tetartopress

RSA: Πόρισμα-κόλαφος για το ναυάγιο της Πύλου


Πόρισμα-κόλαφος της Έρευνας του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex ως προς τις ευθύνες των Ελληνικών Αρχών για το ναυάγιο της Πύλου. Εγείρονται ερωτήματα και για τον ρόλο του Frontex αναφέρει σε ανακοίνωσή της η η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA). Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Advertisement

Το Πόρισμα της Έρευνας του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex για το ναυάγιο της Πύλου που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τις ευθύνες των Ελληνικών Λιμενικών Αρχών για την τραγική κατάληξη του πλοίου Adriana και την αποτυχία ως προς την διάσωση των επιβαινόντων. Αποτελεί, δε, μια ακόμη τεκμηρίωση της μήνυσης των επιζώντων του ναυαγίου κατά των υπεύθυνων μελών των Ελληνικών Αρχών.

Το πόρισμα, συγκεκριμένα:

 

Επισημαίνει ότι «η αξιολόγηση της κατάστασης του σκάφους, ο συντονισμός ή η παροχή βοήθειας και η ενδεχόμενη έναρξη Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης ήταν επίσημα ευθύνη του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιώς (ΕΚΣΕΔ). Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν γνωρίζει πώς το ΕΚΣΕΔ Πειραιώς παρακολούθησε, αξιολόγησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόταν να κινηθεί επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) αμέσως μετά την λήψη της παρατήρησης-σήματος του Frontex […]


Advertisement

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι το Adriana χρειαζόταν βοήθεια και έδωσαν οδηγίες […] εμπορικά πλοία στην περιοχή για να παρέχουν βοήθεια και προμήθειες [..]. Οι δύο καταγεγραμμένες προσπάθειες ήταν στην πραγματικότητα ανεπιτυχείς και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αύξησαν τον κίνδυνο για το σκάφος.»

Διαπιστώνει ότι «τα μέσα που κινητοποιήθηκαν από τις αρχές κατά τη διάρκεια της ημέρας (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σκαφών και των ελικοπτέρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) δεν ήταν επαρκή για τον στόχο της διάσωσης των μεταναστών/ριών. Κρίνοντας από τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά, καθώς και με βάση κάποιες μαρτυρίες μεταναστών/ριών, προκύπτει ότι, πριν από το ναυάγιο, η διάσωση δεν ήταν ο άμεσος στόχος των αρχών.»


Advertisement

Επιρρίπτει ευθύνες στις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές για «καθυστέρηση έναρξης επιχείρησης διάσωσης, η οποία ξεκίνησε μετά την ανατροπή του κινδυνεύοντος πλοίου, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για τη διάσωση όλων των μεταναστών/ριών. Τις ώρες πριν από το ναυάγιο, οι αρχές ανέπτυξαν ανεπαρκή και ακατάλληλα μέσα για τη συνδρομή των μεταναστών/ριών δεδομένου του αριθμού των ατόμων στο Adriana […]»

Παρότι, δε, δεν διαπιστώνει παραβιάσεις ως προς τις ενέργειες μελών του Frontex κατά τη διαχείριση του περιστατικού, το Πόρισμα εγείρει ερωτήματα που δεν αποκλείουν ευθύνες, ως προς την επιμέλεια αξιολόγησης του συμβάντος κατά την αρχική του παρατήρηση από τον Frontex καθώς θεωρεί ότι ο Οργανισμός «θα πρέπει να αξιολογεί ενδελεχέστερα» τις παρατηρήσεις πλοίων σε παρόμοιες καταστάσεις «ως προς την ανάγκη σήματος συναγερμού, ιδίως όταν οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν έχουν παράσχει πληροφορίες για την αξιολόγηση της κατάστασης και για επακόλουθα βήματα, όπως η δήλωση του σκάφους ως σκάφους σε κίνδυνο ή την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.»

Είναι, δε ενδεικτικό ότι το Πόρισμα αναφέρεται στο ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έδωσαν σχετικές πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα της έρευνας, αλλά τονίζει ότι το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αναμένει να λάβει τα αποτελέσματα των δύο εν εξελίξει εθνικών δικαστικών διαδικασιών, καθώς και της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Βρείτε το κείμενο και την αναφορά του Frontex εδώ.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top