tetartopress

Ρόδος: Έκκληση για απαγόρευση κυνηγιού στο νησί


Την απαγόρευση του κυνηγιού στο νησί της Ρόδου ζήτησαν από το ΥΠΕΝ τέσσερις Περιβαλλοντικοί φορείς με κοινή επιστολή τους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Αναλυτικά η επιστολή:

Την απαγόρευση της θήρας στο σύνολο της έκτασης της Ρόδου με σκοπό την ανάκαμψη της πανίδας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ζήτησαν με κοινή επιστολή τους το Κέντρο Περίθαλψης «Αλκυόνη», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι περιβαλλοντικοί φορείς αιτήθηκαν η απαγόρευση να ισχύσει τουλάχιστον για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2023-2024 με επανεξέταση στη λήξη της για πιθανή επέκτασή της.

Είναι το λιγότερο αυτονόητο, σ’ ένα νησί που έχει απολέσει προσωρινά, ένα τόσο μεγάλο μέρος της βλάστησης και κατ’ επέκταση και η πανίδα του έχει απολέσει κρίσιμα ενδιαιτήματα, να μην επιτραπεί η άσκηση της θήρας στο υπολειπόμενο μέρος αυτού, στο οποίο έχουν καταφύγει όσα ζώα γλύτωσαν από την πυρκαγιά.

Η άσκηση της θήρας, τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στις όμορες, αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς επηρεάζει την πανίδα και συγκεκριμένα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) την ώρα που έχουν ζωτική ανάγκη να τραφούν ή να ξεκουραστούν υπό αντίξοες συνθήκες και υπό υψηλές συνθήκες ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες σε πολλές περιοχές της Ρόδου θα αναζητούν τροφή και σημεία για ξεκούραση και πολλά αποδημητικά είδη πουλιών που χρησιμοποιούν το νησί ως σταθμό ανεφοδιασμού στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Η κοινή επιστολή στάλθηκε στις 18 Αυγούστου 2023, πριν την επίσημη έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της φετινής Ρυθμιστικής Απόφασης για το κυνήγι.

Σε αυτήν, οι συνυπογράφοντες φορείς τόνισαν την άμεση ανάγκη να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για την προστασία και ανάκαμψη των πληγέντων ειδών και απεύθυναν έκκληση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει άμεση δράση και να προβεί στην υιοθέτηση της απαγόρευσης της θήρας ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Ρόδου.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top