tetartopress

RSA: Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση

Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση

Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση


Τις σοβαρές ανησυχίες για την ολίσθηση των θεσμών της χώρας επανέλαβαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο της ετήσιας εποπτείας της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιανουάριο, οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδας, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United κατέθεσαν την έκθεση  στον ετήσιο έλεγχο των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου. Στην αναφορά εντόπισαν χρόνιες πλημμέλειες αλλά και νέες απειλές για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Με συμπληρωματικό υπόμνημα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών της με φορείς στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου, αναδεικνύουμε νέες πλημμέλειες και επισημαίνουμε συνεχείς παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, όπως:

Τη μετωπική σύγκρουση των ελληνικών αρχών με τους ενωσιακούς θεσμούς και την ευθεία αμφισβήτηση αυτών, μέσω δημοσίων παρεμβάσεων της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης κατά του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για το Κράτος Δικαίου στη χώρα, σύγκρουση που επαναλαμβάνεται με πρόσφατη αμφισβήτηση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Την αναποτελεσματικότητα των δικαστικών ερευνών, όπως αποτυπώνεται από νέες καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για πλημμελείς ποινικές έρευνες περιστατικών αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και καθυστερήσεις και παρεμβάσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και του δυστυχήματος των Τεμπών.

Τη νέα μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ως ένα ακόμη παράδειγμα κακής νομοθέτησης και σημαντικών παραβιάσεων συνταγματικών διατάξεων, θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών του ποινικού δικαίου.

Με βάση τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διατύπωση συγκεκριμένων και αυστηρών συστάσεων προς την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμόρφωση της χώρας με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τις αξίες της ΕΕ.

Βρείτε το συμπληρωματικό υπόμνημα εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top