tetartopress

Ρόδος: Έκκληση για απαγόρευση κυνηγιού στο νησί


Την απαγόρευση του κυνηγιού στο νησί της Ρόδου ζήτησαν από το ΥΠΕΝ τέσσερις Περιβαλλοντικοί φορείς με κοινή επιστολή τους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Αναλυτικά η επιστολή:

Την απαγόρευση της θήρας στο σύνολο της έκτασης της Ρόδου με σκοπό την ανάκαμψη της πανίδας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ζήτησαν με κοινή επιστολή τους το Κέντρο Περίθαλψης «Αλκυόνη», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι περιβαλλοντικοί φορείς αιτήθηκαν η απαγόρευση να ισχύσει τουλάχιστον για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2023-2024 με επανεξέταση στη λήξη της για πιθανή επέκτασή της.

Είναι το λιγότερο αυτονόητο, σ’ ένα νησί που έχει απολέσει προσωρινά, ένα τόσο μεγάλο μέρος της βλάστησης και κατ’ επέκταση και η πανίδα του έχει απολέσει κρίσιμα ενδιαιτήματα, να μην επιτραπεί η άσκηση της θήρας στο υπολειπόμενο μέρος αυτού, στο οποίο έχουν καταφύγει όσα ζώα γλύτωσαν από την πυρκαγιά.

Η άσκηση της θήρας, τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στις όμορες, αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς επηρεάζει την πανίδα και συγκεκριμένα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) την ώρα που έχουν ζωτική ανάγκη να τραφούν ή να ξεκουραστούν υπό αντίξοες συνθήκες και υπό υψηλές συνθήκες ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες σε πολλές περιοχές της Ρόδου θα αναζητούν τροφή και σημεία για ξεκούραση και πολλά αποδημητικά είδη πουλιών που χρησιμοποιούν το νησί ως σταθμό ανεφοδιασμού στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Η κοινή επιστολή στάλθηκε στις 18 Αυγούστου 2023, πριν την επίσημη έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της φετινής Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι.

Σε αυτήν, οι συνυπογράφοντες φορείς τόνισαν την άμεση ανάγκη να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για την προστασία και ανάκαμψη των πληγέντων ειδών και απεύθυναν έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει άμεση δράση και να προβεί στην υιοθέτηση της απαγόρευσης της θήρας ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Ρόδου.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top