tetartopress

RSA: Σκανδαλώδης έλλειψη ενημέρωσης και διερεύνησης, ένα μήνα μετά το ναυάγιο στην Πύλο

RSA: Σκανδαλώδης έλλειψη ενημέρωσης και διερεύνησης, ένα μήνα μετά το ναυάγιο στην Πύλο

RSA: Σκανδαλώδης έλλειψη ενημέρωσης και διερεύνησης, ένα μήνα μετά το ναυάγιο στην Πύλο


Ανακοίνωση της Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) σχετικά με την έλλειψη διερεύνησης και ενημέρωσης ένα μήνα μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου:

Ένας μήνας συμπληρώνεται μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, που καταγράφει ήδη 82 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους/ες, και σκανδαλώδης σιγή επικρατεί από πλευράς αρμοδίων αρχών ως προς την ενημέρωση για τις περιστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο πάνω από 600 ανθρώπους, αλλά και τη διερεύνηση αυτών σε σχέση, ειδικότερα, με πράξεις ή/και παραλείψεις των αρμόδιων ελληνικών λιμενικών αρχών αλλά και της FRONTEX.

Στο μεταξύ, οι επιζώντες του ναυαγίου, αμέσως μετά την εμπειρία θανάτου που βίωσαν κι ενώ ήταν μάρτυρες του χαμού συγγενών, φίλων και συνεπιβατών τους, αντιμετωπίστηκαν κατ’ αρχάς ως «παράτυπα εισερχόμενοι αλλοδαποί» αντί να δεχθούν τις αναγκαίες μέριμνες για την υποδοχή και υποστήριξή τους ως ευάλωτα πρόσωπα που βιώνουν σοβαρό τραύμα:

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Λιμένα Καλαμάτας, οι επιζώντες στοιβάχτηκαν κρατούμενοι σε μια αποθήκη, κοιμήθηκαν στο πάτωμα και δεν τους επετράπη η έξοδος ούτε για να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς/γνωστούς τους που συγκλονισμένοι κατέφθαναν από άλλες χώρες. Η εικόνα της σπαραχτικής συνάντησης δύο αδερφών και ο εναγκαλισμός τους πίσω από τα κάγκελα, είναι ενδεικτική της απαράδεκτης μεταχείρισης των ανθρώπων αυτών από τις αρμόδιες αρχές. Περαιτέρω, ούτε στους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, δεν δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουν τους οικείους τους, καθώς οι αρχές επικαλούνταν ότι ήταν κρατούμενοι.

Στη συνέχεια, λίγες μόνο ημέρες μετά τη μεταφορά τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας και παρά τη διαπιστωμένη ευαλωτότητά τους, οι επιζώντες παρέμειναν σε συνθήκες κράτησης μέχρι να τους χορηγηθούν δελτία ασύλου και δεν παραπέμφθηκαν σε κατάλληλες δομές για ευάλωτα πρόσωπα – οι οποίες βεβαίως έχουν εκλείψει μετά την κατάργηση του προγράμματος ESTIA. Υποβλήθηκαν στην απαιτητική διαδικασία της συνέντευξης ασύλου με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς επαρκή χρόνο για προετοιμασία, νομική συνδρομή και αναζήτηση κατάλληλης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Κλήθηκαν, δε, να εκθέσουν τους λόγους που εγκατέλειψαν τις χώρες τους σε συνεντεύξεις που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις διαδικαστικές εγγυήσεις για ευάλωτα πρόσωπα, διεξαγόμενες σε κοντέινερ του ΚΥΤ Μαλακάσας μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς φυσική παρουσία των χειριστών και των διερμηνέων της Υπηρεσίας Ασύλου και χωρίς να καταγράφονται ηχητικά, όπως ορίζει ο Κώδικας Ασύλου, ζητήματα για τα οποία έγινε παρέμβαση νομικών οργανώσεων προς τις ελληνικές αρχές.

 

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) ανέλαβε από τις πρώτες μέρες τη νομική συνδρομή και εκπροσώπηση επιζώντων του ναυαγίου, καθώς και συγγενών θυμάτων.

 

Είναι υποχρέωσή μας, ένα μήνα μετά το ναυάγιο να επαναλάβουμε τα αυτονόητα:

Ως εδώ! Επιτέλους σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή – όχι άλλες εκατόμβες ανθρώπων.

Να γίνει ανεξάρτητη, ενδελεχής και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, λαμβάνοντας υπόψη και τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση μαρτυριών και δημοσιογραφικών ερευνών σε σχέση με πράξεις ή/και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών.

Να υπάρχει συστηματική και διαφανής επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία και τα πορίσματα της διερεύνησης.

Να παραπεμφθούν οι επιζώντες του ναυαγίου σε κατάλληλες δομές, να επισπευθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για όσους/ες έχουν μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τους χορηγηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ως Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13761 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top