Τέταρτο

RSA & PRO ASYL: Οι μαζικές διαμαρτυρίες των νησιωτών αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης για τις νέες δομές – φυλακές στο Αιγαίο

Πανοραμικές φωτογραφίες των ΚΕΔ Σάμου (πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)


Ενημερωτικό σημείωμα  που δημοσιεύουν η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και PRO ASYL με τίτλο: «Οι μαζικές διαμαρτυρίες των νησιωτών αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης για τις νέες δομές – φυλακές στο Αιγαίο»:

Δύο χρόνια μετά τη βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των πολιτών σε Χίο και Λέσβο που αντιτίθενται στην μετατροπή των νησιών σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, η δυσαρέσκεια όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού αυξάνεται. Το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης του προσφυγικού (φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, γρήγορες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης) που προβάλλει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πείθει τους νησιώτες, οι οποίοι, ενώ μειώνεται ο  προσφυγικός πληθυσμός στα νησιά, βλέπουν να χτίζονται τεράστιες νέες δομές. Δικαστικές διαμάχες, δεκάδες αποφάσεις πολιτικών παρατάξεων, φορέων και μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις ενώνουν ανθρώπους με διαφορετική πολιτική ταυτότητα για άλλη μία φορά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις προσταγές της Ε.Ε για «υπερδομές»  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα με το ενημερωτικό σημείωμα δημοσιεύτηκε συνέντευξη με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου Αιγαίου και Συντονιστή του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλη Ψημίτη. Ο καθηγητής εξηγεί τους στόχους που εξυπηρετεί η κλιμάκωση καθεστώτων ελέγχου και επιτήρησης για τους πρόσφυγες μεταξύ άλλων με τη δημιουργία κλειστών δομών που προωθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη της Ε.Ε, αναλύει τα ποιοτικά στοιχεία και το ιδεολογικό πρόσημο του αντίθετου λόγου, εξηγεί γιατί δεν υπάρχει πλέον το αλληλέγγυο κλίμα του 2015 και του 2016 στα νησιά και επισημαίνει ότι το πεδίο της σύγκρουσης των προοδευτικών ανθρώπων με τις φασιστικές και ακροδεξιές απόψεις είναι και θα παραμείνει ανοικτό για πολύ καιρό ακόμη.

Δείτε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα και τη συνέντευξη εδώ:
www.rsaegean.org/el/nees-domes-fylakes-sto-aigaio/
www.rsaegean.org/el/michalis-psimitis-interview/


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top