Ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
Η Αλεξία Μουζά, δίνει ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός με ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα:
F. Mendelssohn, Variations serieuses Op. 54
Tema Andante Sostenuto and 17 variations
Ως συνθέτης, ο Felix Mendelssohn θεωρείται γενικά ότι ήταν περισσότερο παραδοσιακός παρά μοντέρνος, πιο συντηρητικός παρά προοδευτικός και περισσότερο αφοσιωμένος στη σοβαρή μουσική έκφραση παρά στην κενή συναισθηματικότητα. Χαρακτηριστικά σαν τα παραπάνω φαίνονται ιδιαίτερα στην πρώτη -και την πιο επιτυχημένη- σειρά παραλλαγών.
R. Schumann, Kreisleriana Op. 16
Η Kreisleriana, Op. 16 του Schumann, είναι μια σύνθεση για πιάνο σε οκτώ μέρη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δραματικό έργο που θεωρείται από ορισμένους κριτικούς ως μια από τις τελειότερες συνθέσεις του Schumann.
P.I.Tchaikovsky: Dumka in C minor Op. 59
Η Dumka είναι μια μορφή ουκρανικής και πολωνικής μπαλάντας. Διαποτίζεται από μια θλιμμένη και απαισιόδοξη διάθεση που βρίσκεται σε αντίθεση με το κεντρικό εορταστικό μέρος. Στη σύνθεση της ντούμκας του Tchaikovsky είναι δύσκολο να μην διακρίνεις την προσωπική ιστορία του συνθέτη και τα βιογραφικά γεγονότα που οδήγησαν στη σύνθεση του έργου.
S. Rachmaninoff, Sonata No. 2 Op. 36
Η δεύτερη σονάτα για πιάνο op. 36 του Rachmaninoff ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1913 και είναι αφιερωμένη στον παιδικό του φίλο και συμμαθητή Ματβέι Πρέσμαν. Η σονάτα εκτυλίσσεται σε τρία μουσικά αλληλένδετα μέρη. Ακούγοντάς την για πρώτη φορά έχεις την εντύπωση ότι έχει ένα μόνο μεγάλο μέρος, επειδή τα τρία μέρη όχι μόνο συνδέονται μεταξύ τους θεματικά, αλλά και ενώνονται με γέφυρες ώστε να εκτελούνται σχεδόν χωρίς διακοπή.
Η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου «Φίλων 2000». Νικήτρια μεταξύ άλλων του Cantú International Competition for Piano and Orchestra στην Ιταλία (2005), του διαγωνισμού για πιάνο «Γιώργος Θυμής» στη Θεσσαλονίκη (2008) και του διαγωνισμού «Μαίρη Χαιρογιώργου» στην Αθήνα (2006). Το 2015, πήρε το πρώτο βραβείο στο Delia Steinberg International Piano Competition στην Μαδρίτη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ανά πενταετία διεθνή διαγωνισμό Frédéric Chopin, στην Βαρσοβία και πήρε το τρίτο βραβείο στον ανά τριετία διεθνή διαγωνισμό στο Hamamatsu της Ιαπωνίας. Νικήτρια του Πρώτου Grand Prize τουManhattan International Music Competitition (2018) και του Πρώτου Grand Prize του Βerliner International Music Competition (2019). Φιναλίστ στο Rubinstein International Piano Competition στο Τελ Αβίβ, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου Σοπέν.
Γεννημένη στην Αθήνα, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της. Ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου στην Accademia Pianistica Internazionale “Incontri col Maestro” στην Imola, Ιταλία (καθ. Leonid Margarius, Anna Kravtchenko). Πήρε το master ερμηνείας στο πιάνο (2011, Cesena, Conservatorio Statale di Musica) και Artist Diploma (2013, College of Fine Arts, Boston University, καθ. Boaz Sharon) όπου σπούδασε με υποτροφίες από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Boston University. Συνέχισε στην Buchmann-Mehta School of Music, στο Τελ Αβίβ, με τον καθηγητή Arie Vardi.
Πληροφορίες
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμέΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr | Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα | Τηλεφωνικά: 2107234567
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα | Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103221917 | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map