεν ήταν κάτι εύκολο εκείνες τις στιγμές, αλλά η Σινασός κατάφερε να δημιουργήσει έναν κοινό προϋπολογισμό. Για να εκτυπώσουν τα αρχεία που συγκέντρωσαν, πήγαν στο λιμάνι της Σμύρνης όπου έδωσαν το αρχείο σε τυπογράφο. Παραδόθηκαν εικόνες αρχείου για εκτυπώσεις και μετανάστευσαν στις νέες πόλεις τους, την Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ στην Ελλάδα. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και αφού οι Τούρκοι που μετανάστευσαν από τα Βαλκάνια άφησαν τα κτίρια της Σινασού όπου ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά τα κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν ζωντανέψει και πάλι.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top