Τέταρτο

102 Προβολές

Ραφαέλα Ρομανιόλο «Πεπρωμένο»Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας. Μια επιβλητική, συγκινητική τοιχογραφία της ιταλικής ιστορίας του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, γεμάτη περιπέτειες και χαρακτήρες που σκιαγραφούνται τόσο καλά, ώστε ο αναγνώστης δεν αποπροσανατολίζεται ούτε στιγμή.

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο στο μυθιστόρημά της Πεπρωμένο συνθέτει μια σπαραχτική γυναικεία εποποιία για την ιστορία και τη μοίρα. Το Πεπρωμένο (πρωτότυπος τίτλος: Destino) εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στην Ιταλία, έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες και είναι υποψήφιο για το βραβείο Strega 2019 – τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία.

Πιεμόντε, Μάρτιος 1946. Η Τζούλια επιστρέφει στο Μπόργκο ντι Ντέντρο, τη μικρή κωμόπολη της παιδικής της ηλικίας. Σαράντα πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε εγκαταλείψει ξαφνικά, χωρίς καμία εξήγηση, την οικογένειά της, τη φίλη της, Ανίτα Λεόνε, και τον αρραβωνιαστικό της, Πιέτρο Φέρο, ανεβαίνοντας σε ένα ατμόπλοιο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Η εποχή που υπήρξε ανήλικη εργάτρια στο νηματουργείο, με χιονίστρες στα χέρια, είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στην Αμερική θα ξεκινούσε μια καινούρια ζωή. Το παρελθόν ωστόσο δεν έπαψε στιγμή να τη βασανίζει…

Τα χρόνια που η Τζούλια έλειπε, οι κάτοικοι του Μπόργκο ντι Ντέντρο πρωταγωνίστησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους, έζησαν την έλευση του φασισμού στη χώρα τους, συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα.

Τόσο πολλές ζωές, τόσες ιστορίες, έρωτες και ελπίδες. Η Τζούλια επιστρέφει στην Ιταλία για να ανακαλύψει τι έχουν απογίνει τα αγαπημένα της πρόσωπα. Τακτοποιούνται οι παλιοί λογαριασμοί; Μπορεί κάποιος να βρει τη δύναμη να συγχωρέσει;

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο συνθέτει ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, την ιστορία μιας θαρραλέας γυναίκας που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της· ρίζες που δεν μπόρεσε ούτε ένας ωκεανός να εξαλείψει. Μια ιστορία για όσους φεύγουν και για όσους μένουν. Το Πεπρωμένο παραμένει Μυστήριο.

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο γεννήθηκε στο Καζάλε Μονφεράτο το 1971 στην περιφέρεια Πεδεμόντιο της Ιταλίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία L’amante di città (2007), Masnà (2012), Tutta questa vita (2013) και La figlia sbagliata (2015). Αυτό το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega 2016 –αποτελεί τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία– καθώς και για το βραβείο Αναγνωστών Società Lucchese 2016. Η Ραφαέλα Ρομανιόλο ζει στη Ρόκα Γκριμάλντα της Ιταλίας με τον σύζυγό της.

«Πεπρωμένο» (πρωτότυπος τίτλος: Destino) | Συγγραφέας: Ραφαέλα Ρομανιόλο | Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου | Σελίδες: 568 | Διαστάσεις: 14×21 | Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2019 | Εκδόσεις Μίνωας


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5386 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top