tetartopress

RSA: Άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων


Σε συνέχεια της επείγουσας έκκλησης για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου, την οποία απεύθυνε η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), με σημερινή (27 Οκτωβρίου 2022) ανακοίνωσή της, η οργάνωση ενημερώνει, ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος αυτός επαναπροωθήθηκε παράνομα στην Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Να θυμίσουμε ότι από το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο 44χρονος Ιρανός πρόσφυγας T.H ο οποίος βρίσκονταν σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης κοντά σε χωματόδρομο, είχε απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές. Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και ζητούσε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η απάντηση των αρμόδιων αρχών στις συνεχείς επικοινωνίες της πληρεξούσιας δικηγόρου της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ήταν ότι δεν τον έχουν εντοπίσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τους είχε γνωστοποιήσει το νούμερο του τηλεφώνου του και το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν. Ο πρόσφυγας βρισκόταν δίπλα σε χωματόδρομο και άρα ήταν εφικτή η πρόσβαση των αρχών στο σημείο.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα (26/10) είχε κοινοποιηθεί η αίτηση- αναφορά της πληρεξουσίας δικηγόρου του και από  την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Οι ελληνικές αρχές επίσης αγνόησαν την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο  στις 25 Οκτωβρίου χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (H.R.T. v. Greece) για τη διάσωση του με τα οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα.

Η επικοινωνία με τον  T.H διεκόπη αιφνίδια ωστόσο το κινητό του συνέχισε να εκπέμπει σήματα της διαδρομής προς τα σύνορα (απόγευμα 26/10). Η μεταφορά του πιθανολογείται ότι έγινε με όχημα.

Ο άνθρωπος αυτός είναι άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων για την οποία υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες και σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί πλέον de facto πολιτική στην Ελλάδα.

Ο T.H  εξέφρασε κίνδυνο δίωξης για λόγους πολιτικούς σε περίπτωση επιστροφής στο Ιράν. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τρίτη ασφαλής χώρα για εκείνον.

Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top