tetartopress

Radio Icons Days and Nights από τη Σχολή Βεάκη και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Η Δραματική Σχολή Βεάκη και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκινούν μια συνεργασία με  πρόθεση να ερευνήσουν εκ νέου τη γοητεία του ραδιοφώνου στον 21ο αιώνα, με τις καινούριες δυνατότητες που προσφέρει το διαδικτυακό ραδιόφωνο στην εποχή της εικόνας.

Μια πρόκληση για Μέρες και Νύχτες από Εικόνες Ραδιοφώνου.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή τη μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για το ραδιόφωνο- υπήρξε διευθυντής της Κυπριακής ώρας στο ΒΒC  την περίοδο 1941 με 1951- αποφάσισε να τιμήσει αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του, οργανώνοντας θεατρικές ράδιο-ιντερνετικές παραστάσεις, με τα βραβευμένα θεατρικά έργα του ιδρύματος των τελευταίων πέντε χρόνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σεναριογράφων, που κάθε χρόνο προκηρύσσει τον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων.

Η Δραματική Σχολή Βεάκη με εφαλτήριο την καραντίνα λόγω πανδημίας και τα υποχρεωτικά μαθήματα μέσω του διαδικτύου, προσάρμοσε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα προς μία ηχητική-εικονική κατεύθυνση.

Στην ουσία επιλέχτηκαν θεατρικά έργα που εστίαζαν στη φωνή, στους ήχους και τη ραδιοσκηνοθεσία με στοιχεία εικόνας, όπου η εκάστοτε διαδικτυακή πλατφόρμα το επέτρεπε. Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτή την εκπαιδευτική δράση είναι και η αφορμή  για την έναρξη της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μιχάλης  Κακογιάννης.

Τα βραβευμένα έργα θα παρασταθούν με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο ως πρακτική άσκηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της σχολής, με ηθοποιούς τους ήδη εκπαιδευμένους φοιτητές και ραδιοσκηνοθέτες τους καθηγητές τους και θα αναδειχτούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ιδρύματος μέσα στο 2022.

Το ραδιόφωνο υπήρξε για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο ψυχαγωγίας. Από το 1938 που λειτούργησε ο πρώτος κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μέσα στο Ζάππειο Μέγαρο,  με εμβέλεια  οκτώ χιλιόμετρων γύρω από την πρωτεύουσα και με το ολιγόωρο αλλά ζωντανό πρόγραμμά του, εβδομήντα τρία χρόνια αργότερα δεν παύει να μας συγκινεί, αν και πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο  λειτουργίας του.

Το Θέατρο στο Ραδιόφωνο γνώρισε μεγάλη άνθηση για πάνω από μισό αιώνα. Υπέροχες φωνές μεγάλων πρωταγωνιστών της εποχής, εξαιρετικοί ραδιοσκηνοθέτες όπως ο αείμνηστος Πέλος Κατσέλης, ο Κώστας Κροντηράς, ο Ίων Νταϊφάς και άλλοι, έδωσαν ταυτότητα στο ελληνικό ραδιοφωνικό θέατρο.

Το Radio Icons Days and Nights εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη.

Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Ιουνίου στις 19.00 στο κανάλι του Ιδρύματος με το έργο Lapsus της Παναγιώτας Δημοπούλου, σε ραδιοσκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη


Τα τρία πρώτα θεατρικά έργα που θα αναρτηθούν στο site του ιδρύματος, με ελεύθερη παρακολούθηση των ακροατών –θεατών είναι τα εξής:

1. Η Πόρτα της Έλενας Χριστοφοράκου , πρώτο βραβείο για το 2021 σε ραδιοσκηνοθεσία Σαράντου Γεωγλερή.

2. Lapsus της Παναγιώτας Δημοπούλου, δεύτερο βραβείο για το 2019  σε ραδιοσκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη.

3. Το κλύσμα της Αργυρώς Μαργαρίτη τρίτο βραβείο για το 2019 σε ραδιοσκηνοθεσία Νίκου Γιαλελή.

Τρεις διαφορετικές γενιές σκηνοθετών, με διαφορετικές ραδιοφωνικές εμπειρίες, επιχειρούν την υλοποίηση αυτής της πρωτότυπης ιδέας.

 

Συντελεστές

Videoart: Ευάγγελος Κάλλοου

Επιμέλεια Λόγου και Φωνής: Άρης Βαφιάς

Τον συντονισμό και την οργάνωση της συγκεκριμένης παραγωγής για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει η Μαίρη Καλδάρα και για  την Σχολή Βεάκη η Άννα Σωτρίνη.

Υπεύθυνη επικοινωνίας-Δημόσιες σχέσεις:

Μαίρη Καλδάρα [email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  - Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  – Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) / Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios school ...
Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Το νέο άλμπουμ του Εισβολέα αποτελεί μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση: τραγούδια και αφηγήσεις εξιστορούν στο σήμερα τα ανεξίτηλα σημάδια που ...
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top