tetartopress

RSA: Επείγουσα έκκληση για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου

Έκκληση για τη διάσωση Ιρανού πρόσφυγα

Έκκληση για τη διάσωση Ιρανού πρόσφυγα


Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) απευθύνει επείγουσα έκκληση για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου ζητώντας να συμμορφωθούν άμεσα οι ελληνικές αρχές με την απόφαση του ΕΔΔΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο 44χρονος Ιρανός πρόσφυγας T.H ο οποίος βρίσκεται  σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης, έχει απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές.

Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και ζητάει άμεσα ιατρική βοήθεια. Δεν έχει πρόσβαση σε  νερό, φαγητό και αναγκαία φροντίδα με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η διεθνής ομάδα επιτήρησης περιστατικών κινδύνου Alarm Phone της οργάνωσης Watch The Med έχει ενημερώσει από το πρωί της Τρίτης τις αστυνομικές αρχές του Έβρου,  τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), λοιπές αρμόδιες αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) συνδράμει νομικά τον συγκεκριμένο πρόσφυγα απευθυνόμενη με συνεχείς επιστολές της πληρεξούσιας δικηγόρου του αρχικά προς τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και στη συνέχεια με αίτημα ασφαλιστικών μέτρων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Οι αρχές έχουν ενημερωθεί για το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο πρόσφυγας, το νούμερο του τηλεφώνου του καθώς και για το γεγονός ότι  η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί (υποφέρει από εμετούς, διάρροιες,  λιποθυμίες και εξάντληση), ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι τώρα απάντηση για επιχείρηση διάσωσης του εκθέτοντας τον σε άμεσο κίνδυνο.

Ήδη την ίδια μέρα (25.10.2022) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (H.R.T. v. Greece) για τη διάσωση του με την οποία ζητείται από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) καλεί την Ελληνική Πολιτεία να πράξει  τα νόμιμα για τη διάσωσή του πρόσφυγα και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ. Ο T.H  εξέφρασε κίνδυνο δίωξης για λόγους πολιτικούς σε περίπτωση επιστροφής στο Ιράν.

Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τρίτη ασφαλής χώρα για εκείνον. Απευθύνουμε έκκληση να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία έρευνας και εντοπισμού του, προκειμένου να του παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα, και να καταγραφεί το αίτημα ασύλου του.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top